fbpx

Genetik Saç Kaybı Tedavisi

10.03.2022

Genetik Saç Kaybı adı üstünde genlerle ilgili “kalıtsal” bir durumdur. Saç Kaybında genetik miras, ailesel yatkınlık, saç kaybına programlı ve duyarlı genetik alıcılar, testosteron ve onun yıkıcı formdaki türevi olan DHT hormonu başrolü oynamaktadır.

Genetik saç kaybı bir hastalık değildir bu nedenle “saç kaybının aşısı var, yapalım bitsin” kadar kolay bir çözüm yöntemi bulunmamaktadır.

Genlerimizin tepkilerini  “epigenetik” denilen çevresel faktörlerde değiştirebilmektedir. Bu nedenle yaşam şeklimiz, yediklerimiz, hastalıklarımız, sigara, alkol, manyetik alanlar, toksik etkiler gibi faktörler de sürece olumsuz katkı sunabilmektedir. Bu çok faktörlü etki mekanizması sebebiyle saç kaybı da kişiye göre değerlendirilmeli; çok yönlü olarak, bütüncül bir yaklaşımla desteklenmelidir. 

Saç kaybının hızı, oranı, kişinin yaşı, beklentileri, saçına yüklediği anlam ve kaygı düzeyi çerçevesinde farklı tedavi protokolleri planlanmalıdır. 

Genetik saç kaybı tedavisinde medikal destekler, cerrahi yöntemler (saç ekimi), Merkezimizde kullanılan Trikolojik bakımlar/terapiler ve kozmetik yöntemler, kamuflasyon yöntemleri (peruklar, saç similasyonu) beraber veya dönemsel şekilde kişinin yaşam şekline en uygun olacak şekilde planlanmalıdır.

Medikal Yöntemler:

Genetik Saç Kaybını önleme hedefli 2 tane medikal ilaç bulunmaktadır. Her iki ilacın da Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi tarafında saç kaybında belirli oranda etkin olduğu kanıtlanmıştır.  Biri sprey formunda biri de ağızdan alınan tablet formunda olan bu iki ilaçtan özellikle hap olan seçenek belirli yan etkileri olması sebebiyle doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması zorunludur.  Her iki ilacın da saçta olumlu etkilerinin görülmesi için uzun süre kullanılması gerekir ancak kullanımı sonlandırılırsa kazanılan saçlar da hızla kaybedilmektedir.

PRP ve Mezoterapi ve İğneli İşlemler:

Saç kaybı “ genetik “ olduğunda sorun “genler” ve genlerin yıkıcı algıladığı androjen hormon duyarlılığıdır.  Genetik saç kaybı süreklidir.  Bu çerçevede PRP ve Mezoterapi tedavileri Genetik Saç Kaybını önlemede hedef tedavi protokolü olarak sayılmıyor.  Genetik saç kaybını sadece 3 yada 5 kere iğne yaparak önlemek akılcı ve yeterli olmuyor. Ancak saç dökülmesi yüksek seyreden kişilerde destekleyici ve tamamlayıcı olarak kullanılıyor.  Genetik saç kaybını önlemedeki etkinliği -başka bir yöntem kullanılmıyorsa- % 20 oranında tanımlanıyor ve etkinliği kişiye göre değişiyor.

Cerrahi Yöntemler:

Saç Ekimi “saçlandırma” alanında yaygın kullanılan Cerrahi bir yöntemdir. Saç dökülmesini önlemez, saçsız bölgeyi saçlandırarak, kayıp bölgesinin kamufle olmasını sağlar.  Doğru yaştaki  ve saç potansiyeli uygun kişilere bu alanda yetkin, yetenekli, tecrübeli, güvenilir bir doktor ve ekibi tarafından uygulanması durumunda olumlu sonuçlar alınır. Ancak 20 ‘li yaşlarında sonuna doğru planlanması durumunda sonuçlar daha kalıcı olmaktadır.  Saç kaybı devam eden kişilerde 2. bir saç ekimi yapılması gerekebilir.  Saç Kaybı devam eden kişilerde saç kaybını geciktirmek hedefli bakım destekleri alınmazsa saç ekimi yapılan bölgedeki hâkimiyet kaybedilebilir.

TRİKOLOJİK BAKIMLAR/TERAPİK ve KOZMETİK YÖNTEMLER

Günümüzde pek çok insan “mecbur kalmadıkça” özellikle ağız yolu ile vücuda alınan ilaçlardan “bilinen” veya uzun dönemde bilinmeyen yan etkileri sebebiyle uzak durmaya çalışıyor. Özellikle saç kaybını önlemek gibi hayati olmayan bir konu ile ilgili ilaç kullanmak;  “ömür boyu” bir ilaca mecbur kalmak, ilaçların bağımlılık etkisi, karaciğer üzerindeki toksik etkileri gibi endişelerle günümüzde daha fazla kişi Trikolojik bakımları, terapik ve kozmetik yöntemleri tercih ediyor.

