fbpx
Kadınlarda Saç Dökülmesine Çözüm

Kadınlarda Saç Dökülmesine Çözüm

10.10.2018 6

Malesef kadınlarda görülen saç dökülmeleri her geçen yıl artış gösteriyor. Bunda kadınların üstlendikleri rollerle birlikte artan sorumlulukları ve bu sorumlulukların getirdiği stresin payı büyüktür. Gelin birlikte kadınlarda saç dökülmesine çözüm üzerine konuşalım.

Kadınlarda saç dökülmesine çözüm ararken ilk yapmak gereken doğru teşhis koymaktır. Doğru teşhisin önemi özellikle kadınlarda çok büyüktür. Zira kadınlarda görülen saç problemlerinde fiziksel faktörler büyük rol oynar. Teşhis doğru konulur ve saç kaybına neden olan faktörler doğru tanımlanırsa, kadınlardaki saç problemleri çok büyük oranda giderilebilir. 

Kadınlarda saç dökülmesine çözüm hakkında konuşmak için öncelikle dökülmenin ve kaybın iki ayrı durum olduğunu bilmek ve kadınlarda bu iki durumun da sıkça görüldüğünü belirtmek gerekir. Şiddetli dökülme kısa süreli veya uzun süreli görülen, günlük saç dökülmesinin artması durumudur. Kansızlık, stres, yüksek TSH değeri, hızlı kilo alıp verme, doğum, ameliyat, ateşli hastalık, ilaç kullanımı gibi pek çok nedeni olabilir. Bu tip yoğun dökülmelerde, dökülmeye sebep olan neden teşhis edilip tedavi edildiğinde, saç kısa sürede toparlar. 

Saçta kayıp veya seyrelme olması durumunda ise gün içinde çok fazla saç dökmeye gerek yoktur. Saç dökülmeniz artmasa bile, dökülen saçların yerine daha zayıf ve ince saçlar geldikçe, bölgesel olarak seyrelmeler görülür. Bu seyrelmelerde çoğunlukla genetik yatkınlık ve tiroit fonksiyon bozuklukları, polikistik over sendromu, insülin direnci gibi sistemik hastalıklar rol oynar. Bu tarz kayıplar tamamen engellenemese de hastalıkların tedavisi ve kayba yönelik doğru saç bakımları desteğiyle çok büyük oranda güçlenme ve iyileşme sağlanır. 

Yazının şimdiye kadar okuduğunuz kısmından çıkan özet, kadınların saçı mutlaka fizyolojik bir nedenden dolayı dökülür ve tedavi etmek için de neden döküldüğünü ortaya çıkarmak öncelikli olarak yapılması gerekendir. Biz Trikologlar olarak, saç tedavilerimizde en büyük önceliği analiz kısmına ayırırız. Sistemik hastalıkların doktor kontrolünde takibi sağlandıktan sonra da, saçta meydana gelen hasarı gidermek için mutlaka bakım desteği sağlarız. 

 

Kadınlarda saç dökülmesine çözüm olarak genel olarak fayda sağlayan ürünler ve içerikler:

  • Eğer genetik alt yapılı, polikistik over sendromu etkisinde bir saç kaybı varsa kadınlarda saç dökülmesine çözüm için DHT inhibe edici içerikli ve phyto östrojen destekli ürünler kullanılabilir.
  • Kansızlık, kilo kaybı, stres, vb. kaynaklı yoğun dökülmelerde laser, PRP, mezoterapi gibi büyüme faktörlerini devreye sokacak tedaviler yapılabilir.
  • Eşlik eden kepek, egzama, yağlanma gibi saç derisi problemleri varsa, kadınlarda saç dökülmesine çözüm için mutlaka anti-septik, anti-enflamatuar içerikli ürünler kullanılmalıdır.
  • Saçlarda boya, fön gibi işlemlerden kaynaklanan koparak dökülmeler varsa, saç uçlarına nem ve protein yükleyen bakım ürünleri kullanılmalıdır.
  • İyi uyku, sağlıklı beslenme, mutlu ve stressiz bir yaşam gereklidir. 

Güzel, sağlıklı ve ışıl ışıl saçlar her kadının hakkıdır ve onlara ulaşmak çok da zor değildir. Yeter ki bu yolda kılavuzunuz doğru olsun. 

