fbpx

Egzama Nedir, Nasıl Önlenir?

23.03.2018

Kışın soğuyan havayla beraber kişilerin saçları ile ilgili en çok şikayet ettiği konular saç derisinde artan kuruluk, kaşıntı ve kepeklenmedir. Soğuk havanın etkisiyle kuruyan ciltte özellikle seboreik dermatit olarak tanımlanan egzama tipi cilt sorunları ve kabuklanmalar tetiklenir.

Egzama tipi rahatsızlıklar içsel ve dışsal farklı faktörlerle şekillenir, kısa dönemli ve uzun dönemli olabilir, kaşıntı ile beraber seyreden ve tekrarlayabilen bu cilt rahatsızlığının kalıtsal ve ailesel olduğu düşünülür.

Saç derisinin kendisini korumaya yönelik belirli bir nem ve yağ oranı vardır. Kimi zaman saç derisine uygun olmayan ürünlerle saçın yıkanması ile kimi zaman da yetersiz yıkama sıklığı ile saç derisinin sağlık dengesi kolaylıkla bozulabilir. Ayrıca kullanılan kozmetik şekillendiriciler, boya sonrası saç derisinde kalan kimyasallar, saç derisindeki alerjik reaksiyonları artırabilmektedir. Kimi kişilerde ise bazen mayalı gıdalar, çikolata, alkollü içecekler, baharatlı gıdalar ciltte alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Normal koşullarda güçlü bir bağışıklık sistemi ile deri kendisini sağlıklı tutabilmektedir. Ancak geçirilen gribal enfeksiyonlar, kötü beslenme, kilo kaybı, yetersiz uyku alımı, bağışıklı sistemini düşüren hastalık varlığı ve stres oranı saç derisinde egzama tipi cilt kusurlarını aktif edebilmektedir.

İlk yapılması gereken saç derisinin yıkama sıklığını düzenlemek ve cildi nemlendirme özelliği yüksek yumuşak bir şampuan kullanmaktır. Sabunda kullanımından ve kurutucu özelliği yüksek temizleyici ürünlerden özellikle sakınmak gerekir. Sık yağlanan bir saç derisi varsa kişi saçını her gün yıkayabilir, aksi durumda saç derisinin nemli tutulması için saçın haftada en az 2-3 kez yıkanması önerilir. Kepek ve kabuklanma sorunu için ketokonazol, zinc phyrithione, salisilik asit, prictone olamine, ardıç katranı etken maddeli şampuanlar etkili koruma sağlamaktadır. Ancak her şampuanın önerilen haftalık kullanım sıklığı farklıdır. Bu nedenle mutlaka kullanım talimatına bakmak gerekir.

Pek çok farklı şampuan denediği halde sorununa çözüm bulamayan kişilerinse profesyonel yardım alması gerekir. En iyi etken madde dahi şampuan sonrası saçtan durulandığı için daha sorunlu ciltlerde yeterince etkili olmaz. Bazen doktor kontrolünde medikal yardım almak gerekebilir. Kişiye haricen kullanılabilecek topikal kremler yada anti-histaminik oral takviyeler tavsiye edilebilir. Ancak alınması gereken en önemli önlemlerin başında egzamayı tetikleyebilecek faktörlerden sakınmak gelir.

Egzama Tedavisinde En Sık Kullanılan Medikal Ürünler

Egzema tedavisinde en sık kullanılan medikal ürünler çinko bileşenleri ve kortizonlu krem ve nemlendirici losyonlardır. Ancak özellikle kortizonlu içerikler cildi incelttiği için uzun süre kullanılmamalıdır.

Akademi Saç Terapi olarak ‘Egzama’ ve saç derisi kabuklanma sorunlarının kontrolünde kozmetik alt yapılı bitkisel içerikler kullanmaktayız. Düzenleyici Bakım serisi saç derisindeki kepek, kabuk sorunlarını rahatlatmak ve saç kalitesini yeniden canlandırmak amaçlı en hızlı sonuç veren bakım özelliği taşır.

Özellikle ardıç katranı içeren Cade Losyon ve Juniper Eucalyptus Şampuan bu tip deri sorunları için iyi bir alternatif bakımdır. Aynı şekilde salisilik asit, hint yağı ve cadı ağacı yağı içere J losyon da kepeklenme tarzındaki daha küçük kabuklarını kontrol edebilen başarılı diğer bir ürün serisidir.

Etken maddelerin saçı iyileştirebilmesi için saç derisinin alt katmanlarına geçebilir olması ve saç derisinde belirli bir süre kalması gerekir. Nano-moleküler ve bio teknoloji ile geliştirilmiş saç derisi losyonları saç derisinde 6-8 saat vücut sıcaklığı ile aktif olmaktadır böylece saç sorunlarını şampuana göre 10 kat hızlı iyileştirmektedir. Özellikle kepeğe sebep olan mikro organizmaların sayısını azaltabilen bu bakımlar sorunun tekrarlanma sürecini de geciktirmektedir.

Saç derisinin kepekten arınması ile saç kılıflarına zarar veren iltihap dokusu iyileşmekte ve saçlar yeniden sağlıklı, hacimli ve canlı hale gelebilmektedir.

Saç Detoksu bakım serisi faydası klinik çalışmalarla kanıtlanmış organik bitkilerin özel işlemlerle küçültülmüş moleküllerini içeren kozmetik solüsyonlardan oluşur. 20 dakikalık terapi seansları şeklinde özel bir masaj eşliğinde saç derisine sürülerek uygulanır.

Seanslar haftada 1-2 kez sıklığında uygulanır. 10 seans kullanılması durumunda saç derisi kusurlarında ve saç yapısında kalıcı ve başarılı sonuçlar yaratır.


Comments are closed here.