fbpx

Sivilce Tedavisi İlaçları ve Saç Dökülmesi

14.10.2020

Sivilce tedavisi ilaçları ve saç dökülmesi arasında bir bağın olup olmadığı, vaka analizlerimizde bize sıkça sorulan soruların başında geliyor. İzotretinoin, (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) akne tipi sivilcelerin tedavisinde kullanılan ilaçların etken maddesidir. Cilt tarafından salınan yağ miktarını azaltmaya yardımcı olan ve yüksek dozda A vitamini barındıran bu ilaçların var olan yan etkilerinden biri, ilaç kullanımı sırasında veya sonrasında bazı hastaların deneyimlediği saç dökülmesi sorunudur.

Her ilacın, kullanan kişide yarattığı yan etkiler, ilacı kullandığı süre ve doza göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle ilacı kullanan her hastada saç dökülmesi görülmeyebilir. Sivilce ilacı kullananlarda saç dökülmesi görülme oranı %13 olarak tanımlanmıştır.  İlacı kullanan kişilerden bir kısmı, ilacı kullanırken kimisi de ilacı bıraktıktan sonra saç dökülmesinde artış görüyor. Bazı kişilerde ise saçta incelme, saçta kuruma veya saç yapısında bozulma sorunları görülüyor.

Yine de belirtmek gerekir ki “sivilce tedavisi ilaçları ve saç dökülmesi” etkisi bir kesinlik taşımıyor ve ilacı kullanan her hastanın yaşayacağı deneyim farklı olabiliyor.

İzotretinoin Neden Saç Dökülmesine Sebep Olur?

Sicilce (akne) tedavisi için kullanılan İzotretinoin ilacı yüksek dozda A vitamini barındırır. A vitamini doku hücrelerinin büyümesi,  gelişiminden ve değişiminden sorumludur. Bağışıklık sistemi, kemik gelişiminde ve pek çok vücut fonksiyonunda yer alır. Yüksek doz A vitamini vücut için toksik etkiler barındırır, uzun dönemli kullanımında saç hücrelerinde bölünme hızını artırıp, saçı daha hızlı şekilde dökülme evresine taşıyor. Bu sebeple, sivilce ilaçları kullanımı sırasında saç dökülmesinde artış görülebiliyor.

Bazı çalışmalarda izotretinoin kullanımının vücutta B12 ve folik asit eksikliğine sebep olduğu belirtilmiş. Bu durumda da saç dökülmesi beklenenden uzun sürebiliyor. İlaç sonlandırıldığında kan sayımı yapılarak vitamin ve mineral değerlerinin yeterliliğine bakılması gerekiyor.

İlaca Bağlı Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?

İlaç kullanmaya başlanılan dönemde görülen saç dökülmesi artışı, Akut Telogen Effluvium şeklindeki geçici saç dökülmesidir.  İlacı bıraktıktan sonraki birkaç ay içinde saç dökülmesi azalıp, dökülen saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.

Ancak sivilce/akne sorunu, sağlık öyküsünde hormon sorunları olan kişilerde de görülmektedir.  Kadınlarda akne sorunlarına eşlik eden, vücutta tüylenme artışı, kilo artışı veya kilo vermede zorlanma, regl düzensizlikleri gibi sorunlar varsa, bu durumda hormonsal düzensizlikler de değerlendirilmelidir.  Eğer kişide sivilce ilacı kullanmadan önce de saç kaybı hikâyesi varsa, ilaç kullanımı sebebiyle oluşan saç dökülmesi sonrasında saç kaybı riski bulunur. Bu durumda profesyonel destek alınması önerilir.

Sivilce İlacı Kullanımı Sebebiyle Dökülen Saçlar Geri Çıkar Mı?

Normal koşullarda ilaç kullanımı sonrasında başlayan veya artan saç dökülmesi ilaç kullanımı sonlandıktan sonra kendiliğinden düzelmektedir. Ancak herkesin vücut metabolizması farklıdır bu nedenle saçın yeniden eski hacmine kavuşması 6 ay ve üstü bir zaman alabilir.

Eğer ilacı bıraktıktan sonraki 6 ay içinde yeni saç gelişimi olmuyorsa, saç üretimi gecikiyorsa veya saç daha zayıf oluşuyorsa, saç dökülmesini sebep olabilecek beslenme yetersizlikleri, vitamin, mineral eksiklikleri ya da farklı sağlık sorunları da mutlaka araştırılmalıdır.

Sivilce İlacı Saç Kalitesini Etkiler Mi?

Sivilce ilacı kullanımı sonrasında çıkan saçların yapısında farklılık olma ihtimali de bulunmaktadır.  Yeni çıkan saçlarda yapısal olarak bozulma, kuru, elektriklenmiş, kıvrılmış bir yapı oluşabilmektedir.

Sivilce İlaçları Kullanılırken Saç İle İlgili Alınabilecek Önlemler:

  • Saçı nemlendirin: İlaç kullanımı sırasında saçınız eskisinden daha fazla kuruyacaktır. Bu sebeple saç derisini ve saçı nemli tutmak için nemlendirici maskeler kullanın. Saçta yıkama sonrası kalan (leave-in) nemlendirici bakımlardan faydalanın.
  • Nemlendirici şampuan kullanın: Bu dönemde saç daha az yağlanır ve ekstra kuru olur; kurutucu özelliği olan sabun ve şampuanlardan uzak durun.  Saçınızı normalden biraz daha az yıkamaya çalışın.
  • Isı ve kimyasal işlemlerden kaçının:  Özellikle bu dönemde kuru olan saç yıpranmaya daha açıktır, bu dönemde ısı işlemlerinden özellikle keratin bakımı, brezilya keratini, perma ve açıcı boya gibi kimyasal işlemlerden uzak durun.
  • Güneşten korunun:  Güneş ışınlarına direk maruz kalmaktan uzak durun. Saçınıza güneşten koruyucu bakımlar uygulayın; şapka ve eşarp kullanın.
  • Kan değerlerinizi takip edin: Sivilce ilaçları bazı vitaminlerde eksikliğe sebep olabilir, doktor desteği ile kan değerlerinizi takip edin.
  • Vitamin takviyelerini artırın:  Bu dönemde B kompleks vitamin destekleri, C ve E vitamini, çinko, magnezyum, selenyum ve Omega 3 yağ asitleri içeren gıda takviyeleri fayda sağlar.  Ancak kullanacağınız multi-vitamin destekleri içinde A vitamini olmamasına özen gösterin.
  • Saç dökülmesi için profesyonel destek alın:  Saç dökülmeniz 6 ay içinde düzelmiyorsa, yeni saç çıkışları gecikiyorsa veya saçlar daha zayıf geri dönüyorsa mutlaka profesyonel destek alın.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.