fbpx

Saç Dökülmesine Çare Bulundu Mu?

15.10.2018 2

Birçok kişi için “saç dökülmesine çare” ya da “saç çıkarıcı ilaç ve tedavi” yaşamdaki en önemli konulardan biridir. Bir kısım kişi “evde hazırlanabilecek” kadar basit bir yöntemle saç dökülmesine çare bulabileceğine inanırken, bir kısım da büyük paralar harcamaya hazır bekliyor. Sonuçta herkes saç dökülmesine çare olacak o sihirli formülü arıyor. 

Bilim dünyası henüz “işte budur” demedi. En kayda değer çalışmalar kök hücre tedavisi konusunda yol kat ediyor (Bkz. Replicell ve Histogen çalışmaları). Diğer yandan laboratuvar ortamında kişinin kendi doku örneklerinden yeni saç üretme deneniyor. Jak inhibitörleri ile Saç kıran tedavisinde yol alındı, gen tamirasyonu, yapay deri gibi çalışmalar da bulunuyor.

Ancak saç dökülmesine çare olacak bu tedavilerin insan sağlığında riskler yaratmadığının kanıtlanması gerekiyor. Ayrıca tedavi ile çıkan saçın ne kadar süre kalıcı olacağı da araştırılan bir diğer konu. Bu nedenle saç çıkartan tedaviler yarattığı heyecan kadar getirebileceği riskler konusunda da düşündürüyor.

Bugünkü imkânlar saç kaybını yavaşlatmaya ya da var olan saçı güçlendirmeye yönelik. Saç çıkardığını söyleyen yöntemlere mesafeli yaklaşmak gerekir. Doktor gözetiminde kullanılması gereken ve ciddi yan etkileri olabilecek içerikler açısından mutlaka kullanılan ürünün niteliğini ve içerik bilgisini edinmek gerekir. 

Bilinmelidir ki kök hücre tedavisi diye tanıtılan pek çok tedavi aslında kök hücre değildir. PRP de bir kök hücre tedavisi değildir. Otolog kök hücre kemik iliğinden, kordon kanından, yağ dokusundan, embriyodan alınabilir. Yine saçlı derinin arka bölümünden alınarak saç kaybı olan bölgeye enjekte edilen kök hücre çalışması da dönemsel fayda sağlamakta uzun dönemli sonuçlar için tekrar gerektirmektedir. Bu tedavi protokolünün FDA onayını “saç tedavisi” olarak almadığı da araştırılması gereken diğer bir konudur..

Saç dökülmesine çare olarak şampuan kadar basit bir yöntem maalesef yok, iddialı tedavi şekilleri ise pahalı ve belirli yan etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle saç dökülmesini önlemek, saçını korumak ve geliştirmek, yani saç dökülesine çare bulmak isteyen kişiler, önce kozmetik altyapılı bakımlardan destek alarak tecrübe yaşamalılar. Hangi ürün ve ya tedavi şeklinin size uygun olduğunu tanımlamak ise Trikolojinin uzmanlık alanı!

Sağlıklı günler…

Saçlarınız Kök Hücre İle Yenileniyor


2 yorum

  • HG Hasan Güneş

    AGA tedavisinde saç derisi masajlarıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

    • Merhaba Hasan Bey,

      AGA tedavisi olarak değil tüm sağlığımız açısından masajların kasları gevşetmek, lenfatik sistemin çalışmasını desteklemek, stresi azaltmak, kan dolaşımını destelemek açısından hem vücuda hem de saç sağlığına çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Akademi Saç Terapi olarak biz tüm uygulamalarımızı masaj terapi ile yapıyoruz.

      Ancak elbette tek başına masaj saç metabolizmasını desteklemek açısından eksik kalır. AGA tedavisinde saç minyatirizasyonuna sebep olan diğer faktörleri de kontrol etmek gerekir. Dht blokaj, vascülarizasyon (damar ağının çoğaltılması), saçın büyümeye teşvik edilmesi, kontrollü hasarlama ile cild direncinin artırılması, cilt altı inflamasyonunun önlenmesi, cilt sağlığının iyileştirilmesi.. yani bütüncül yaklaşımdan saç daha çok fayda görür.