fbpx

Yağlı Saçlar İçin Bakım Önerileri

27.10.2017 42

Saçlarımız neden yağlanır?

Saç derimizin altında her bir saç teline bağlı bir salkımdaki üzüm tanelerine benzer yağ bezleri/kesecikleri bulunur. Yağ bezleri her gün belirli miktarda sebum adı verilen yağ asitlerinden zengin bir yağ üretir. Sebum özellikle saçlı derinin PH seviyesini düzenleyerek cildi hastalık yapıcı bakteri ve mikroplardan korur, derinin savunma sistemini destekler ve saç derisini nemlendirir. Sebum aynı zamanda daha kısa ve düz saçlarda saç telinin etrafını kaplayarak saçın daha parlak görünmesine yardımcı olur. Saç için doğal bir yapılandırıcı ve koruyucudur. ” Yağlı saçlar ”ı ön plana çıkaran ”yağlanma” oranının kişiden kişiye değişiyor olmasıdır.

Saç ve saç derisi problemlerini tetikleyen pek çok faktör olabilir. Akademi Saç Terapi Merkezi olarak kişiye özel detaylı Saç Analizi yaparak, saçı etkileyen faktörleri tanımlar ve sizi en iyi sonucu alabileceğiniz bakım yöntemlerine yönlendiririz. Yaklaşık 1 saat süren Saç Analizimiz detaylı soru-cevap, saç ve saç derisinin elle ve mikroskopla incelenmesi, saç dökülmesi analizi şeklinde ilerler. Detaylı bilgi ve randevu için bize hemen ulaşın!

Çocukluk döneminde daha az aktif ve küçük yapıda bulunan yağ bezleri ergenlik döneminde hormonsal salgıların devreye girmesi ile beraber genişler ve aktif hale gelir. Yağlı saç sorunu ilk gençlik dönemindeki kişilerde daha sık görülür.

Sebum üretimi, androjen dediğimiz seks hormonlarının (özellikle testosteronun) kontrolü altındadır. Yağ salgısı ergenlik döneminde, regl dönemi öncesi, hamilelikte ve androjen, kortikosteroid içeren ilaçların kullanıldığı dönemlerde, stresli dönemlerde ve bazı hormonsal sorunların olduğu dönemlerde artabilir.

Yağlı saçlar sık mı yıkanmalıdır?

Evet, yağlı saçlara sahip olan kişiler yüzünü yıkadığı sıklıkta, saçını da yıkayabilir. Saçı şampuanlarken amaç saçlı derideki yağı ve kiri temizlemektir. Saç yıkama sıklığı kişinin saç derisinin yağlanma oranına, cinsiyete ve yaşa, gün içinde yapılan fiziksel aktiviteye ve mevsime göre, kişinin maruz kaldığı ortama göre (yemek buharı, egzoz, toz, hava kirliliği) dilerse her gün olabilir.

Erkeklerin saçı kadınlara göre daha yağlıdır. Ergenlikteki gençlerin saçları daha hızlı yağlanır.  Spor yapan,  dışarıda çalışan, beden gücü ile iş yapan, yaz döneminde daha sık terleyen kişiler dilerse saçlarını her gün gerekirse günde iki defa yıkayabilir.

Sık yıkamak saçı kurutmaz mı?

Erkeklerin ve saçını kısa kullanan kişilerin veya saçında boya işlemi olmayan kişilerin saçını sık yıkamasında hiç bir sakınca yoktur. Eğer şampuanlama yağlı saçlara özel geliştirilmiş kaliteli bir ürünle yapılıyorsa yıkanan saç nemini korur ve sağlıklı kalır. Saçın ürettiği yağ saç telinin üzerini kaplar ancak saç teli içerisine nüfus edemez. Saçı nemli, esneyebilir ve sağlıklı kılan, saçın üstündeki yağ değil,  saç kılıfının içindeki su miktarı ve saçın bu suyu tutabilme kapasitesidir. Bu açıdan bakıldığında sık yıkanan saç daha çok suyla buluşur bu saç için iyidir.  Saçını uzun kullanan kişiler her yıkama sonrası saç kremi kullanımı yaparak saçın yıpranmasını önleyebilir.

Ancak saçında boya işlemi olan, saç yapısı kuru veya saçı kıvırcık olan, zaman sıkıntısı olan kişiler elbette saçlarını daha az sıklıkta yıkayabilir.  Her yıkama sonrasında saçını yüksek ısı ile şekillendiren, sıklıkla düzleştirici/maşa kullanan veya fön çektiren kişilerin saçı yıpranmaya daha açık olacağı için bazen saçı az yıkamayı tercih etmek saçı korumak açısından daha doğru olabilir.  Bu nedenle yıkama sıklığı saç ve saç derisinin durumuna göre kişiye göre belirlendiği zaman en sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir.

