fbpx
Saçı Şampuanlamamak: No Poo Akımı

Saçı Şampuanlamamak: No Poo Akımı

Son dönemde yurt dışında yeni bir akım başladı. Adı No Poo Akımı: Saçı şampuanlamamak, sadece su veya karbonat ve sirke ile temizlemek.

Saçta biriken yağ ve kir sadece su ile durulanınca arınmamaktadır. Kişi ancak içeriğinde temizleyici nitelikle bir etki yaratan bir ürünle saçını yıkandığında saç derisindeki fazla yağ ve kirden arınabilmektedir. Elbette karbonat ve sirke gibi daha doğal içeriklerle de saçı temizlemek mümkündür. Kişi kendini daha güvende hissettiği bir tercih yapabilir.

Biz burada daha çok saçın hiç yıkanmaması durumunda saçta oluşabilen olumsuzlukları vurgulamaktayız. Saç konusunda 10 yıla yakın zamandır araştırma yapan ve klinik çalışmalarda bulunan bir Trikolog olarak saç ve saç derisi rahatsızlıkları olan yüzlerce kişiyle karşı karşıya geliyoruz. Özellikle saç derisinde kaşıntı, kepek, hassasiyet, aşırı yağlanma olan kişilerde saç düzenli yıkandığında ve doğru bir şampuanla iyi şekilde temizlendiğinde saç deri sorunlarının iyileştiğini görüyoruz.

Saçı yıkamak, saç derisini kirden ve terden arındırmak amaçlı yapılır Bu açıdan bakıldığında saç derimizi yıkamak, yüzümüzü ve vücudumuzu yıkamakla aynıdır.

Saçı şampuanlamamak temel nedenleri arasında “saçın kendi yağının saç derisini temizlediği” inanışı bulunmaktadır. Ancak saç derisine salgılanan yağ, uzun süre temizlenmediğinde saç derisinde bulunan mikro organizmaların çoğalmasına sebep olarak saç derisinde kaşıntı, egzama, sivilce, kepek ve hassasiyet şikâyetlerini artırmaktadır.

Ayrıca saç derisi uzun süre yıkanmadığında, oluşan ağır koku da oldukça rahatsız edicidir. Eskiden daha az su bulunması, banyo imkânlarının az olması sebebi ile yıkanmak haftada ancak 1-2 defa yapılabiliyormuş. Ancak günümüzde daha sık yıkanmamak için bir sebep yoktur. Bugün tüketilen gıdaların çeşitliği itibariyle saç derisi yıkanmadığında oluşan koku çok daha fazla rahatsız edicidir.

Bunun yanı sıra elbette saç derisinin belirli oranda yağlı olması gerekir. Bu yağ saç derisinin nemli kalmasını ve saç derisinin korunmasını sağlar. Ancak günlük olarak saç derisinde oluşan yağ, saçtan uzun süre arındırılmazsa saçta biriken ölü deriler ve kir ile birlikte saç kılıfları tıkanabilmektedir. Bu durum uzun vadede saçın matlaşmasına, incelmesine ve kayıp yaşamasına sebep olabilir.

Sık şampuanlamanın saçı kuruttuğu yönündeki algıda elbette doğruluk payı vardır. Özellikle saçında işlem olan ve saçı daha kuru yapıdaki kişilerin saçını daha az yıkaması makuldür. Saçımızda bulunan doğal yağın saçımızı nemlendirme ve koruma özelliği vardır. Bu nedenle saçımızı birkaç gün yıkamayabiliriz. Ancak bilinmelidir ki her şampuan sonrası saç kremi kullanıldığında, saçımızın yıpranmasını önlemek ve nemini korumak mümkün olmaktadır. Özellikle iyi kalite şampuanlar saçtaki fazla yağı alır, saçtaki yağı sıfırlamaz. Bu sebeple saç sorunu yaşayan kişilerin kaliteli şampuanlar kullanması, saçı şampuanlamamak yerine saçını korkmadan dilediği sıklıkta yıkaması önerilir.

Diğer bir yaygın inanış ise şampuanlarda tehlikeli kimyasalların bulunması sebebiyle şampuan kullanmamayı savunur. Şampuan içeriklerinin insan sağlığına uygunluğunu ve kullanılabilir yasal oranlarını Avrupa’da ve Amerika’da bulunan Kozmetik Uygulamalar Birliği/yönetmeliği kontrol etmektedir. Merdiven altı bir ürün kullanılmadığı sürece markalı ürünlerin belirli standartlarda üretilmesi zorunludur.

