fbpx

Yeni Nesil Saç Tedavileri-Saçlandırma Teknolojisi

9.09.2020

Bugünkü saç tedavileri belirli oranlarda saç artışı, var olan saç potansiyelini geliştirme ve saç kaybını geciktirme yönünde etkilere sahipler. Ancak “gelecek” yeni nesil saç tedavileri – saçlandırma teknolojileri açısından çok parlak! Dünya’da saç tedavileri konusunda çığır açacak ve ezber bozacak çalışmalar eş zamanlı olarak devam ediyor. Bu alanda çalışma yapan firmalara ve yeni teknolojilerde öne çıkanlara kısaca bir göz atalım.

Saçlandırma Teknolojisinde Öne Çıkan Araştırmalar

TissUse / J Hewit:

TissUse / J Hewit,  kök hücre temelli bir çalışmadır. J. Hewitt  firması tarafından “Saç hücrelerini çoğaltma”yı hedefleyen “Smart Hair Transplant” teknolojisi ile saçlı derinin donör bölgesinden 30 saç kökü alınır. Bu foliküllerden spesifik hücreler izole edilir ve ardından TissUse’un tescilli kültürleme tekniğinden geçirilir. Şirket, SHT prosedürü ile 30 saç folikülünden 10.000 “neopapilla” yeni saç hücresi oluşturabileceğini teorileştiriyor. 2020 yılı itibariyle Japonya’da klinik çalışmaları başlıyor olacak.

Histogen:

Histogen Saç Uyarıcı Kompleksi (HST-01), en zengin kök hücrelerin bulunduğu embriyonik benzeri koşullar altında büyütülen neonatal (yeni doğan) hücrelerden türetilen büyüme faktörleri ile zenginleştirilmiş enjekte edilebilir bir serumdur. Hedeflenen, yeni saç köklerinin oluşumunun yanı sıra mevcut olanların büyümesini uyarmaktır. İlk olarak 2008’de çalışmaları duyuruldu, 2018’de ABD’de 1. aşama denemesi gerçekleştirdi. 2020 itibari ile ürünün klinik deneyleri devam ediyor, başarılı sonuçlar için umut veriyor.

Samumed:

Samumed Amerika’da faaliyet gösteren Türk bir biyoteknoloji firması. SM0554 ismini verdikleri bir molekülle geliştirdikleri losyon ile Erkek Tipi Saç Kaybını engellemek amaçlı çalışma yapıyorlar. Wnt yolunu etkinleştirerek (yaraların tedavisinde devreye giren bir gen) etki gösteren bu topikal solüsyon, en etkin sonuçları almak ve doğru doz ve uygulama tekniğini bulmak için henüz klinik deneme aşamasında. Türkiye’de denek çalışmaları yapılan ürünün 3.aşama denemesi Kasım 2018’de başladı ve Ocak 2021’de tamamlanması planlanıyor. Deneme başarılı olursa, ürün 2022’nin başlarında Türkiye’de ticari olarak satışa sunulabilir.

Cassiopea/ Breezula:

Italya’da Cassiopea  tarafından Genetik saç kaybının tedavisi için geliştirilen Breezula ( Clascoterone ) topikal anti-androjen bir solüsyondur. Etken maddesi olan clascoterone aynı zamanda akne tedavisinde de kullanılır. Ağızdan alındığında vücudun DHT üretimini engelleyen diğer anti-androjenlerin aksine, Breezula, topikal uygulanarak hormonal yan etkileri yaratmadan, DHT’nin saç folikülündeki androjen reseptörlerine bağlanma yeteneğini bloke ettiğini söylüyor. Cassiopea, Breezula’nın 6 ayda üretilen erken faz 2 sonuçlarının 12 aylık bir denemede oral Propecia’nın sonuçlarıyla karşılaştırılabilir olduğunu belirtti. 2020’de klinik denemeleri devam edecek olan ürünün 2022’de lansmanı bekleniyor.

Follica:

Amerikalı biyoteknoloji firması olan Follica’nin tedavisi, yeni saç kökü oluşturmak için, kendi geliştirdiği bileşiklerin, kafa derisinde mikro iğneleme ve yara oluşturma tekniği ile uygulanması esasına dayalıdır. 2 aşamalıdır. Birinci aşama klinikte uygulanan mikro iğneleme ve losyon uygulamasıdır. İkinci aşama ise ev tipi uygulama cihazı ile topikal formül kullanımıdır. Kullanıcıların evde tedavi rutinlerini takip etmelerine yardımcı olmak için bir akıllı telefon uygulaması da sunulmaktadır.

Follica’nın kurucu ortağı Dr. George Cotsarelis, saç folikülü araştırma dünyasının en önemli isimlerinden biridir ve saç büyümesi ile ilgili çalışmaları bir dizi patente sahiptir. Follica, 2020 yılının ikinci yarısında FDA onay denemesi için hazırlanıyor.