Yağlı saçların yağ ile beslendiği  doğru mudur?

Hayır, doğru değildir. Saç derisindeki yağın temel görevi saç derisini nemli tutmak ve derinin savunma mekanizmasını artırmaktır. Elbette derinin belirli oranda yağlı olması gerekir ancak kişinin cildi çok kuru olmadığı sürece özellikle erkeklerde günlük üretilen yağ saç derisi için yeterlidir. Ancak dalgalı, kıvırcık ve boyalı saçlarda saç derisinde bulunan yağ saçın yapısı gereği, düz saçlardaki gibi kolayca saç gövdesine kadar inemez. Bu nedenle kişi saçının ucuna bakarak saçının yağlanmadığını düşünebilir.  Saç uçları kuru olduğu halde saç derisi kolay yağlanan çok kişi vardır.

Saç yağlansın diye saçı günlerce yıkamamak ve saçın yarısına kadar yağlı hale gelmesini beklemek de doğru değildir. Saç derisinin uzun süre yağlı bırakılması saç derisinde hassasiyet, kaşıntı, sivilce, kepek ve kabuklanma tipi farklı cilt sorunlarını beraberinde getirir, egzama sorunlarının iyileşmesini geciktirir. Uzun dönemde saç ve saç derisini sağlığı bozulabilir. Hatta bir süre sonra bakteriyel içeriği artan yağ salgısı saç kılıfları içerisinde enfekte olup saç çıkışlarını da olumsuz yönde etkiler.  Saçların sağlıklı olması için ilk koşul saç derisinin temiz ve sağlıklı olmasıdır.

Sık yıkanan saç daha çabuk yağlanmaz mı? 

Saç derisi yıkandıktan 20 dk sonra tekrar belirli oranda yağ üretir. Yağ bezleri erekte kası kontrolünde çalışır ve belirli oranlarda saç derisine düzenli olarak yağ bırakır. Yüzümüzü yıkadıktan sonra nasıl ki yüzümüz daha fazla yağlanmıyorsa saçımızda daha fazla yağ üretmez.  Saçını günlük yıkayan bir kişide gün içinde saç yağlanması daha kolay fark edilir. Ancak saçı birkaç gündür yağlı olan kişi saçı tekrar ne kadar yağlandı fark edemez. Bu nedenle sık yıkanan saçın daha sık yağlanması algıda seçiciliktir.

Elbette bazı dönemlerde saçımız daha hızlı yağlanıyor olabilir. Ergenlik döneminde,  regl dönemi öncesinde, hamilelik döneminde, hormonsal bazı sıkıntılar varken, stres seviyesi yüksekken saçın daha hızlı yağlandığını görebiliriz. Bu dönemlerde her zaman kullandığımız ürünler yağı temizlemek anlamında bazen istediğimiz etkiyi yaratmayabilir. Bu nedenle dönemsel olarak şampuan ihtiyaçlarımız farklılaşabilir.

Yağlı saçlar özel bir bakıma ihtiyaç duyar mı? 

Yağlı saçın sık yıkanması gerekir. Bu nedenle günlük kullanıma uygun,  yağı arındırma özelliği yüksek, saçı kurutmayan yumuşak dokulu bir şampuan tercih etmek gerekir. Atkestanesi özü, papatya, çay ağacı yağı, biberiye, aloe vera, limon, portakal özü, nane ve mentol içerikleri yağlanmaya karşı şampuanlar da aranması gereken içeriklerden bazılarıdır. (Svenson Bio-Corrective ŞampuanSvenson Anti-aging şampuan)

Bunun yanı sıra, aşırı yağlı saçlarda daha derinlemesine temizleyici özelliği olan,  anti-fungal ve anti bakteriyel, keratolitik içerikler (Zinc Pyrithione, piroctone olamine, selenium sulfide, sülfür, salisilik asit, ardıç katranı vb.) ile zenginleştirilmiş arındırıcı bir kepeğe karşı şampuan veya saç peelingi de  haftada 1-2 sıklığında yıkama rutinine  katılmalıdır. (Svenson Juniper Eucalyptus Şampuan, Philip Kingsley Flakty Itchy Scalp şampuan)

Yağlı saçları yıkarken ve şekillendirirken de dikkat edilmesi gereken konular:

  • Saçlı deri masaj yaparak yıkanmalıdır.
  • Aşırı sıcak su kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Saçı sık taramak elle sürekli düzeltmekten kaçınılmalıdır.
  • Saçlar sıcak fönden ziyade orta ısıda kurutulmalıdır.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


