fbpx

ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE SAÇ DERİSİNDE EGZAMA (SEBOREİK DERMATİT)

30.09.2021

Egzama (Seboreik Dermatit) nedir, saçlı deride nasıl belirtileri vardır, sebepleri nelerdir?

Egzama (Seboreik Dermatit) Nedir?

Egzama” saç derisinde kaşıntı, kızarıklık, pullanma, kepeklenme ve kabuklanma şeklinde görülen, iç ve dış etkenlerle dönemsel olarak artan/azalan şekilde seyreden ve bulaşıcı olmayan, yapısal ve tekrar edebilen nitelikte bağışıklıkla birebir ilişkili bir cilt rahatsızlığıdır.

Saçlı deride özelikle ön saç çizgisi, ense ve kulak arkası bölümlerde, bölgesel olarak farklı büyüklüklerde lezyonlar şeklinde vücutta ise, yağ bezlerinden zengin cilt bölgelerinde; kulak arkası dış kulak üstü, burun kenarları, kaşlar, göğüs ön yüz, sırt ortası ve kol ve bacak kıvrım bölgelerinde kızarıklık, pullanma ile görülebilir.

Bebekler ve küçük çocuklarda lezyonlar genellikle dirsek, diz, kafa derisi ve yüz bölgelerinde görülür.

Egzamanın Saçlı Deride Nasıl Belirtileri Olur?

Saçlı deride görülen egzama “seboreik dermatit” olarak tanımlanır. Saç derisinde cilt hücrelerinin aşırı üretimi sonucu oluşan (yağlı) kepek tabakaları, ciltte inflamasyon (iltihaplanma), kızarıklık ve kaşıntı ile seyreder. Kepeklerin yoğunluğu ve cilt reaksiyonları kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde kabuklanma artışı dönemsel görülürken, bazı ciltlerde durum süreklilik gösterir. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, yağlı cilt varlığı, ailesel yatkınlık, cildin mikroflora yapısı ve özellikle Pitriyosporum ovale (Malasseziafurfur) tarzı ciltte maya tipi (mantar türü) organizmaların metabolit ve atıklarının yarattığı iritasyon sonucu ortaya çıkar.

Bebeklik çağında konak ve ciltte kızarıklar şeklinde de görülebilen bu cilt sorunu genelde o dönemlerde kendi kendine geçen niteliktedir. Ancak ergenlik çağında ortaya çıkan egzama sorunları genelde yaşam boyu tekrarlayan şekilde devam eder.

Saç derisi sağlığı saç gelişimi için çok önemlidir. Cilt kusurları arttıkça uzun dönemde saç sağlığı ve kalitesi olumsuz etkilenir. Saç matlaşır, elektriklenir, saç uçları kurur ve saç dökülmesinde artış fark edilebilir.

Özellikle ergenlik döneminde olan gençlerde, androjen hormonunun artışı ile ciltte yağlanma oranı artmaktadır. Bu dönemlerde saç derisinde kepeklenme, aşırı yağlanma ve egzama tipi inflamasyon ile seyreden durumlar artış gösterebilir. Cilt sağlığı desteklenmezse ve egzama için önlem alınmazsa bu durum saç dökülmesini artırabilmektedir. Saç kalitesini artırmak için saç derisi sağlığının optimum seviyede tutulması gerekmektedir.

Egzama (Seboreik Dermatit) Sebepleri Nelerdir?

Egzamanın kesin sebebi bilinmemekle beraber genetiktir ve ailesel yatkınlık barındırır. Saçlı deride Egzema alerjik bir reaksiyon değildir ancak alerjik hastalıklarla beraber seyredebilir. Ancak bu yatkınlığı artıran temel sebeplerden biri bağışıklığı zayıflatan faktörlerdir.  Ergenlikte ciltte yağlanma artışı ile ortaya çıkar ve erkeklerde daha sık görülür.

  • Çocuklarda okul, ders, sınav stresi, aşırı fiziksel aktive ve yorgunluk, uykusuzluk, yetersiz ve tek yönlü beslenme gibi vücut bağışıklığı düşüren faktörler tetikler.
  • Egzama bağışıklığı baskılayan ilaç kullanımı sonrasında da ortaya çıkabilir.
  • Alerjik bünyesi olan kişilerde daha yaygındır.
  • Egzama gıda duyarlılıkları olan kişilerde tetiklenebilir.
  • Şekerli, baharatlı, mayalı yiyecekler, süt ve süt ürünleri, çikolata gibi gıdalar egzama için tetikleyici olabilir.
  • Özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenme, sebep olabileceği yüksek insülin seviyeleri ile Androjen hormon seviyelerini ve ciltte yağlanmayı artırır. Yağlı ciltte egzama daha fazladır.
  • Cildi irite eden aşırı kurutan losyon ve jöle, wax, sprey gibi bakım ürünleri artırır.
  • Biotin, D vitamini, B6, Çinko vitamini eksikliği bulgular arasındadır.
  • İklim ve sıcaklık değişikliklerine duyarlıdır. Kış mevsiminde artar, yazın azalır.

İlgili Yazılar:

ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE EGZAMA NASIL KONTROL EDİLİR?

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.