 

*Akademi Saç Terapi Merkezi Trikologları olarak Eylül 2019’da Brezilya’da düzenlenen 5. Uluslararası Kozmetik ve Trikoloji Bilimi Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldık. Kongre’de bahsettiğimiz konulardan bir diğeri de Kadınlarda Saç Dökülmesi idi. Kongre notlarını içeren yazıyı okumak için buraya tıklayın.

6 yorum

  • NT Nuray Topcu

    Iyigunler yaklasik 1yil once saçlı deriden yag bezesi aldırdım ve sonrasinda şiddetli bir şekilde sac dökülme problemim başladı suan saclarimin 100de 90 i gitti erkek tipi kellik oluştu kafamda geriye kalan saçlarımı korumak ici acaba bir tedavi yöntemi varmıdır

    • Merhaba Nuray Hanım,

      Saçınızı inceleyip saç yıkımını oluşturan faktörleri doğru tanımladığımızda, sizi doğru tedavilere de yönlendirebiliriz. Özellikle kadın vakalarımızda çok iyi sonuçlar alıyoruz. Sizi mutlaka merkezimize bekleriz.

  • BN Büşra Nur

    Merhaba, 24 yaşındayım. Eskiden saçlarım kalın telliydi ve dalgalıydı. Ancak düz saç merakımdan ötürü çok fazla düzleştirici işlem uyguladım. Saçlarım artık yıprandı ve fazlaca dökülüyor. Saçlarımın tepe kısmı çok ince ve seyrekken, arka kısımlar tam tersine kalın ve sık. Üstelik çok elektriklendiği için düzleştiricisiz kullanamıyorum. Nasıl bir bakım yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum

    • Merhaba Büşra Hanım, evlere düzleştiriciler girdi saçlarda hasarlar arttı. Saçlarınız koparak dökülüyorsa işlemlere ara verip sabırla yeni saçlarınızın uzamasını beklemek gerekiyor. Bu arada her hafta maske bakımlar yaparak saçı yapılandırmaya çalışılmalıdır. Tüm sorunu çözmez ancak olduğu kadar. Ben olsam para biriktirip Dyson’ın Airwrap serisini alırım.. Saç düzleştirici yaptıkça hasarlanacak yapmadıkça elektriklenecek.. bunun arası bir yol yok. Ancak Dyson’un yeni çıkardığı ürün bizi çok heyecanlandırdı. Saça zarar vermeden ısı ile şekillendiren bir seri. Bakıp fikir sahibi olmanızı öneririm. Saçı yapılandırmak için Olaplex bakımlar çok faydalı araştırınız. Saçı yine bolca nemlendirmek ve yapılandırmak gerekir. Toni Guy’ın maskesini ve Philip Kingsley Elasticizer maske öneririm (elasticizer online mağazamızda mevcut).

  • Merhaba, ameliyat, vücudun yenilenme ve onarım sürecini aktif eder. Ağır bir operasyon geçirilmese dahi narkoz alımı sonrasında da 2-3 ay içinde saç dökülmesi görülebilmektedir. Vücut iyileşme dönemi yaşarken saç, cilt ve tırnakları vücut için hayati organlar olarak görmez ve öncelikli saymaz. Vücudumuz öncelikli beslenmeyi ve enerjisini iyileşecek bölgeye ve daha hayati organların sağlıklı çalışmasına adar. Bu nedenle yüksek ateşle seyreden hastalıklar sonrası, yoğun ilaç kullanımı gerektiren kısa dönemli sağlık sorunları sonrası ve operasyonlar sonrası saç dökülmesi görülebilmektedir. Bu tip dökülmeler dönemsel olup normal koşullarda 4-6 ay içinde dengelenir. Anca saç dökülmeniz 1 yıldır devam ediyorsa etki eden farklı faktörler de bulunabilir. Mutlaka detaylı kan testi yaptırıp, çok yönlü bir analizden geçmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • BN Burcu N.

    Merhabalar, Sac dökülmesi nedenleri arasında ameliyat saymışsınız. Ameliyat saç dökülmesini ne sebeple tetikler? Ameliyat geçirdim ancak kan değerlerim normal. Ancak dökülme 1 yıldır devam ediyor.