fbpx

Tiroid ve Saç Dökülmesi

19.08.2021

Birçok organın sağlıklı çalışmasını sağlayan “tiroid hormonu”, tiroid bezi tarafından üretilir. Tiroid bezi, boynun ön bölümünde nefes borusunun iki yanında bulunur. Tiroid hormonları vücudumuzdaki tüm hücreleri,  tüm metabolizma fonksiyonlarını ve metabolizmanın çalışma hızını etkiler. Şimdi tiroid ve saç dökülmesi ilişkisini detaylıca inceleyelim.

Saç, vücut kılları, cilt ve tırnaklar gibi cilt dokularının yanı sıra kalp hızı, vücut ağırlığı, kas gücü, kemikler, iskelet sistemi, kan kolesterol düzeyi, kadın ve erkeklerdeki üreme organlarının fonksiyonları, sindirim sistemi, zihin/beyin, psikolojik duruma kadar vücudumuzu pek çok yönden etkilemektedir.

Sağlıklı saç ve kıl gelişiminde tiroid hormonları çok önemlidir.  Tiroid bezi yetersizliğinde de, tiroid bezinin aşırı çalıştığı durumda da saç dökülmesinde artış görülebilmektedir.

Hipotiroidili kişilerde saç dökülmesinde artış, genel saç kaybı, vücut tüylerinde ve kaşlarda azalma, saç beyazlamasında artış görülebilmektedir. Saçta kuruma, matlaşma, kırılgan yapı ve incelme dikkat çekmektedir.

Aynı şekilde hipertiroidi olan kişilerde, saç dökülmesinde artış ve saçta incelme görülebilmektedir.  Saç derisinde yağlanma artışı, saçta esneklik kaybı ve incelmeye bağlı kırılma artışı görülebilir. Tüm bu bilgiler, tiroid ve saç dökülmesi arasında bir bağ olduğunu göstermektedir.

Haşimato tiroid gibi otoimmun tiroid hastalıkları da saçta benzer kusurlu yapılara ve saçta beyazlama artışına sebep olabilmektedir.

Tiroid metabolizması bozulduğunda, saç gelişimi için gerekli olan vitamin ve minerallerin bağırsaktan emilmesi de bozulmaktadır. Bu nedenle tiroid yetersizliği olan kişiler, detaylı kan tetkikleri ile yakından takip edilmeli, beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli,  gerekli durumlarda doktor tavsiyesi ile gıda takviyesi kullanmalıdırlar.

Tiroid fonksiyonlarının düzenlenmesi amacıyla mutlaka bir Endokrinoloji uzmanına başvurmak gerekir. Tiroid bezi hastalıklarının tanısında, sık olarak çalışılan testler serbest T3, serbest T4 ve TSH’dır. Ayrıca anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları da tiroid bezi hastalıklarında önemli olan testlerdir.

Ne Zaman Düzelmeye Başlar?

Doktor kontrolünde tiroid hormon ilaçları kullanılmaya başlandığında saç dökülmesinin 2-6 ay içinde azaldığı gözlemlenir.  Saç metabolizması ve saç uzama hızı ilaç kullanımına rağmen, genel olarak biraz yavaşlasa da saç gelişimi zamanla düzene girer ve dökülen saçlar yeniden çıkmaya başlar. Tiroit hormon seviyeleri istenilen seviyeye gelse bile saçlarda incelme, kuruma aynı oranda düzelmeyebilir. Düzenli ilaç kullanımı ile saç hacmi zamanla artabilir ancak saçın tam olarak düzelmesi bazen uzun zaman alır bazen de saç eski kalitesine gelmeyebilir.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.