Şampuanın saç dökülmesi yaptığı yönündeki inanış da doğru değildir. Yıkamada elimize gelen saçlar zaten dökülme aşamasına gelmiş ömrü tamamlanmış olan saçlardır. Saçı yıkamamak saç dökülmesini önlememektedir.

Sağlık açısından baktığımızda, saç derisinin düzenli yıkanması saç ve saç derisi sorunlarını önler. Saçı şampuanlamamak, bu sorunların habercisi olabilir. Kozmetik açıdan baktığımızda, saçımızın düzenli yıkanması saçımızın temiz, parlak ve canlı olmasını sağlar.

Sonuç olarak yıkanmak güzeldir!


4 yorum

  • T Tuba

    Ben sampuansiz yikaniyorum saç dökülmesi %80 oranında azaldı..

    • Merhaba Tuba Hanım, saçlarınızı şampuanın döktüğünü ima etmişsiniz sanırım. Halbuki şampuan içeriği %80-90 su olan bir ürün; saçlarınızı döktüyse, kirpik ve kaşlarınızı hatta vücut tüylerinizi de dökmesi gerekirdir. Böyle bir durum yoksa, saçınızın dökülme sebebi farklıdır. İçinde büyük oranda su olan şampuan saçta dökülme yapmamaktadır. Bir ürünün saçı dökebilmesi için çok toksik ve yakıcı nitelikte olması gerekir. Zaten böyle olduğunda tüm cildiniz yanar, şampuan tipi kozmetik ürünlerde böyle bir sorun söz konusu değildir. Doğru ve bilimsel bilgi her zaman fayda sağlar. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • sf Serap feyzoğlu

    Merhaba, yazıların saçla ilgili olan büyük kısmını okudum. Faydalı şeyler anlatmışsınız. Fakat sonuç yok. Yani ben ne almalıyım ne kullanmalıyım bilmedikten sonra bana ne faydası var anlayamadım açıkçası. Teşekkürler yine de…

    • Merhaba Serap Hanım, yorumunuz için teşekkürler, aslında bizim yazılarımızda amacımız saçla ilgili etrafta bulunan onca yanlış bilginin yanında, dünyada saç bilimi nezdinde asıl gerçeklerin ne olduğunu paylaşmak. Buradan sizlere bir tedavi reçetesi sunmamız mümkün değil. Saç dediğimiz bir organ ve diğer organlarla ilişki içinde, genel bir saç sorunu için şu şampuanı kullanın, bu ürünü kullanın demek aslında yanlış olan. Yani asıl yanlış olan eczanelerin ürün vermesi , bitki uzmanıyım diye kanalları gezip, fabrikasyon yağ karışımları sunmak. Ya da hekim olarak saçı tanımadığı halde mümessillerin sunduğu ürünleri size önermek yanlış olan! Çünkü bir çok kişinin saç sorunu “genetik” diye tanımlanıp geçiştirilirken, aslında asıl uzmanlık, sorunun altında “huzursuz bağırsak sendromu olduğunu” bir diğer kişide ise sebebin “bir kist” olduğunu, başka bir kişide ise sebebin, 6 ay önce geçirdiği bir estetik operasyonu olduğunu, bir diğerinde epilepsi ilacın yan etkisi olduğunu tanımlayabilmek. Saçı birebir inceleyip kişinin hikayesi ile sorunun nerede örtüşüp örtüşmediğini bulabilmek bir uzmanlık işi. Biz yazılarımızla sizlere saçla ilgili gerçekleri sunarken aslında işin uzmanları ile buluşmanın da ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Yazılarımla kimseyi tedavi edemem ama bu yolla billinçlendirdiğim bir kişiye dahi ulaştığımda o kişinin saçlarını kurtarabiliyorum. Bu iş bir kültür işi, düzenli diş bakımına gitmek gibi, sağlık için hastalanmadan doğru beslenmek ve spor yapmak gibi bir bilinçlenme süreci. Saç sorunu olduğunda Trikolog’dan görüş alınmalıdır konusu da oturtmak istediğimiz temel konu. Şu an için yapabildiğimiz rast geldiğimiz deniz yıldızlarını denize atmak, daha iyisi için çalışıyoruz. İşimizi dürüstçe ve şevkle yapmaya çalışıyoruz yorumlarınızı önemsiyoruz. Bize telefonla ulaşan mail ile ulaşan herkese bildiklerimizi anlatıyoruz. Teşekkürler, Saygılarımla.