Follicum:

Follicum, İsveçli bir biyoteknoloji şirketi; geliştirdiği bir peptid olan FOL-005 kullanımı ile çalışmalar yapmaktadır. Hücre proliferasyonu ve yara iyileşmesinde rol oynayan bir glikoproteinin olan Osteopontin’un (böbrek epitel hücrelerinden idrara salgılanan ve üriner sistemde taş oluşumuna karşı savunma mekanizmasında önemli rolü olan) geliştirilmiş bir versiyonu ile saç büyümesini teşvik etmektedir. İlk klinik denemesinde, peptit, kişilerde uyluklarda test edildiğinde saç büyümesinde bir artış gösterdi. FOL-005 daha sonra enjeksiyon yoluyla insan kafa derisinde uygulandığında cm² başına ortalama 7 saç artışı yaratabildiğini gösterdi. Follicum, tedavinin topikal krem versiyonunu da geliştirdi.
FOL-005’in topikal bir sürümünü kullanan çalışmalara Mart 2020 itibariyle başladı ve sonuçları 2021’de bekleniyor.

Replicel:

Replicel, Kanada’daki bir ilaç firması. Üzerinde çalıştığı saçlandırma tedavisi, RCH-01, bir kişinin kendi saç folikül hücrelerinin çoğaltılması ve ardından bunların saçlı deriye yeniden enjekte etmeyi içeriyor. Kişinin sağlıklı saç köklerinden küçük bir punch biyopsi alınır. Ardından, folikülden belirli bir hücre kesilir ve bir büyüme ortamında kültürlenir. Kopyalanan milyonlarca hücre saçlı bölgeye geri enjekte edilir. Replicel, RCH-01’in lansmanını hızlandırmak için Mayıs 2014’te Shiseido ( Japon kozmetik devi) ile ortaklık kurdu ve Japonya’da büyük bir biyoteknoloji tesisi açtı. Japonya kök hücre teknolojilerinin ilerlemesine ve piyasaya çıkmasına yardımcı olmak için uygun mevzuatlara sahip bir ülke. Replicel, Shiseido’ya RCH-01’i dünyaya getirme hakkını lisansladı. Shiseido’nın kendi bilim adamlarının da ayrı bir saç yenileme tekniği olan iPS hücrelerini kullanarak sınırsız miktarda saç çıkmasını hedeflediği bir çalışması var.
Shiseido, Replicel’in RCH-01’ini 2016-2018 ortalarında Japonya’da denedi. Tatmin edici sonuçlar için denemeler devam ediyor. 2021’de yeni bir Shiseido denemesi bekleniyor.

HairClone:

HairClone, İngiliz biyoteknoloji şirketi. Kültürlenmiş dermal papilla hücrelerinin kullanımıyla saçlandırmayı hedefliyor. Hastaların saç köklerinden birkaçını dondurup depolama tesisinde biriktirip daha sonra bu folikülleri yıllar boyunca periyodik olarak saç derisine enjekte edilecek hücresel kokteyller oluşturmak için kullanmalarını öngörüyor. Hücresel saçlandırma tedavilerinde yenilikçi bir yaklaşım getiren HairClone, hücresel tedavisinin zayıflamış mevcut saç köklerini de gençleştireceğini öngörüyor. Ayrıca hücresel enjeksiyonların DHT’ye duyarlı folikülleri DHT’ye dirençli foliküllere dönüştürebileceğini tahmin ediyor.
Halihazırda, hücre bağışları aşamasına geçmeyi planlayan HairClone, 2021 / 2022’de Birleşik Krallık’taki uygulayıcılar aracılığıyla genişletilmiş hücre tedavileri sunmayı bekliyor.

River Town Therapeutics:

River Town Therapeutics,Amerikalı bir Biyoteknoloji firması. Kurucusunun kendi saç kaybını tedavi etme konusundaki kişisel ilgisiyle hayata geçirdiği bir çalışma. Minoksidil, siklosporin-A ve yeni bir molekül olan RT175 yi içeriyor. Özellikle doku ve organ transplantasyonu sonrası hastaların bağışıklık sistemini baskılayıcı olarak kullanılan Cyclosporin A adındaki ilacın yan etkisinin hastalarda istenmeyen kıllanmalara sebep olması sebebiyle, ilacın saç kayıplarını önleme hedefiyle kullanılmasını içeren bir çalışma. 2020’de çalışma başlatmak için yatırım veya stratejik ortaklar arıyor. 

Tsuji- Riken/ Organ Teknolojileri:

Tsuji- Riken/ Organ Teknolojileri, Japonya’da dünyanın en gelişmiş kök hücre laboratuvarlarından birinde yürütülen bir çalışma. Tedavi, bir kişinin donör bölgesinden az sayıda saç folikülünün çıkarılmasını yeni saç üretimi için gereken – papilla hücrelerinin ve epidermal hücrelerin çoğaltılarak saçsız bölgeye nakledilmesini içerir. Saç klonlama teknolojisinin hayvan çalışmaları ile ilerlediği ve başarılı olursa daha sonra insan denemelerinin başlatılacağı araştırma aşamasındaki çalışma.

Stemson Therapeutics (Amerika), Stemore (Güney Kore) gibi kök hücre teknolojilerini çalışan diğer firmalar da bulunuyor.

Rapunzel:

Rapunzel, Dr. Colin Jahoda ve Dr. Angela Christiano’nun iş birliğinde yürüyen çalışmada, başka dokulardan alınacak saç kök hücreleri ile de yeniden saç oluşumu sağlamak üzerine odaklanıyor. Saçlandırma hedefli ilerleyen araştırmalarda Saç Kıran tedavileri için de umut veren çalışmalar mevcut.  Dr. Christiano, JAK inhibitörlerinin saç kıran tedavisinde kullanımı ile ilgili aldığı olumlu sonuçlar, farklı tip saç kayıplarının da önlenmesi aşamasında geleceğe ışık tutuyor.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.