fbpx

Kadınlarda Sık Görülen Saç Problemleri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

25.12.2019

Önceki yazımda, kadınlarda en sık rastlanan saç dökülme türlerinden bahsetmiştim. Bu yazımda da kadınlarda sık görülen saç problemleri ve teşhis & tedavi yöntemlerinden bahsedeceğim.

Kadınlarda görülen saç kayıplarının çok çeşitli alt yapılarının olabileceği ve aynı anda birkaç farklı vakanın bir arada bulunabileceği bilinmelidir. Bu nedenle mutlaka detaylı bir inceleme yapılması ve saç üstünde etkili olabilecek her unsurun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kadınlarda Sık Görülen Saç Problemleri Şöyle Sıralanabilir:

1. Kimyasal  Yıpranmalara Bağlı Dökülmeler

Kimyasal  yıpranmalara bağlı dökülmeler; boya ve sık yapılan fön, maşa işlemleri sonucu saç tellerinin dış yapısının yıpranması ve saçların özellikle uçlardan zamanla koparak dökülmesi sonucu meydana gelir. Bu vakayı teşhis etmek kolaydır, çünkü saçtaki hasar gözle görülür bir durumdadır.

Bu tip dökülmelerde yapılması gereken öncelikle saçta yıkıma neden olan işlemlere son vermek ve saçta kırılmanın olduğu bölgeleri kestirmek olacaktır.

Saç kesilmez ve koparak dökülmeye devam ederse uçlarda kalan hasarlı kısımlar saç telinin üst kısımlarına doğru ilerleyip sorunu daha da uzun vadeli  hale getirecektir. Kopma ve kırılma noktasına gelmeyen kısımlar için, mutlaka saçın ihtiyacına yönelik profesyonel bakımlar kullanarak saçın hasar gören bağları onarılmalı, nem ve protein dengesi sağlanarak elastikiyeti geri kazandırılmalıdır. Aksi takdirde boya, fön gibi işlemlere ara verilse dahi saç günlük tarama, yıkama gibi işlemler sonunda bile kırılıp dökülmeye devam edebilir.

2. Telogen Effluvium (Geçici Saç Dökülmesi)

Kadınlarda sık rastladığımız diğer bir vaka da Telogen Effluvium, yani vücutta şok etkisi yaratan bir durum sonucu saçların şiddetli bir şekilde dökülmesi vakasıdır.

Telogen Effluvium normal şartlarda geçici bir saç kaybıdır. Neden olan faktörler ortadan kalktığında, saç dökülmeleri de düzene girer ve saçta bir kayıp yaşanmaz. Ancak Telogen Effluvium vakaları detaylı incelenip alt yapısı doğru tanımlanmazsa, uzun süreli ve saçta seyrelmeye neden olan bir sürece dönüşebilir.

Özellikle uzun süreli devam eden Kronik Telogen Effluvium, görüntü itibariyle erkek tipi dökülmeye benzeyebiliyor. Aslında rahatlıkla tedavi edilebilecek bir vaka, yanlış ve gereksiz tedavi yöntemleri ile kişileri de umutsuzluğa sürükleyebiliyor.

Telogen Effluvium’un en öncelikli tedavisi, neden olan faktörün ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle doğru teşhis burada da tedavinin büyük kısmını oluşturuyor. Uzman Trikologlar olarak, özellikle kadın vakalarımızı incelerken çok detaylı bir analiz yaparak bir dedektif gibi çalışırız. Kadınlarda kan değerleri, beslenme şekli, stres, ilaç kullanımı, tiroit fonksiyonları, doğum, ameliyat, uyku düzeni, ateşli hastalık geçirmek vb pek çok faktör, saç dökülmelerinde artışa neden olabilir. Saçı döken faktörler doğru tespit edilip ortadan kaldırıldığında ve bu süreçte; saçta incelme ve seyrelmeler oluştuysa, bu saçlar için problemin alt yapısına uygun tedavi yöntemleri uygulandığında hem saç dökülmesi daha hızlı kontrol altına alınabilir hem de saçların tekrar sağlıklı ve güçlü uzaması sağlanabilir.

3. Kronik Telogen Effluvium

Bizim Kronik Telogen Effluvium vakalarında en sık rastladığımız durum anemi, yani kansızlıktır.

Bu nedenle mutlaka kan değerlerinin yükseltilmesi, hatta bazı değerler için belirli seviyelerin üstüne çıkarılması gerekmektedir. Özellikle ferritin değeri 70 üstü, B12 değeri 500 üstü, D vitamini değeri de 50 üstü olmalıdır. Ayrıca beslenme bozuklukları varsa düzeltilmesi ve hatta profesyonel destek alınması, yoğun stres durumunda stresi azaltıcı spor, yoga gibi faaliyetlere yönlenilmesi, ilaç kullanımı durumunda doktor tavsiyesi ile ilacın değiştirilmesi gibi önlemler, saç tedavilerinde sonuç almamızda kilit rol oynar.

Alt yapıda yatan faktörler düzeltilirken bir yandan da saç dökülmesinin daha hızlı düzene girmesi  ve tekrar sağlıklı bir şekilde uzamasını desteklemek için, lazer tedavisi ile saçta hücre bölünmesinin canlandırılması, saç deri sağlığının iyileştirilerek enflamasyon riskinin azaltılması, canlandırıcı uygulamalarla saça giden besin ve oksijen alımının artırılması destek aldığımız tedavi yöntemleridir.

4. Kadın Tipi Saç Kaybı

Bir diğer vakamız da Kadın Tipi Saç Kaybı’dır ki önceki yazımda belirttiğim gibi, hormonel düzensizlik veya genetik yatkınlıktan ziyade saç köklerinizin oluşan hormona (DHT) duyarlılığı saçta yıkımı başlatan faktör olarak karşımıza çıkar.

Kadın Tipi Saç Kaybı çoğu zaman Telogen Effluvium ile birlikte seyredebilir ve bu durumda saç seyrelmesi de daha hızlı seyreder.

Kadın Tipi Saç Kaybında saçın tepe kısmında seyrelme ve incelme görülür. Ayrıca mikroskopla incelediğimizde, zayıflık bölgesinde incelen ve küçülen saçlar, boş saç gözenekleri, gözenek girişlerinde sarılık en belirgin tanımlayıcı özellikler olarak karşımıza çıkar.

Bu tip saç kayıplarında, alt yapıda kaybı tetikleyen Polikistik Over Sendromu, Hypotiroid, Hashimato, İnsülin direnci gibi bir endokrin bozukluğu varsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca saç kalitesini artırmak, saçtaki zayıflamayı yavaşlatmak için de bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir:

  • Minoxidil %2,
  • Anti Androjen ilaçlar: Cyproteron acetate, Spironolactone (Mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekir),
  • 5 Alpha reductase inhibitörleri: Finasteride veya Dutasteride. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda ciddi yan etkileri olabileceği için mutlaka doctor gözetiminde kullanılması gerekir,
  • Lazer tedavisi (Low Level Light Terapi),
  • Besin takviyeleri, özellikle saçın ihtiyaçlarına göre tasarlanmış vitamin ve mineral takviyeleri,
  • Kozmetik formülasyonlar.

Biz Akademi Saç Terapi Merkezi Trikologları olarak ilaç etken maddesine sahip ve ağızdan alınan hormonal ilaçlar önermiyoruz.  Kozmetik alt yapıya sahip trikolojik losyonları lazer veya dermaroller eşliğinde, terapik seanslar şeklinde uyguluyoruz.

Sonuç olarak baktığımızda, doğru teşhis ve tedavi ile özellikle kadınlardaki saç tedavilerinde çok iyi sonuçlar almamız mümkün. Ancak burada önemli olan bir uzman desteği almak, evde kendi kendinizin doktoru olmadan, mutfak malzemeleri ile karışımlar yapmadan saç biliminin mucizelerinden yararlanmak olmalıdır.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.