fbpx

Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

13.01.2020

Önceki yazımda saç kıran nedir, saçkıran tedavisi var mıdır ve saçkıranın oluşma sebepleri nelerdir konularından bahsetmiştim.

SaçKıran Nasıl Tedavi Edilir?

Saç kıran tedavisinde birçok farklı alternatif yöntem kullanılır. Fakat bu tedavilerin sonuçları değişkendir. Kimi vakada saç kendiliğinden iyileşirken, kimi vakada uygulanan tedavi ile saç çıkışları elde edilir, bazen saç kaybı tekrar edebilir. Kısmi tepkiler alınabildiği gibi hiç tepki vermeyen vakalar da bulunmaktadır.

Saçkıranın, tanı ve tedavisinde modern tıbbın yanında, holistik yani tamamlayıcı tıp olarak da tanımlanan bilimsel etkinliği kanıtlanmış;  bizim de uygulamakta olduğumuz TRİKOLOJİK bakımların ve doğal yöntemlerin de yardımına başvurmak bir seçenek olabilir.  Kişinin psikolojik destek alması sürece katkı sunan stres faktörünün kontrolü için en az uygulanan tedavi kadar önemlidir.

Saçkıran hastalığının akut, kronik ve tekrarlayıcı formları için farklı tedavi seçeneklerine kişinin yaşına ve  tedavinin yaratacağı yan etkilere göre hekimle beraber karar verilmelidir:

Kontakt Duyarlılık Yaratmak: Immuno terapi denen bu tedavide düşük bir konsantrasyonda allerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde saç kaybı olan alana uygulanarak allerjik kontakt dermatit oluşması sağlanır. Bu amaçla sıklıkla diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılır.

Topikal, İntralezyonel ve Ağızdan Kortizon kullanımı: Saçsız alana kortizon içeren kremler kullanılması ve ya enjekte edilmesi (intralezyonel kortizon enjeksiyonu) bir diğer tedavi seçeneğidir.  Uzun dönemli olan tekrar eden saç kıran sorunlarında ise ağızdan kortizon alımı hekim tarafından değerlendirilebilir.

Topikal ve Oral Minoksidil Kullanımı: Tedavinin hedef tedavisi olmamakla birlikte saç çıkışları olması durumunda saçın büyümede kalmasını teşvik etmek amaçlı fayda sağlayabildiği düşünülmektedir.

Dithranol krem kullanımı: Sedef hastalığı tedavisinde kullanılan tahriş edici bir ajan olan ditranol derinin iritasyonu yolu ile saçlanmaya yardımcı olur.

Ultraviyole ışık tedavisi: PUVA: Burada alınan bir tablet veya uygulanan bir krem ile deri ışığa hassas hale getirilir, sonra saçsız alanlar haftada iki veya üç kez, birkaç ay boyunca ultraviyole ışığa maruz bırakılır.

Saçkıran İçin Gelecek Vaat eden tedavilerden biri: JAK Inhibitörleri

Umut vaat eden saçkıran tedavisi seçeneklerinden biri de Columbia Üniversitesi’nde araştırması yapılan ve saç kıran da sonuç alınan bir tedavi olan JAK inhibitörlerinin kullanımıdır.

ABD’de FDA tarafından hali hazırda onaylanan iki JAK inhibitörü, kemik iliği urlarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan ruksolitinib ve romatoid artrit (iltihaplı romatizma)in tedavisinde kullanılan tofasitinib’tir. Bu tedavi hala yan etkileri anlamında takip edilmekte ancak saç kıran hastaları için etkili bir tedavi oluşturabileceğine dair önemli kanıtlar sunmaktadır. Ancak her ülkede uygulanmıyor oluşu, ciddi yan etkilerinin oluşu, yakın takip edilmesi gerekliliği, yüksek bütçeleri itibari ile bu tedavinin her vakaya uygulanabilirliği bulunmamaktadır.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.