Kadın tipi Saç Kaybı veya Kadınlarda Genetik Saç Kaybı, orta saç ayrımında genişleme, ön saç çizgisi korunurken hemen arkasındaki alanda kaybın belirginleşmesi ve tepenin genel olarak zayıflaması şeklinde görülmektedir. Bir dönem için yoğun saç dökülmesi ile seyredebilirken, bazen de belirgin bir saç dökülmesi olmadan saçta incelme ve genel bir seyrelme ile görülmektedir.
Kadın tipi genetik saç kayıpları, hormonların değişim gösterdiği ergenlik, hamilelik ve menopoz dönemlerinde belirgin hale gelip, sağlık sorunları, özellikle hormonsal sorunlar (polikistik over sendromu, insülin direnci, tiroit fonksiyon sorunları vb), kilo sorunları, sistemik hastalıklar, beslenme yetersizlikleri, bağırsak ve sindirim sorunları, kronik kansızlık ve kronik stres ile tetiklenip hızlanabilmektedir.
Özellikle -ergenlik dönemi gibi- erken bir dönemde başlayan saç kayıpları, beraberinde akne problemleri, adet düzensizliği, yüzde ve vücutta aşırı tüylenme, bel çevresinde kalınlaşma ve kilo artışı ile beraber seyrediyorsa bu tip durumlarda kişinin mutlaka doktor kontrolünde kan ve hormon değerlerinin takip edilmesi gerekir.
Kadınlarda saç dökülme sebeplerinin çok çeşitli olması sebebiyle doğru tanı konulması uzmanlık isteyen bir konudur; ezbere ürün kullanmak yerine en kısa zamanda profesyonel görüş alınması önemlidir. Doğru zamanda yardım alınması durumunda, saç dökülmesinden şikâyet eden pek çok kadın saçlarında olumlu farklar görebilir.
Kadın tipi saç kaybını “kalıcı” hale getiren temel sebepler;
– Genetik etkiler
– Hormon düzensizlikleri
– Kronik demir eksikliği
– Beslenme bozuklukları
– Tiroit fonksiyon bozuklukları
– Sistemik rahatsızlıklar
– Sindirim sistemi hastalıkları
– İnsülin direnci veya şeker hastalığı
– Aşırı kilo ve obezite
Saç dökülmesini “geçici” olarak artıran sebepler;
– Doğum yapmak
– Doğum kontrol hapı kullanıp bırakma
– Fiziksel ve duygusal stres
– Ateşli seyreden rahatsızlıklar
– Ameliyat ve kan kaybı
– Yeni başlanan bir ilaca bağlı olarak – Hızlı kilo kaybı
– Demir eksikliğine bağlı kansızlık
© 2024 Akademi Saç Terapi