fbpx
Yanlış! Saçla İlgili 7 Efsaneyi Açıklıyoruz

Saçla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar! 7 Efsane

10.09.2016

Saçla ilgili doğru bilinen yanlışlar neler? Yıllardır ”doğru” sandığınız 7 efsaneyi açıklıyoruz! 

YANLIŞ! STRES SAÇ DÖKÜLMESİNE SEBEP OLUR

Saç dökülmesinde günlük olarak yaşanan iş ve koşturma stresinin etkisi yoktur. Strese baplı saç dökülmesi, bir yakınının ölümü, iş kaybı ve ya boşanma gibi duygusal olarak çok zorlanılan dönemleri takiben veya bir kaza sonrası gelişen zihinsel travma süreçleri sonrasında görülebilir. Bu tip saç dökülmesi genelde saç kaybı yaratmaz. Saç dökülmesi 2-4 ay yoğun seyreder ve 6 -8 ay sonunda kendiliğinden iyileşir.

YANLIŞ! SAÇ HER GÜN YIKANMAZ

Saç yıkama sıklığının en ideali, derinin kuru ve yağlı olmasına, yaşa ve kişinin aktivite seviyesine göre belirlenmektedir. Saç yıkama, saç derisinde yağlanmanın yok denecek kadar az seviyede olduğu çocuk ve yetişkinlerde 1-2 defa yeterli olabilir. Ancak saç derisi kolay yağlanan (özellikle erkeklerin), dışarıda vakit geçiren ve çalışan, spor yapan terleyen bireylerde saç yıkama her gün olabilir. İhtiyaç duyan kişilerde gerekirse sabah ve akşam olmak üzere 2 defa saç yıkanabilir. Saç yıkama sıklığı, saçında boya/perma/keratin uygulaması gibi kimyasal işlemler olan kişilerde ve saçları uçları çok kuru/yıpranmış olan kişilerde ise haftada 2-3 olabilir.

YANLIŞ! BOYA, JÖLE, ŞAMPUAN, SAÇ KREMİ SAÇ DÖKÜLMESİ YAPABİLİR

Saç dökülmesi, saç boyasından etkilenmez. Saçın dış kısmı ölüdür. Boya gibi işlemler sık uygulanıyorsa saçın nemini kaybetmesine, yıpranmasına, en kötü kırılmasına sebep olabilir. Jöle, köpük, wax gibi şekillendirici ürünler uzun dönemli ve saçtan durulanmadan üst üste kullanılması durumunda saç derisinde birikim yaparak saçı ağırlaştırabilir ve kepek oluşumuna sebep olabilirler ancak saç dökülmesine neden olmazlar. Saç dökülmesi özellikle erkeklerde erken yaşlarda görülüyorsa mutlaka genetik yatkınlık ihtimali değerlendirilmelidir.

YANLIŞ! ŞAMPUANLAR KİMYASALDIR, SAÇA ZARAR VERİR. SAÇ ŞAMPUANA ALIŞIR, DEĞİŞTİRMEK GEREKİR

Şampuanda kullanılan tüm etken maddeler suyla arınacak şekilde formüle edilmişlerdir. Kullandığımız ürünün saç derisi ile teması en fazla 30 saniyedir ve suyla saç derisinden tamamen arınmaktadır. Bu nedenle şampuan kullanırken yaşanan endişeler yersizdir. Saçımız şampuanın hangi marka olduğunu, rengini, kokusunu ayırt edemez. Saçla ilgili şikâyetlerimiz değiştikçe farklı özellikteki şampuanlara olan ilgimiz ve algımız artar.

YANLIŞ! SARIMSAKLI, PAPATYA ÖZLÜ, ISIRGAN OTLU ŞAMPUAN DAHA FAYDALIDIR

Şampuan kullanan kişinin saç derisi hassas ise, şampuanın içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi varsa bitkisel ağırlığı olan bir şampuan tercih edebilir. Aksi takdirde şampuanın sarımsaklı olması ve ya çilekli olması şampuanın faydasını artırmamaktadır. Sarımsak yenilirse daha çok işe yarar. Şampuan saçı temizlemek içindir. Saça bakım yapmak amaçlı saç kremleri ve bakım maskeleri kullanılmalıdır.

YANLIŞ! ŞAPKA TAKMAK, ÖRTÜNMEK SAÇ DÖKÜLMESİNİ ARTIRIR

Saç dökülmesinin dışarıdan sebeplerle oluşmamaktadır. Saç dökülmesi yaşayan kişinin genetik öyküsünü ve genel sağlık durumunu araştırmak gerekir.

YANLIŞ! KIRIK SAÇ UÇLARINI ONARAN MASKELERİN ŞAHI: BAL, YUMURTA, ZEYTİNYAĞI

Kırık saçları onarmanın tek yolu saç uçlarını kestirmektir. Kırık saçları azaltmak için proteinden zengin, çok yönlü ve dengeli beslenmek; ani kilo kayıplarından, şok diyetlerden kaçınmak gerekir. Kırık saçların önüne geçmek için saça yapılan ısı işlemlerinin sıklığını azaltmak çok önemlidir. Saçı doğal hali ile şekillendirmek, daha az fön çektirmek, maşa ve düzleştirici kullanımını azaltmak, boya yaptırırken ağırlıklı dip boya tercih etmek, kırık saçları önlemek için gerekir.

” Saçla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar ”ı okuduğunuzda fikriniz değişti mi?

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.