fbpx

Kronik Telogen Effluvium Nedir?

21.07.2020

Kronik Telogen Effluvium daha çok kadınlarda,  artan ve azalan oranda “sürekli” saç dökülmesi görülme durumudur. Dökülme ile beraber sürekli yeni saç çıkışı vardır ancak saç hacmi yıllar içinde azalır.

Kronik Telogen Effluvium durumunda saçta belirgin bir açılma görülmez ancak saç yoğunluğu özellikle saç uzadıkça azalır. Bazen şakak bölgelerinde hafif bir gerileme ve saç ayrımında açılma görülebilir. Saç kalitesi aynı kalabileceği gibi sebep olan faktöre göre saç daha kuru bir yapıya bürünebilir ve biraz incelebilir.

Dökülme bazen günlük 50 tel iken bazen 200 tel olur. Buna rağmen sürekli yeni saç çıkışı vardır. Saç, uzamada sıkıntı yaşamaya başlar. Saçın %50 si normal uzarken diğer %50 saç belirli bir boydan sonra uzamayı sonlandırarak daha kısa iken dökülme aşamasına gelir.  Bu durum özellikle saç at kuyruğu yapıldığında fark edilir. Uzayan saç yoğunluğunda ve hacminde azalma gözlemlenir.

 KRONİK TELOGEN EFFLUVIUM SEBEPLERİ NELERDİR?

Kronik Telogen effluvium, saçta süregelen bir travma etkisi yaratarak dökülmeyi artıran psikolojik veya fizyolojik faktörler nedeniyle oluşur. Saçımız vücudumuzda meydana gelen en ufak değişiklikten etkilenir ve dökülme döngüsünde değişiklikler meydana gelebilir. Bunun nedeni, vücudumuzun işleyişinde saçın hayati bir öneme sahip olmayışı ve bir alarm durumunda, vücudumuzun kendini korumaya alarak ilk olarak saçtan vazgeçmesidir. Bu nedenle saçın, sağlığımızın bir göstergesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kronik Telogen Effluvium’a neden olan faktörleri sıralayacak olursak:

  • Kansızlık: düşük demir ve ferritin değerleri, b12, folik asit, d vitamini eksikliği
  • Tiroid düzensizlikleri: hipotiroid, hipertiroid, hashimoto
  • Hormonal düzensizlikler, özellikle hiperprolaktinemi (prolaktin yüksekliği)
  • Düzenli kullanılan bazı ilaçlar
  • Sistemik hastalıklar: insülin direnci, diabet, bağırsak sorunları/hastalıkları
  • Stres
  • Beslenme bozuklukları
KRONİK TELOGEN EFFLUVIUM TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kronik Telogen Effluvium tedavisinde kilit unsur, öncelikle neden olan faktörü doğru tanımlayıp ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Alt yapıda saçı yıkıma uğratan sorun devam ettiği sürece, hiçbir tedavi yöntemi tatmin edici sonuç vermeyecektir. Özellikle kansızlığa bağlı Telogen Effluvium durumunda, kan değerleri ideal aralıklara değil, saçın sağlıklı desteklenmesi için gerekli değerlere yükseltilmelidir.

Altta yatan nedenlerin düzeltilmesi dışında, dökülmeyi daha hızlı kontrol altına almak ve geri saç çıkışlarının sağlıklı ve güçlü olabilmesi için, direk saça uygulanacak bakım programlarından destek alınabilir. Bu yöntemler de yine saçtaki dökülme şekline, saçların tekrar çıkış hızına ve kalitesine göre belirlenmelidir ve şu şekilde sırlanabilir:

  • Trikolojik bakım uygulamaları
  • Saç lazeri
  • Mezoterapi veya PRP uygulamaları
  • Dermaroller veya dermapen uygulamaları
  • Minoxil veya procapil içeren tonikler

Kronik Telogen Effluvium en sık karşılaştığımız saç dökülme tiplerinden biridir ve çoğu zaman genetik dökülmeyle karıştırılıp yanlış tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu durum özellikle kadınlarda, psikolojik anlamda çöküntü yaratarak sorunu daha da ciddi hale getirebilir.

Kolaylıkla kontrol altına alınabilecek bir saç problemi, çok daha fazla kayıp yaratabilir. Bu nedenle, her saç dökülmesi vakasının dikkat ve özenle, işinin uzmanı kişiler tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir.

TELOGEN EFFLUVIUM NEDİR? AKUT VE KRONİK TELOGEN EFFLUVIUM FARKI NEDİR? Yazısını okumak için tıklayın.

 


Comments are closed here.