fbpx

PH AÇISINDAN HANGİ ŞAMPUAN EN DOĞRUSU?

20.02.2024

PH açısındana hangi şampuan en doğrusu? Saç ve saç derisi pH’ı korunduğunda saç daha sağlıklı, pürüzsüz ve parlak görünür. Bazı şampuanların üzerinde pH’ın 5,5 olduğu belirtilir, ama çoğunlukla markette bulunan şampuanların pH oranı 7 ve üstündedir. Saç telleri ince ve saçı azalan kişiler saça hacim veren ve yapılandıran bu tip şampuanları kullanmaya daha meyillidir. Bu şampuanlar uzun dönemde saç derisi hassas olan kişilerde saç derisi kusurlarını artırabilir. 

Özellikle Dermatologlar ve biz saç sağlığı uzmanı olan Trikologlar saç derisi sorunlarını (aşırı yağlanma, kepeklenme, egzama vb) iyileştirme ve saç dökülmesini önleme hedefli ürünlere odaklanırız. Bu nedenle şampuanlar/tonikler ve benzer ürünlerin cilde uyumluluğunda pH’a dikkat eder, buna göre ürün öneririz. Bu nedenle reçeteli ve dermokozmetik ürünlerde pH değeri cilde en yakın değerdedir. Medikal ve dermokozmetik şampuanlarda saç derisini irite edebilecek sentetik yumuşatıcı ve yapılandırıcı içerikler bulunmaz. Bu sebeple bu şampuanların kullanımı sonrası saç ve saç derisi hafif kuruyabilir. Bu durumu önlemek hedefli şampuan kullanımı gün aşırı veya 2-3 günde 1 olarak önerilir. Şampuan kullanımı sonrası oluşabilecek saçtaki kuruluk için şampuan sonrasında saç kremi kullanımı önerilir. 

Market şampuanlarının PH oranı nedir?

Market şampuanları ise çoğunlukla daha çok saçın yıpranmasını önlemeye saçı daha hacimli göstermeye odaklı ürünlerdir. Saça hacim ve doku katan şampuanların pH değerleri 7 civarında yer alır ve alkali özellik gösterirler. Bazı ciltler için bu değer de hiç sıkıntı yaratmayabilir ancak alkali ürünler saçın dış kapaklarını açarak saçın daha fazla elektriklenmesine sebep olabilir. Saçlara uygulanan boya ve kimyasal işlemler de saçın pH değerini ‘’alkali’’ olmak yönünde değiştirir, bu da saçta firiksiyon artışına, elektriklenmeye ve uzun dönemde saçın yıpranmasına sebep olabilir. 

Genel olarak saç ve saç derisinin farklı özelliklerinden ve ihtiyaçlarından dolayı pH’ı hem saç derisi hem de saç kalitesini korumak hedefli standardize etmek henüz mümkün olmuyor. Saç derisinde mevsimlere, beslenmeye, sağlık alt yapısına bağlı olarak yağlanma oranı da değişebiliyor. Bu nedenle kişiler dönemsel olarak farklı ürünlerden daha iyi performans alabiliyor. 

Bazen pH’ı 5.5 olan bir ürün saçı çok kuruturken, bazen de çevresel faktörlerle çok kuruyan bir cilt için pH’ı bir tık yüksek olan ürün ciltle gayet iyi uyum sağlayabiliyor. Bu sebeple özellikle uzun saçlarda saç derisine ve saç uçlarına farklı seride ürünler kullanmak önerilir.  Şampuan sonrası saç kremi kullanmak saçın pH’ını dengelemek için fayda sağlar.  

Şampuan sonrası kullanılan saç kremi, şampuanla açılan saç pul tabakasını asidik yapısı ile kapatır; saçın kabarmasını, elektriklenmesini önler ve saçı yapılandırır. 

Sonuç olarak saç ve saç derisi pH’ı özellikle saç ve saç derisi sorunu olan kişilerde saç sağlığının korunması ve geliştirilmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken bir değerdir.  Ancak var olan bilimsel veriler ve geliştirilen teknolojilerle ürünlerin pH değeri özellikle şampuan bazlı ürünlerde cilde uyumlu olacak şekilde ayarlanmaktadır. 

Saç derisi ve saç birbirinden farklı özelliklerde olduğu ve farklı çevresel ve kimyasal etkilere maruz kaldığı için ürün seçimleri saç ve saç derisi için ayrıştırılmalıdır.

Cildin ve saçın değişen yapıları ve ihtiyaçlarına göre farklı şampuanlara şans verilmelidir.  Temelde saç derisine ve saça kullanılacak ürünlerin ayrıştırılması genel dengenin korunmasına yardımcı olur. 

İlgili Yazılar:


Yorum yazın ve fikrinizi paylaşın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir