fbpx

Kadınlarda Genetik Saç Kaybı Nasıl Teşhis edilir?

10.04.2020

Kadın tipi saç kaybını doğru teşhis edip ona göre izlenecek yola karar vermek gerekir. Kadınlarda genetik saç kaybı kadınlarda çoğu zaman Kronik Telogen Effluvium ile karıştırılır.

Kronik Telogen Effluvium’da artan ve azalan oranda sürekli saç dökülmesi vardır. Dökülme bazen 50 tel iken bazen 200 tele kadar çıkabilir.  Buna rağmen sürekli yeni saç çıkışı vardır. Yeni çıkan saç tellerinde incelme gözlenmez.  Saç uzadıkça, her saç aynı boya gelmekte sıkıntı yaşadığı için, saç yoğunluğunda ve hacminde azalma gözlemlenir.  Saç tellerinde küçülme (minyatürizasyon) yoktur.  Şakak bölgelerinde gerileme ve tepe kısmında sık olmamakla birlikte hafif bir hacim kaybı olabilir.

Genetik saç kaybında ise “belirgin bir kalıp” görülür.  Kadınlarda ön saç çizgisi korunur, çizginin hemen arkasındaki kısımda belirgin bir açıklık fark edilir.  Saç ayrımları tepe bölgesine doğru genişler.  Nadiren erkek tipi saç kaybında olduğu gibi şakak bölgesinde açılma görülür.  Saçlar çıkarken küçülür ve zayıflar.  Zaman içerisinde bir kısım saç bir süre sonra çıkmayarak saçta kaybı sürekli kılar.

Genetik saç kaybı teşhisi koymak için, genetik kayıp bölgesindeki ”patern“ belirleyicidir ancak yeterli değildir.  Özellikle erken dönemdeki saç kayıplarında görsel net oluşmaz;  video mikroskopla küçülmekte olan tüy haline gelmiş “minyatür” saç varlığını görmek gerekir.

Dökülen saçlar yıkama testleri ile takip edilir ve saç sayımı yapılarak ilerlenir.  Dökülen saçlar farklı yıkama sıklıkları ile sayılır.  Dökülen saç sayısından bağımsız olarak, dökülen saç kalitesine bakılır.  Dökülen saçlarda 3 cm ve 3 cm’den den küçük saç sayısı  %10 ‘un üzerinde seyrediyorsa ve klinik gözlemlerle bu durum devamlılık gösteriyorsa,  bu durum Genetik Saç Kaybı tanısı için güçlü bir bulgudur.

Elbette kişinin aile öyküsü, saç kaybının başlama şekli, varolan ve katkı sunan sağlık sorunları, kan testleri ve hormon testleri ile süreç değerlendirilmelidir.  Bazı durumlarda biopsi ile tanı konulabilir.

Yazının Devamı: KADIN TİPİ SAÇ KAYBI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.