fbpx

Saçlar Neden Dökülür?

25.09.2020

Saç, belirli bir yaşam süresine sahip bir organdır. Bir saç telinin ortalama yaşam süresi 1000 gündür. Bu süre, genetik ve ırksal faktörler ve genel sağlık durumuna bağlı olarak daha kısa veya daha uzun olabilir. Bazı insanların saçları omuzlarına kadar uzayabilirken, bazılarının ayak bileklerine kadar saçlarını uzatabilmesi, işte bu farklılıklara bağlıdır. Saçlar neden dökülür? Gelin birlikte inceleyelim.

Yaşam süresini tamamlayan saç, kökünden ayrılarak dökülme evresine girer ve kılıfı içerisindeki yaklaşık 3 aylık bir yolculuktan sonra dışarı atılır. Dökülen saçın yerine bir yenisi gelerek döngüyü tekrarlar ve bu şekilde saç derimizde bütünlük korunmuş olur.

Günlük kaç tel saç dökülmesi normaldir?

Saçlarımızın yaklaşık %15’lik bir kısmı dökülme evresinde olduğu için, günlük 50-100 tel arası dökülme normal kabul edilir ve yeni gelen saçlar dökülenle aynı kalitede geldiği sürece de bir saç kaybı yaşanmaz. Bu nedenle, her banyoda veya her saçımızı taradığımızda dökülen saçlar için endişe etmek yersizdir. Bilakis hiç saç dökmemek normal değildir. Saçımız, dökülmeden önce kılıfı içerisinde ortalama 3 aylık bir süre geçirdiği için de, bugün kullandığımız şampuan / saç kremi veya geçen gün yaptırdığımız boya saçımızı dökmez. Saçın dökülerek dışarı atılması, maruz kalınan veya sebep olan şeyden ortalama 2-3 ay sonra gerçekleşir. Yoğun dökülmelerde, dökülmenin başlamasından en az 3 ay öncesinden itibaren neden olabilecek faktörleri araştırmamız da işte bu yüzdendir.

Saç dökülmesi ne zaman saç kaybına neden olur?

Peki, saç dökülmesi ne zaman saç kaybına neden olur? Eğer dökülen saçlar belirli bir bölgede veya genel olarak daha ince ve zayıf geliyorsa ya da günlük olarak normalde dökülenden çok daha fazla saç dökülüyorsa, saç kaybı veya seyrelmesi yaşamanız muhtemeldir.

Bazı saç kayıpları, şiddetli saç dökülmesi (Telogen Effluvium) ile seyredebileceği gibi, bazı kayıplarda saç dökülmesinde belirgin bir artış olmasa da, zamanla saçın belirli bir bölgesinde seyrelme görülebilir (genetik dökülme veya yara tipi saç kayıpları).

Yoğun saç dökülmesine veya saç kaybına neden olan temel faktörler nelerdir?

Yoğun saç dökülmesine veya saç kaybına neden olan temel faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• Genetik yatkınlık
• Kansızlık, yetersiz vitamin ve mineral düzeyleri
• Tiroit düzensizlikleri
• Hormonal düzensizlikler
• Beslenme bozuklukları, sıkı diyet programları
• İlaç kullanımı
• Sistemik hastalıklar
• Stres ve uyku bozuklukları
• Mide / bağırsak sorunları

Ve buraya sığdıramayacağımız, detaylı bir Saç Analizi ile tespit edilebilecek başka pek çok faktör saç dökülmelerinin artmasına veya saç kaybına neden olabilir.

Herkesin saç yapısı ve saç sorunun nedeni farklıdır. Bu nedenle, saçınızda yolunda gitmeyen bir durum fark ettiğinizde, profesyonel destek almanız, yaşayacağınız kaybı azaltıp saç sağlınızı geri kazanmanızda büyük fayda sağlayacaktır.


Comments are closed here.