fbpx

Kadınlarda Genetik Saç Kaybı

2.03.2020

Kadınlarda genetik saç kaybı dünyada sayıca çok fazla kadını etkileyen bir saç kaybı şeklidir. Çeşitli isimlerle anılır: Erkek tipi saç kaybı, Kadın tipi saç kaybı, Androgenetik Saç Kaybı, Genetik saç kaybı. (Female Pattern Hair Loss, FPHL)

Bu tip saç kaybını “doğru” teşhis etmek ve erken zamanda önlem almak olumlu sonuçlar alınmasını sağlamakta çok önemlidir. Kadın tipi saç kaybı teşhisi konulan vakalar büyük bir önyargı ile olumsuz ve “çaresi yok” şeklinde motive edilmektedir. Pek çok kişi ”benimki genetik, kesin kel kalacağım!” diye düşünerek saç kaybı ile mücadele etmekten vazgeçmektedir.  Çoğu zaman “Kronik Telogen Effluvium” vakaları ile de karıştırılmaktadır.

“Genetik Saç Kaybı” teşhisi konulan kişiler “saç kaybına çözüm olmadığını” düşünerek önlem almak konusunda isteksiz davranmaktadır.

 Kadın Tipi Saç kaybı nasıl görünür?

  • Ön saç çizgisi korunurken saç çizgisinin hemen arkasındaki bölümde açılma şeklinde görülür.
  • Zayıflık tepe bölgesinde “genel” seyreder.
  • Saç ayrımında “ çam ağacı” paterni olarak tanımlanan bir görsel izlenir; saç ayrım çizgisinde genişleme ve açıklıkta artış görülür.
  • Saçta genel incelme ve şakak bölgelerinde açılma görülebilir.

Kadın Tipi Saç Kaybı Sebepleri nelerdir?

Kadınlarda genetik saç kaybında “ yüksek androjen hormon seviyeleri” bir faktörken, sebep her zaman erkeklik hormonları değildir. Hormon testlerinde çoğu zaman erkeklik hormon seviyeleri normal çıkar.  Ancak normal seviyedeki androjen hormonlarına duyarlıklıkta artış vardır.

Çok faktörlü bir alt yapısı vardır. Ailesel bir kalıtım ve genetik duyarlılık içerir; detaylı analiz ve takip gerektirir.

Bazen saç kaybına eşlik eden başka sağlık sorunları ve bunların işaretleri görülür: Androjen hormon fazlalığı ve ya artmış androjen duyarlılığı ile vücutta tüylenme artışı, ciltte aşırı yağlanma, sivilce ve akne sorunları, regl düzensizlikleri, kısırlık, insülin direnci, yüksek prolaktin seviyeleri gibi. Sıklıkla görülen endokrin düzensizlik ise Polikistik over sendromudur.

Aynı şekilde fazla kilo, bel çevresinde kalınlaşma ile ilerleyen kilo artışı çeşitli sağlık sorunlarına sebep olarak ( hiper tansiyon, şeker hastalığı, koroner sistem sorunları, karaciğer yağlanması gibi) saç kayıplarında da artışa sebep olmaktadır. Metabolik sendrom da aynı şekilde Kadın tipi saç kaybına sebep ve tetikleyici faktördür.

Kadın tipi saç kaybı “kısa dönemli saç kaybı” olarak tanımlanan “Telogen Effluvium”  tipi geçici saç dökülmesi artışı yapan faktörlerden de etkilenir.  İlaçlar ( anti-depressantlar, tansiyon ilaçları, kolestrol ilaçları, doğum kontrol hapları gibi), kansızlık, demir eksikliği,  kilo kaybı, doğum, menapoz dönemleri, hormon tedavileri, dönemsel stres artışı gibi.

Tiroit fonksiyonları ve kan değerlerini yakından takip edilmelidir.

Kadın Tipi Saç Kaybı Nasıl Teşhis Edilir?

Bu tip kayıplarda saç tellerinde sürekli incelmeye ve küçülmeye dair bir eğilim bulunur. Saçın mikroskopik incelemesinde tüy şeklinde saç varlığına (minyatürizasyon) ve boş foliküllere rastlanır. Yıkama testlerinde küçülen-minyatürize- saç sayıları %10 dan fazladır.  Belirli bir kalıbı ( paterni) takip eder. Saç dökülmesi oran olarak her zaman yüksek seyretmez, buna rağmen saç zayıflaması ve azalması süreklilik gösterir.

Yazının Devamı:

KADINLARDA GENETİK SAÇ KAYBI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

KADIN TİPİ SAÇ KAYBI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.