fbpx

ŞAMPUANLARDA pH ORANI NEDİR? ”pH” ÖNEMLİ MİDİR?

13.02.2024

Cildimizin ve bunun bir parçası olan saç derisinin pH dengesi saç sağlığında pek çok açıdan önemlidir. “pH” bir şeyin asidik mi yoksa bazik mi olduğunu gösteren bir ölçü birimidir. 0-14 arasında ölçülen bu skalada cildimizin sağlık dengesi, cilt pH’ı 4-6 arasında, yani hafif asidik olduğunda korunmaktadır. 

Doğal ve sağlıklı bir ciltte ph 5,5 değerindedir. Derimizin dış katmanında ter, yağ asidi ve amino asitler bulunur. Derimizin hastalıklardan, dış etkenlerden korunması ve işlevselliğini koruması için hafif asidik olması gerekiyor.  Cildin pH dengesi bozulduğunda, derinin koruyuculuk işlevi azalıyor; cilt yapısı bozuluyor, cilt elastikiyeti azalıyor, cilt nemini kaybetmeye ve yaşlanmaya başlıyor.  Bu sebeple cildin ideal pH dengesini korumak için mutlaka pH oranı ciltle uyumlu olan ürünler kullanmak gerekiyor.  

Saçımızın ve saç derimizin pH’ı birbirinden farklıdır

Saç derisinden üretilen yağın pH değeri 4,5-5,5 arasındadır. Saç derisinin asidik olması saç derisinde enfeksiyon/bakteri/mantar oluşumunu engeler ve saç telinin sağlığını destekler.  Saçlara uygulanan bakım ürünlerinin pH’ı saçla uyumlu olduğunda saç sağlığı korunur; pH uyumsuzluğu ise saç derisinin sağlık yapısını bozabilir. 

Saç derisinin pH’ı 5.5 seviyesindeyken saç telinin pH’ı 3.6 seviyesindedir.  Yani saç telleri saç derisine göre asidik özelliği yüksek ürünlerle daha sağlıklı, canlı ve pürüzsüz görünür. Saç ve saç derisinin farklı özelliklerinden dolayı pH değerini ürünlerde hem saç derisi hem de saç kalitesini korumak hedefli standardize etmek henüz mümkün olmuyor. Bu sebeple özellikle uzun ve işlemli saçlarda saç derisine ve saç uçlarına farklı seride ürünler kullanmak gerekebiliyor.

pH’ı daha iyi anlayabilmek için gelin bazı ürünlerin pH seviyelerine bakalım: 

Örneğin, kolonyanın pH değeri 2.5. Bu nedenle cildin aşırı kurumasına sebep olur. 

Klasik sabunların ve doğal sabunların pH oranı 8 ile 12 arasında. Saç derisinde sabun kullanmak saç derisinde uzun dönemde yağ ve nem oranını olumsuz etkileyebilir. Özellikle kepek ve egzama tipi saç derisi sorunları olanlar için pH’ı yüksek olan sabunlar cildi fazla kurutup cilt kusurlarını artırabiliyor. 

Çok bazik (alkali oranı 8 ve üstü) özellik gösteren şampuan ve sabunlar saçın dış pul tabakasının açılmasına sebep olarak saçın yıpranma ve matlaşma ihtimalini artırırken,  çok asidik özellikte bakım ürünleri ise saç derisinin kurumasına ve koruyucu bariyer yapısının bozulmasına neden olabiliyor.  

Siz ürünün pH değerini bilmeseniz dahi saç derisinde hissettiğiniz kuruma ve sertleşme hissinden ürünün size iyi gelmediğini anlayabilirsiniz. Aynı şekilde saçınızda elektriklenme arttıkça, saç matlaştıkça yine ürün ve saç arasındaki uyumsuzluğu anlayabilirsiniz. 

Saç derisi pH’ını bozabilecek bir diğer faktör ise “sert su”dur. Bölgelere göre değişen su sertliği (pH’ı 8,5 ve üstü) uzun dönemde saçın doğal pH’ını bozabilir.  

Havayı da kurutan klimalı ortamlar, saçın çok uzun süre kurutulması, aşırı sıcak su ile yıkanması, çevre kirliliği ve bazı saç şekillendirici ürünlerin saç derisi üstünde uzun süre tutulması ve iyi durulanmaması da saç derisinin pH’ını bozabilir.

Saç boyaları, renk açıcı işlemler, keratin bakımları da kimyasal işlemlerdir. Bu işlemlerde kullanılan kimyasallarda alkali oranı 10’un üstüne çıkar.  Bu uygulamalar sonrası saçı ideal pH seviyesine çekmek için nötralizasyon işlemleri yapılır. Ancak bu işlemleri sık yaptıran kişiler, sonrasında saçlarını doğru bakımlarla desteklemezlerse, pH dengesi bozulan saç ciddi hasarlar alabilir. 

İlgili Diğer Yazılar:

PH AÇISINDAN HANGİ ŞAMPUAN EN DOĞRUSU?


Yorum yazın ve fikrinizi paylaşın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir