fbpx
Menopozda Saç Dökülmesi

Menopozda Saç Dökülmesi

2.04.2019 2

Menopoz öncesi ve sonrası dönemde saç sorunları artış gösterir. Menopozda saç dökülmesi temel sebebi; saçı zenginleştiren ve koruyan kadınlık hormonunun azalmasıdır.

Birçok kadın saç dökülmesini menopoz ile ilişkili olarak düşünmese de, kadınların %40’ı menopozda saç dökülmesi yaşamaktadır. Saç dökülmesinde artış pre-menopoz olarak tanımlanan 45 yaş sonrası başlayabileceği gibi menopozdan 1-2 sene sonra da görülebilir. Erken yaşta menopoza girmiş kişilerde daha erken yaşlarda da görülebilir.

Menopoz döneminde, kadınlık hormonları denilen östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin eskisi gibi olmaması tüm vücut metabolizmasını etkileyebildiği gibi saç büyümesini de olumsuz etkiler. Östrojenin azalması sonucu, kan dolaşımında bulunan erkeklik hormonu Testosteron artmaz ancak daha baskın hormon haline gelir ve saçın zayıflamasında başrolü oynar. 

Menopozda saç dökülmesini tetikleyen öncelikli faktör genetik yatkınlıktır. Aile öyküsünde saç zayıflığı olan kişiler menopoz döneminde bu yatkınlığın tetiklendiğini görebilirler. Tiroit fonksiyon bozukluğu, tansiyon sorunu, diabet, insülin direnci, kilo sorunu, bağırsak sorunları ve kullanılan ilaçların yan etkileri gibi faktörler saç dökülmesinin derecesini artırabilir. 

MENOPOZDA SAÇ DÖKÜLMESİ BELİRTİLERİ:
  • Saçın eskisi gibi uzamaması,
  • Yoğun dökülme,
  • Dökülme olmadan hacimsel azalma,
  • Saç ayırımında açılma,
  • Saç girişlerinde gerileme
MENOPOZDA SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENİR? 

Saç gelişimi beslenme şekli, sağlık durumu, kullanılan ilaçlar, stres seviyesi ve genetik yatkınlık derecesi gibi faktörlerden etkilenir. Bu nedenle kimi kişide saç dökülmesini azaltıp kaybı ötelemek hedeflenirken, kimi kişide var olan saçı korumak şeklinde sonuçlar alınır. Bazen de saç artışı yeniden sağlanabilir.

Tercih edilecek yöntemlere göre de sonuçlar değişkenlik gösterir.

 

NELER YAPILMALIDIR?

Kan Değerlerini Bilmek: Bu dönemde beslenme alışkanlıkları değişebilir, miktarı azalabilir veya mide ve bağırsak sorunları sebebiyle sağlıklı emilim olmayabilir. Detaylı bir kan testi ile vitamin mineral eksikliği olup olmadığı tanımlanmalıdır. Eksik değerler için takviye alınmalıdır. Özellikle saç amino asitleri tyrosine, L-sistin ve methionin içeren gıda takviyeleri çok faydalıdır. 

DHT’yi Baskılamak: Menopozda saç dökülmesini kontrol etmenin temeli daha baskın ve aktif hale gelen erkeklik hormonu Testosteronun saç kılıflarında zayıflatıcı ve yıkıcı formdaki DHT’ye dönüşümünü engellemektir. Bu amaçla üretilen topikal losyonlar bulunmaktadır. İçeriklerindeki DHT’yi baskılayabilen etken maddeler bulunur. Bu tip losyonları saç derisine sürmek suretiyle 6-8 ay düzenli kullanmak gerekir. 

Kan Akışını Artırmak: Yaşın ilerlemesi ile vücudun, hücrelerin de kendini yenileme hızı düşmektedir. Cildin keratin sentezi de yavaşlamaktadır. Saçı daha uzun süre büyüme evresinde tutmak için saç derisinde kan dolaşımını artırıcı nitelikte losyonlar kullanılmalıdır. Günümüzde medikal olarak en sık tercih edilen losyon etken maddesi “minoxil”dir. Ancak her kişi için uygun olmayabilir mutlaka bir sağlık profesyoneli ile konuşup kişiye uygunluğu değerlendirilmelidir.

Laser- Işık Terapi: Laser Terapi hücre metabolizmasını uyarıp ve kan dolaşımı hızlandırır. Böylece zayıflayan ve incelme sürecine girmiş saçları canlandırarak, yeni saç oluşumunu aktif eder.

Hormon Replasman Terapisi: Doktor tavsiyesi ile HRT desteği alan kişiler menopozda saç dökülmesini daha hafif yaşamaktadırlar. 

Bitkisel Östrojen Destekleri Kullanmak: Doğada içeriğinde östrojen benzeri etkiler gösteren bitkiler (Fito-östrojenler) bulunmaktadır. Yabani Hint Yerelması (Wild Yam) Karayılan otu (Black Cohosh), Kızıl yonca (Red Clover – Trifolium Pratense), Çuha çiçeği yağı (Primrose Oil), Siyah yılankökü (Cimicifuga Racemosa), Soya.

Bu bitkilerin sağladığı isoflavinler yıllardır menopoz şikayetlerinin azalmasında kullanılmaktadır. Menopozda saç dökülmesi için de bu bitkileri içeren preparat ve ya topikal losyonları kullanabilirler. Bitkisel östrojen gıda takviyeleri, ailesinde kanser öyküsü olan kişiler için, doktora danışılıp kullanılması gereken ürünlerdir. Bu nedenle saç derisine kullanılan losyonlar tercih sebebidir. 

Hücre Yenileyici Farklı Yöntemlerden Destek Almak: PRP, Mezoterapi, Mikro Dermal Terapi, farklı nitelikte işlemler olmakla birlikte temel amaç saç kökü ve folikül çevresinde büyüme hormonlarının salgılanması ile daha fazla kollajen, hyalüronik asid, elastin fibril oluşumu tetiklemektir. Böylece saç kökleri de güçlenir ve saçın gelişimi daha hızlı olabilir. 

Tüm bu yöntemlerden sonuç almak için menopozda saç dökülmesi için tavsiye edilen yöntemi 4-6 ay süre düzenli kullanmak gerekir.


2 yorum

  • G Gunay

    Merhaba. Hint yagi ile masaj saci uzatir veya gurlestirir mi?

    • Merhaba,

      Maalesef hiçbir yağ karışımı saçın uzamasını artırmayacaktır. Saç yapısı bir hücreler bütünüdür ve saç kökü kan damar ağına bağlıdır. Saçımız besin ve oksijeni kandan alarak hücre bölünmesi yapar. Saç uzaması da hücre bölünmesini sağlıklı oluşu ile igilidir. Saçınız eskisi kadar hızlı uzamıyorsa öncelikle kan testlerine bakılıp kan değerlerinde bir eksiklik olup olmadığını araştırmak gerekir. Bazı sağlık sorunları da saçın uzamasını olumsuz etkileyebilir. Saçınızın belirli bir uzama ve büyüme evresi vardır bu kimi kişi de 3 yıl kimi kişi de ise 7 yıldır; bu genetik olarak belirlenir. Bu nedenle bazen ne yapsanız saçınız istediğiniz kadar uzamayabilir. Ancak saçın uzamasını engelleyen faktörler doğru tanımlanırsa saç derisinden geçirgen losyonlarla ve çeşitli mekanik yöntemlerle (masaj terapi, Laser terapi, mikro dermal terapi) ile saç uzaması artırılabilir.

      Saygılarımla,
      Evrim Bayraktar