fbpx

Keratin Bakımı Zararlı Mıdır?

15.05.2019

Keratin Bakımı, içeriğinde ‘’bakım’’ kelimesi geçiyor olsa da; bir saç bakımı türü değil, boya gibi kimyasal bir işlemdir, ve sanıldığı gibi saça keratin yüklemez(!), kullanılan formaldehit etken maddesi ile saçı yatıştırıp, elektriklenmesini önleyen, düzleştirici bir işlemdir.

Keratin bakımı, Brezilya’da saçın daha kolay düz şekil almasını sağlamak için kullanılmaya başlanan bir uygulamadır. Keratin işlemi sonrası elde edilen temel fayda, kişiyi sürekli fön çektirmekten kurtarması ve saçına evde daha hızlı şekil verebilir olmasıdır.

Keratin Bakımı zararlı bir uygulama mıdır?

Keratin Bakımının içeriğindeki maddelerin zararından önce, bu bakımda saç için yıpratıcı olan faktör saçı düz forma getirmek için uygulanan yüksek ısıdaki düzleştirici işlemdir. Bu aşamada saça uygulanan ısı 230˚C dereceye kadar çıkmaktadır. Bu kadar yüksek ısı kullanılmadığında saç yeteri kadar düz olmamaktadır.

Keratin bakımının saçtaki etkisi 10-12 hafta içinde geçmektedir. Temel sorun tekrar yapılacak işlemlerde saçın sürekli yüksek ısıya maruz kalması durumunda yıpranma ve kopma riskinin bulunmasıdır. Bu nedenle keratin bakımlarının sıklığı saç kalitesi ve kalınlığına göre yılda 1-2 defa olmalıdır.

Keratin Bakımının içeriğinde bulunan etken maddeler zararlı mıdır?

Keratin bakımlarının en önemli sağlık riski “ içeriginde” bulunan formaldehyde maddesinin kansorejen ve alerjik yan etkileridir. Bugün pek çok ürün içeriğinde formaldehyde olmadığını iddia edebilir ancak bu madde “ methylene glycol , formalin, mehtylene oxide,glyoxylic acid, paraform, formic aldehyde, menthanal, oxomethane veya oxymethylene  içeriklerinde, gaz şeklinde formaldehid veren maddeler altında gizlenmektedir.

Dünyada Japonya’da ve İsviçre’de kozmetiklerde formaldehyde kullanımı yasaklanmıştır. Kanada’da ise 2010 yılında Keratin Bakımlarının kullanımı yasaklanmıştır. Amerika’da ise ürünlerinde belirtilen orandan daha fazla formaldhyde içeren ürünlere yasak getirilmiş, kuaför salonlarına büyük yaptırımlar uygulanmaktadır.

Son dönemlerde ise keratin bakımı sonrası saç dökülmesi yaşadığını belirten vakalarla karşılaşmaktayız. Bugüne kadar sadece kopma şeklinde saç kaybı şikayetleri alıyor iken, kökten dökülme şeklinde kayıp yaşayan vakaların artması durumunda uzun dönemde bu işlemlerin toksik etkisi veya saç derisinde alerjik reaksiyon yaratması sebebiyle travmaya bağlı geçici saç dökülmesi yapma riski de işlemle ilgili uyarılar kısmında yer alabilir!

Keratin Bakımı Avantajları ve Dezavantajları

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.