fbpx

Saçımı Ne Sıklıkta Yıkamalıyım?

2.04.2024

Saçı yıkama sıklığı kişinin saç derisinin yağlanma sıklığına ve saç derisinin sağlık alt yapısına göre belirlenmelidir. Saç derisi kolay yağlanan kişiler ve saç derisinde kepek, kaşıntı sorunu olan kişiler saçını sık yıkamalıdır. 

Saç her gün yıkanır mı? Saç derisini kurutmayan, hassas ciltlere uygun bir şampuan ile kişiler yüzünü yıkadığı sıklıkta, saçını da yıkayabilir. 

Saçım bazen daha fazla, bazen daha az yağlanıyor?

Sağlık alt yapısına, hormonal değişim dönemlerine, yaşa, yapılan fiziksel aktiviteye ve mevsim sıcaklıklarına bağlı olarak saç derisinin yağlanma oranı değişebilir. Bu sebeple kişilerin saçlarını yıkama sıklığı ve şampuan tercihi de değişebilir. Bir dönem yağlı saçlar için şampuan kullanırken başka bir dönem “normal” saçlar için veya “kepekli” saçlar için formüle edilen şampuanları tercih edebiliriz. Ya da şampuanları birbiri ile dönüştürerek kullanmak daha etkin sonuçlar almamız sağlayabilir. 

Erkeklerin saçı kadınlara göre daha yağlıdır. Ergenlik yaşlarında saç daha hızlı yağlanır. Spor yapan,  şapka, kask ve başörtüsü kullanan, beden gücü ile iş yapan, kilolu ve sık terleyen kişilerin saç derisi daha sık yağlanır.

Kadınlarda androjen baskınlığı olan, PKOS, insülin direnci, tiroit sorunları varlığında saç derisi daha yağlı yapıdadır.

Saç derim yağlı, saçım kuru hangisine göre şampuan seçmeliyim?

Saçı şampuanlarken amaç saçlı derideki yağı ve kiri temizlemektir. Bu nedenle “şampuan” saç derisine göre seçilmelidir. Saç uçlarındaki kuruluk ve yapısal sorunlar için şampuanlama sonrası saç kremi ve saç maskesi kullanılmalıdır. 

Hormonsal sorunları olan kişilerin genelde saç derisi yağlı ve saç uçları daha kurudur. Bazen de saç uçlarına yapılan boya ve ısı işlemleri sebebi ile saç uçları daha kuru hale gelmektedir. Saç ve saç uçlarının pH’I birbirinden farklıdır bu nedenle saç derisi ve saç uçları için kullanılacak ürünler birbirinden ayrıldığı zaman saç derisinin sağlık durumunu korumak açısından daha doğru bir tercih yapılmış olur. 

Saç derisinde bir sorun yoksa elbette saç kuruluğunu desteklemek hedefli bakım şampuanları da yıkama rutininde yer alabilir.

Sabun kullanmak daha mı faydalı?

Bazı kişiler sabunun daha doğal olduğu ve saça zarar vermediği düşüncesinden hareketle sabun kullanmayı tercih etmektedir. Sabunların da kendi içinde doğal ve sentetik bazlı olmak şeklinde farklı içerikleri bulunur. Bu açıdan bakıldığında her sabun da masum değildir. Sabun kullanımında belirleyici olan tamamen kişinin saç derisinin “sağlık durumudur”.  

Sabun genelde cilt için kurutucu etkidedir. Sabunların pH’I 9-12 oranında değişmektedir. Cilt pH’nın 5.5 olduğu düşünüldüğünde, pH 7’nin üstüne çıktığında ciltte kurutucu etki artmaktadır. Cilt bütünlüğünün ve sağlığının korunabilmesi için cildin nemli kalması ve belirli oranda lipid tabakasını koruyabilmesi gerekmektedir. 

Genelde saç derisi yağlı olan kişiler saçını yıkamak için sabun tercih etmekte ve sabunun kurutucu etkisinden memnun kalmaktadır. Sabun kullanımındaki bir diğer sakınca ise sabun sonrası saç derisinde kalan sabun tortusudur. Bu tortu zaman içinde saç derisinde birikebilmekte ve cilt sağlığına olumsuz etki yaratabilmektedir.  Bu sebeplerden dolayı saç derisi kusurları olan ve saç derisi hassas kişilerin pH’ı saç derisine uyumlu ve saçtan arınması kolay olan şampuan kullanmalarını önermekteyiz. 

Şampuan kullanım sıklığı önerileri

Yağlı Saçlar:

Saçınızı günlük veya 2 günde 1 yıkayın. (Anti-Aging Şampuan veya Bio Corrective Şampuan)

Hafta 1-2 kez kepeğe karşı şampuan kullanın. (Juniper & Eucalyptus Şampuan)

10 günde 1 kez saç derisine arındırıcı peeling uygulayın.

Arada farklı şampuanlara şans vererek alternatif ürünlerin temizleme performansına da bakın.

Kepekli Saçlar:

Saçınızı günlük veya 2 günde 1 yıkayın. (Bio Herbal Şampuan veya Bio Corrective Şampuan)

Günlük kullanıma uygun bir kepek şampuanı kullanın. (Juniper & Eucalyptus Şampuan)

Yağlanma karşıtı bir şampuan ile haftada 2-3 kullanıma uygun kepek şampuanını dönüşümlü kullanın.

7-10 günde 1 kez derinize arındırıcı peeling kullanın. 

Farklı içerikteki kepek şampuanlarının kepek önleme etkinliklikleri değişir, farklı ürünlere şans verin.

Kuru Saçlar: 

Saçınızı hafta 2-3 defa kuru saçlara özel şampuanla yıkayın. (Bio Herbal Şampuan)

Kuru saçların su ile buluşmaya ihtiyacı daha fazladır. Saç kuru diye yıkamamak doğru değildir.

Yıkama işlemine başlamadan saç uçlarına krem sürülerek saçın korunması artırılabilir.

Şampuan sonrasında da mutlaka saç kremi/saç maskesi kullanın.


Yorum yazın ve fikrinizi paylaşın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir