fbpx

Çocuklarda Saç Dökülmesi-Brezilya Kongresi

22.10.2019

Bu sene Sao Paulo’da gerçekleşen Brezilya Trikoloji ve Kozmetik bilimi Kongresi’ne klinik deneyimlerimizi paylaşmak ve konuşma yapmak için davet edildik. Bir konu başlığımız “ Çocuklarda Saç Dökülmesi ” idi.  Sadece kozmetik ve Trikolojik uygulamalar yapan bir klinik olarak biz kendi deneyimlerimizi paylaştık.

Son yıllarda 9-19 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerde saç dökülmesi sorunlarını daha çok görür olduk. Bu yaş grubunda görülen saç kaybı tipleri arasında “Androgenetik Saç Kaybı” dediğimiz genetik bölgede görülen saç kayıplarında son dönemde artış var.

Çocuklarda En Sık Görülen Saç Kaybı Tipleri

Çocuklarda en sık görülen saç kaybı tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz:   Saç mantarı (Tinea capitis) ,  Saç Kıran (Alopecia Areata),  Telojen Effuluvium (Geçici Saç Kaybı), Trikotilomania (Saç Koparma Hastalığı)

“Saç Kıran” ve “Saç Mantarı” hastalıkları mutlaka medikal müdahale ve tedavi gerektiren alt yapılar barındırıyor. Trikotilomania (saç koparma hastalığı) ise diğer saç kayıplarından farklı olarak “dürtü kontrol bozukluğu”ve  “ davranış bozukluğu olarak “  tanımlanıyor. Bu özelliği sebebi ile psikiyatrik ve psikolojik destek alınması gerekiyor.   Ancak saçı tekrarlayan şekilde kopartma bir süre sonra saç köklerine kalıcı hasar verebileceği için saçın bir daha çıkmaması riski de barındırıyor.

Bu aşamada Trikolojik bakımlar saç kök yapısını korumak ve desteklemek yönünde faydalar sağlayabiliyor.  Baş bölgesine yapılan terapik işlemler kişiyi psikolojik olarak rahatlatan etkisi ile tedavi sürecine yardımcı olabiliyor.

Telojen Effuluvium (Geçici Saç Kaybı) Tedavisi Mümkün Mü?

Telogen Effluvium tipi saç dökülmesi ise çeşitli sebeplerle “dönemsel” olarak artan saç dökülmesi ile   (günde 200-400 tel) saçta %50’ye yakın saç kaybı ile sonuçlanan durumları tanımlıyor.  Bu tip dökülmelerde altta yatan sebep doğru tanımlandığında ve giderildiğine dökülen saçların büyük oranda geri kazanımı mümkün oluyor. Sebepler arasında ateşli hastalıklar, gıda alerjileri, enfeksiyonlar, kilo kayıpları,  fiziksel ve duygusal stres, beslenme yetersizlikleri, demir eksikliğine bağlı kansızlık gibi faktörler yer alıyor.

Özellikle ergenliğe yakın yaşlarda artan saç dökülmesi sonrasında saç ayrımında açılma ve tepe bölgesinde azalma şeklinde görülen saç kayıplarında altta yatan sebepleri tanımlamak ve erken dönemde önlem almak gerekiyor. Bununla beraber, aşırı kıllanma, sivilcelenme, kilo artışı, bel çevresinde kalınlaşma gibi sorunlar varsa mutlaka kan ve endokrin değerlerinin takip edilmesi gerekiyor.

Genetik saç kayıplarında, erken yaşta kayba sebep olan faktörler:

  • Kilo sorunları: Şişmanlık, obezite ve fazla kilolu olmak,
  • Kötü beslenme alışkanlıkları, katkılı gıdalar, paketli gıdalar, şekerli gıdalar, asitli içecekler, hareketsiz yaşam,
  • Demir eksikliği anemisi ve düşük feritin seviyeleri,
  • Regl düzensizlikleri, polikistik over sendromu tipi hormonsal sorunlar,
  • İnsülin direnci, diabet, metabolik sendrom hastalık bulguları,
  • Yüksek kolestrol ve kan şekeri seviyeleri.
*Çocuklarda Saç Dökülmesi hakkındaki bu yazı da ilginizi çekebilir.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.