fbpx

KURU SAÇLAR İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

26.03.2021

Saçlarınız kuru, kabarık ve elektrikli bir yapıdaysa saçınızı nemlendirmek ve kolay şekillendirmek için çok yönlü koruma ve kuru saçlar için bakım yöntemleri kullanmanız gerekir. Kuru Saçların nem dengesini tek bir günde sağlamak mümkün değildir.  Saçın kuru olmasının pek çok farklı nedeni olabilir.  Kuruluk yapısal olabileceği gibi beslenme alışkanlıkları, saça uygulanan ısı ve kimyasal işlemler, saçınız için kullandığınız ürünler, mevsimler, bulunduğunuz ortamın nem oranı ve tükettiğiniz su miktarına kadar pek çok faktör saçın nem dengesini etkiler. 

Saçınız yapısal olarak kuru olabilir

Özellikle kıvırcık saçlar yapısal olarak daha kurudur. Bunun temel sebebi; saçı korumak ve nemlendirmek için saç derisinden salgılanan yağın, saçın spiral şekli sebebiyle saç yüzeyinde aşağılara inememesidir.  Yağ bezlerinden salgılanan “sebum” saç için doğal koruyucu ve yapılandırıcıdır. Sebum eksikliğinde saç uçları düzenli bakımlarla desteklenmezse saçın dış kapakları kolay hasar almakta ve kopmakta, saç içindeki nemi tutamaz hale gelmektedir.

 Fiziksel ve kimyasal işlemler saçın kurumasına sebep olabilir

Saçı kurutmak için kullanılan ısı, saçınızın nemini hızlı kaybetmesine, kurumasına ve kolay hasar almasına sebep olur. Saç nemini koruyabildiği sürece esnekliğini korur ve işlemlere dayanır. Özellikle ısı içeren şekillendiricilerin sık kullanımı, sık fön çekilmesi, yüksek ısı ile uygulanan keratin bakım yöntemleri saçın kurumasına ve yıpranmasına sebep olur.

Saçı renklendirmek için kullanılan boya işlemleri de sık tekrarlandıkça saçın ”kütikıl” denen dış kapak yapısına hasar vermekte, saçımız yine içindeki nemi koruyamadığı için kurumaktadır.

Saçı kuru iken fırçalamak da, saçın dış kapaklarını yıpratmakta ve saçı olumsuz etkilemektedir.

Mevsimlerin etkisi

Kış dönemi saçın daha az sıklıkta suyla buluşması, saçın daha sık fönle kurutulması, ısıtılmış mekanlarda geçirilen sürenin artması ve sert hava koşulları sebebiyle saçlarımız daha kuru olmakta, kolay elektriklenmekte ve kabarmaktadır. Yaz döneminde ise güneş ışınlarının, havuzun, denizin kurutucu etkileri olmaktadır.

Beslenmenin Etkisi

Saçlarımız temelde bir protein yapısıdır ve kökten oluşurken kaliteli ve dirençli oluşması, saçın nemini tutabilmesinin temelidir. Özellikle proteinden zengin beslenmek gerekir; vitamin ve mineral yetersizlikleri olmamalıdır. Yeterli miktarda su tüketimi de tüm cildimiz gibi saçımız için de çok önemlidir.

Sonuç; kuru, kırılgan ve şekil almada zorluk çeken saçlar dönemsel olarak tüm kadınların ortak sorunudur. O halde saçımızın daha sağlıklı olması için yapılması gerekenlere beraber bakalım:

Her yıkama sonrası mutlaka saç kremi kullanın

  • Saçınızda boya olmasa dahi saç kremi kullanmak önemlidir.
  • Saç kremi saçın etrafını bir sarmal gibi sarar.
  • Saça nemi hapseder.
  • Saçın dış kapaklarını uzun dönemde onarır.
  • Saçın daha kolay taranmasını sağlar.
  • Saçın yıpranmasını azaltır.

Her Hafta Bakım Maskesi Kullanın

Maske Bakımlar daha yoğun içerikleri sebebiyle saça daha derinlemesine yapılandırma sağlar.

Özellikle sıcak ve buhar ortamında uygulanırsa;  15 dakika bekletilirse saçtaki etkisi artar.

  • Özellikle işlem görmüş, röfleli, boyalı saçlarda kullanılmalıdır.
  • Saçın esnekliğini artırır, kırılmasını önler.
  • Saçın daha uzun süre nemli kalmasını sağlar.
  • Etkileri düzenli ve uzun dönemli kullanımlarda daha netleşir.

Isı İşlemleri Öncesi Koruyucu Ürün Kullanın

Isıya karşı koruyucu spreylerin fön öncesi kullanımının saçı ısıdan koruyabildiği kanıtlanmış durumda. Saçı şekillendirmeden önce de saçta kalan etkileri ile  “leave in”  durulanmayan krem kullanımları saçın yapısını korumasına yardımcı olacaktır.

Boya sırasında saçı koruyan “yapılandırıcı”  ürünlerden destek alın

Boyanın saçtaki yıpratıcı etkisini azaltabilen, boya esnasında kullanılan,  boya sebebiyle “kopabilen” saçın keratin bağlarını yapılandıran özel içerikler bulunmaktadır.  Saçınızın daha az hasar alması için özellikle açık renk boyanan saçlarda bu bakımlardan destek alın.

Profesyonel Destek Alın

Evdeki bakım yöntemleri ile istediğiniz sonuçlar oluşmuyorsa, daha profesyonel ürünlerden ve bakım yöntemlerinden destek almak gerekir. Trikolojik Bakımlar saçın derinlemesine yapılandırılmasına ve nemlenmesine yardım etmektedir.


Comments are closed here.