İğneli işlemler hem etkinliğinin sınırlı olması, hem de acılı bir işlem olması sebebi ile sürdürülebilir olamıyor. 

Çok genç yaştaki kişiler medikal yöntemleri ve iğneli işlemleri kullanamıyor. Ancak Trikolojik losyonları her yaştan kişi güvenli olarak kullanabiliyor.

 Genetik saç kaybının “sürekli” olduğu gerçeği sebebi ile uygulanacak yöntemin de uzun süre kolay uygulanabilir, pratik ve yan etkisiz olması tercih ediliyor. 

İşte Trikolojik Losyon ve Uygulamalar kozmetik olması, saç kaybını önlemede etkili patentli bitkiler içermesi, yan etkisi olmaması ve kolay ve pratik kullanımları sebebiyle yaş sınırı olmadan her birey tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor.

Trikolojik Losyonlar ve Formülasyonlar:

  • Saça topikal olarak ve kolay uygulanabiliyor.
  • Yüksek geçirgenlik özellikleri ile deriden kolay emiliyor.
  • Saçta ekinliğin görülmüş patentli bitkisel içerikleri barındırıyor.
  • Bu içerikleri saçta “bağımlılık etkisi” yaratmıyor.
  • Ürünler kullanmaya başlayınca veya bırakınca saçta dökülme yapmıyor.  
  • Farklı saç sorunları özel olarak farklı bileşenlerden oluşuyor.
  • Saç gelişimini çok yönlü destekleyen soruna özel en az 20 farklı formülasyon içeriyor.
  • Öncelikli olarak saçın büyüdüğü ortamın sağlık yapısını iyileştirerek etki ediyor.
  • Saç Bölgesinin beslenme ve oksijen almasını en üst seviyeye çıkarmak hedefli kan dolaşımını aktif eden bileşikler içeriyor.
  • Genetik Saç Kaybında genlerin yıkıcı olarak algıladığı DHT hormonunun oluşumu sınırlayan aktif bileşenler içeriyor.
  • Ev kullanımlarında aynı oranda etkilidir,  pratik ve basit olarak uygulanabilir.
  • Kadın tipi genetik saç kaybında bitkisel Östrojen içeriği ile saçı yıkıcı Androjen hormonu ektisinden koruyor.  

Vitamin Takviyeleri:

Genetik saç kaybını önleyen özel  bir vitamin bulunmamaktadır.  Ancak vitamin ve mineral yetersizlikleri saç dökülmesini artırıcı etki göstermektedir. Bu nedenle Trikolog olarak bizim tavsiyemiz eksikliği bir kan tahlili ile tanımlı olması durumunda eksik vitamin ve minerallerin doktor tavsiyesi ile takviye edilmesidir.

Lazer Işık Terapisi

Laser Terapi hem klinik cihazlarla hem de ev tipi cihazlarla uygulaması kolay bir yöntemdir. Saçlı dokulardaki hücre metabolizmasını uyarıp saçları büyümeye teşvik etmektedir. Genetik Saç Kaybının kontrolünde olumlu etkileri FDA tarafından onaylı uygulamadır. Akademi Saç Terapi’deki Terapik Seanslarda bakımların etkisini artırmak ve saçın tepkisini hızlandırmak hedefli kullanılmaktadır.

GENETİK SAÇ KAYBINDA AKADEMİ SAÇ TERAPİ’NİN FARKI

Bilinmelidir ki her kişinin genetik öyküsü, sağlık öyküsü, yaşam şekli, metabolik hızı ve saçı ile ilgili beklentileri birbirinden farklıdır. Bu nedenle kişiye en uygun ve etkin yöntem ancak Saç Sağlığı konusunda uzman ve yetkin birisi ile birebir görüşme ve Saç Analizi sonrasında belirlenip yönetilmelidir. Böylece süreç başarı ile sonuçlanabilir. Her bir yöntemin kişide etkisi başkadır, bu nedenle çoğu zaman birkaç yöntem birlikte kullanılırsa etkin sonuçlar alınabilir.

Akademi Saç Terapi’de görev yapan, İngiltere’de Trikoloji Bilimi okumuş lisanslı Trikologlar olarak Saç ve Saç Derisi sorunlarının sebebinin doğru tespit edilmesi ve kişiye en uygun yöntemin belirlenmesi hedefli danışmanlık veriyoruz. Mucize bir yöntem ve ürün yok. Ancak bilimsel ve doğru yaklaşımla erken dönemde desteklenirse Genetik Saç Kayıplarının kontrol edilmesi mümkündür.

Erkeklerde Genetik Saç Kaybı

Kadınlarda genetik Saç Kaybı


Comments are closed here.