fbpx

Erkeklerde Genetik Saç Kaybı

2.03.2022

“Genetik Saç Kaybı” saç dökülmesi yaşayan 10 Erkekten 9’unda,  kadınlarda ise eskiye göre gittikçe artan oranda 10 kişinin 4’ ünde görülebilmektedir. Erkeklerde görülen “erkek tipi” olarak tanımlanan genetik saç kaybında temel tetikleyici “genler”, “testosteron hormonunun varlığı”  ve saç kılıflarındaki reseptör duyarlılığıdır. 

Kişide saç kaybının “Genetik” olabilmesi için bilimsel olarak kanıtlanmış ve standart olarak saptanmış bazı işaretler tanımlıdır.

Erkeklerde görülen genetik saç kaybında -ergenlik sonrası herhangi bir yaşta- fark edilir bir saç dökülmesi olsun olmasın saç ön çizgisi incelmekte, şakaklar gerilemekte, tepedeki saçlar zayıflamaktadır.  Saç kaybının oranı, hızı ve şekli tamamen kişiye göre, sahip olduğu genetik mirasa, sağlık öyküsüne, beslenme ve yaşam şekline ve yaşam kalitesine göre değişmektedir. Bazı kişilerde saç oluşumu sonlanıp süreç tamamen kellik ile sonuçlanmakta bazı kişilerde ise kısmi saç kaybı görülmektedir.

Genetik saç kaybı 20’li yaşların başında yoğun saç dökülmesi ile görülebileceği gibi bazı kişilerde belirgin bir saç dökülme süreci olmadan kayıp yavaş ilerleyerek 30-40’lı yaşlar sonrası belirginleşmektedir. 

Genetik saç kaybında belirleyici olan;  dökülen 10 saçın içinde en az 3’ünün daha zayıf, ince ve kısa olmasıdır.  

Minyatürize hale gelen saç oranı genel saç dökülmesi içinde %30’ları bulduğunda bu durum genetik saç kaybının göstergesidir. 

Erkeklerde Saç Kaybı Nasıl Önlenir?

GENETİK SAÇ KAYBI TEDAVİSİ


Comments are closed here.