fbpx

Kadınlarda En Sık Görülen Saç Dökülmesi Türleri-Brezilya Kongresi

13.11.2019

Akademi Saç Terapi Merkezi Trikologları olarak Eylül ayında Brezilya’da düzenlenen 5. Uluslararası Kozmetik ve Trikoloji Bilimi Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldık. Kongre’de bahsettiğimiz konulardan bir diğeri Kadınlarda En Sık Görülen Saç Dökülmesi Türleri idi.

Kadınlarda görülen saç dökülmesi problemleri her geçen sene artış gösteriyor ve bu durum uluslararası mecralarda oldukça ilgi çekiyor. Kadınlarda görülen saç dökülme problemleri çok çeşitli şekillerde ve farklı nedenlerle görülebiliyor. Ancak biz sunumumuzda bir trikoloji kliniği olarak en sık rastladığımız ve hizmet sunduğumuz vakalarla ilgili bilgi paylaşımında bulunduk. Bu vakaları 3 başlık altında inceledik ve sunduk:

Kadınlarda En Sık Görülen Saç Dökülmesi Türleri:

  1. Kadın Tipi Saç Kaybı (hormonal ve genetik altyapılı)
  2. Telogen Effluvium
  3. Kimyasal işlemlere bağlı kopma ve dökülme

1. Kadın Tipi Saç Kaybı:

Kadınlarda görülen bu tip saç dökülmelerinde, erkeklik hormonu testosteron (kadın vücudunda da salgılanan bir hormon) saç derisinde bir enzimle birleşerek dihydrotestosterona (DHT) dönüşüyor ve saçlar her yenilenme sürecinde tepe bölgelerde daha ince ve zayıf saçlarla yer değiştiriyor. Ergenlik, doğum sonrası ve menopoz dönemlerinde tetiklenip zamanla saçın tepe bölgede seyrelmesine yol açıyor. Bu saç kaybında günlük fazla saç dökülmeniz olmasa da yeni saçlar daha ince ve zayıf geldiği için zaman içerisinde bir seyreklik oluşuyor.

Uzun yıllar boyunca bir kadının DHT yıkımıyla saç dökmesi için hormonel düzensizlik veya güçlü genetik etki aranırken, son yıllarda yapılan araştırmalar; pek çok saç dökülmesi yaşayan kadının herhangi bir hormonal düzensizlik yaşamadığı veya ailesinde saç kaybına rastlanmadığı ancak saç köklerinin bu hormona duyarlılığı nedeniyle kayıp yaşadıklarını ortaya koymuştur.

Hormonal duyarlılık dışında, Polikistik Over Sendromu ve İnsülin Direnci, kadın tipi saç kaybını tetikleyen endokrin düzensizliklerin başında geliyor. Bunun yanında, kansızlık da pek çok vakada eşlik eden bir durum olarak görülüyor.

2. Telogen Effluvium:

Saçlarımız bir büyüme döngüsüne sahiptir, ortalama 5 yıl kadar uzar, dökülür ve yerine yenisi çıkar. Bu nedenle günlük ortalama 50-100 tel saç dökülmesi çok normaldir.

Ancak fiziksel veya psikolojik travmalar sonrası, çok daha fazla saç dökülme evresine girebilir ve bu durumda günlük saç dökülmesi  400 tele kadar çıkabilir. Bu tip şiddetli saç dökülmeleri Telogen Effluvium olarak adlandırılır. Ameliyat, doğum, sıkı diyetler, hızlı kilo kaybı, ateşli hastalık, ilaç kullanımı, stres gibi durumlar sonrası akut olarak 2-4 aylık bir süreçte şiddetli dökülmeler olabileceği gibi kansızlık, tiroid düzensizlikleri, beslenme bozuklukları, uzun süreli ilaç kullanımı gibi nedenlerle saç dökülmesi kronikleşerek uzun süreli de seyredebilir.

Kadınlarda görülen kronik Telogen Effluvium şakak ve tepe bölgelerde seyrelmeye yol açabileceği için, erkek tipi dökülme ile karıştırılıp yanlış tedavi uygulanabilir. Bu sebeple, dökülme nedenleri detaylı incelenip doğru teşhis edilmesi çok önemlidir.

3. Kimyasal Yıpranmalara Bağlı Dökülme:

Boya işlemleri, özellikle açık renklere gidildikçe, saçı ören bağları kopararak yıpratır. İşlemler tekrarlandıkça saçta oluşan hasar artar, bağlar saçı bir arada tutamaz ve saç uçlardan koparak dökülmeye başlar.

Boya işlemleri dışında, sık fön çektirmek veya maşa/düzleştirici gibi işlemler de saçın protein yapısını erittiği için, saç kırılmaya ve kopmaya başlar. Bu tarz dökülmeler, saç kökünden tetiklenmez, işleme maruz kalan saçları etkiler ve saçlar çoğunlukla uçtan kırılarak dökülür.

Tüm Bu Saç Dökülme Problemleri İçin Ne Yapılması Gerekir?

Yukarıda saydığım kadınlarda görülen saç dökülmesi problemleri için neler yapılabilir? Saçlar tekrar güçlenir mi?

İşte bunun için hem sorunu doğru tanımlamak hem de doğru uygulamalarla ilerlemek gerekiyor.

Kadınlarda görülen saç problemlerinde teşhis yöntemleri ve tedavi seçenekleri de başka bir yazının konusu olacak.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.