42 yorum

  • İÇ İlke Çeküç

    Merhaba ben saçlarım hakkında bilgi almak istiyorum. Saçlarımın dibi çok yağlanıyor. Duştan çıktığımda kuruttuğumda saçımın üstü sert ve yaplı duruyor. Ama saçımın diğer kalan kısımları da cansız ve hacimsiz. Saç dökülmesi ve kepeklenme de yaşıyprum. Saçım da ince telli artık pskolojimi etkiliypr bu durum ciddi anlamda şimdiden teşekkğr ederim

    • Merhaba İlke Hanım,

      Saç derisinin yağlı olması beraberinde saçlarınızın da sorun yaşıyor olması bu durumun hormonlarla ilgili olduğunu düşündürür. Mutlaka endokrin ve kadın doğuma gidip hormonlarınıza ve kan değerlerinize baktırmalısınız. Saç sorunlarını beslenme ile de ilişkilidir. Proteinden zengin beslenmek karbonhidrat ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerekir. Kilo sorunları uzun dönemde saçı da etkiler. Saçınızın zayıf olması yapısal da olabilir. Saçınızı birebir incelemeden ürün yönlendirmesi yapmak zor. Saç sorununuz yaşınız, ailenizin saç yapısı, sağlık değerleriniz, bakım alışkanlıklarınızla beraber değerlendirmek gerekiyor.

  • o Ozcan

    Merhaba saçlarım hakkımda biraz bilgi almak istiyorum benim saçlarım çok yumuşak dökülme olayı yok fakat çok ince telli duştan sonra elimi kafamda gezdirdiğimde tıpkı pamuk gibi neredeyse herkes saçımın bu yumuşaklığına şaşırıyor durum böyle olunca oldukça hacimsiz bir görüntü oluşuyor şaçlarım oldukça da düz ve cansız(su teması olmadığında) nadiren fön çekiyorum saç uzatmaya yeni başladım ve ilerleyen zamanlarda saçlarımı geriye doğru taramam şekil vermem gerekecek bunu en sağlıklı bir biçimde nasıl yapabilirim hangi ürünleri kullanmalıyım gün içinde canlı durması için ne tür bakım malzemeleri kullanmalıyım şekillendirici olarak nasıl bir ürün kullanmalıyım fiyat problemim yok her türlü gerekeni yapacagim cevaplarsanız minnettar kalacağım(20 yaşında bir erkeğim)
    Saçım;
    1-)ince telli düz ve aşırı yumußak dökülme problemi yok (su teması olmadıgında cansız görünüm)
    İstediğim
    2-)Daha hacimli ve canlı görünüm ve uzun saç arkaya taramak için şekillendirici(birkac ay sonra)
    biraz daha sert görünüm örneğin nadiren sabun kullandigimda saçımı daha iyi gösteriyor sertleşmesi hoş duruyor.(bazen saçına ne kullandın diye şaşıran tepkilerle karşılaşıyorum olumlu anlamda sertleßtiği zaman saçım)
    Eğer cevaplarsanız eşsiz bir iyilik yapmis olcaksiniz.
    Sevgilerle….

    • Merhaba Özcan Bey,

      Sizin saçlarınızı biraz daha sert ve tok tutacak bir şampuana ihtiyacınız var. Piyasadaki market tipi şampuanlar silikon vb içerikler barındırdığından saçı daha yumuşak ve kontrol edilebilir bırakıyor. Sizin kullanacağınız şampuan daha profesyonel ve yumuşatıcı içerik barındırmayan bir şampuan olmalı. E-mağazamızda Body Building şampuan (saça hacim veren ödüllü bir şampuan) veya Bio Corrective şampuanı öneririm. Ayrıca merkezimizde Maximizer isimli, saça hacim ve dolgun görünüm sağlayan bir saç bakım spreyi de mevcut. Arzu ederseniz ürünlerle ilgili bize ulaşabilirsiniz. Bunlar dışında piyasada bulunan bitkisel içerikli olarak tanıtılan şampuanlar iyi etki sağlayabilir.

      Saç şekillendirici olarak da kullanmak istediğiniz saç stiline göre sıvı jöle,köpük veya saç spreyi kullanabilirsiniz. Bu ürünler saç düzenli yıkandığı sürece herhangi bir zarar vermezler.

      • o Ozcan

        Peki canlı görünüm için gerekli nitelikler için saçı beslemesi için keratin bakım veya ekstra bakım kremi kullanmama gerek varmı öneriniz nedir bahsettigniz urunleri ilk firsatta kullanacagim
        1_)body building shampoo
        2_)Maximizer sac spreyi
        bunlar yeterli mi ? dedigim gibi fiyat problemim hiç yok

      • Merhaba Özcan Bey,
        Saç dışarıdan süreceğiniz ürünlerle beslenmez, saça dıştan kullanılan ürünler saçın daha hacimli veya tok durmasını sağlayabilir ancak saç kökünde bir değişiklik yaratmaz. Kökten itibaren daha güçlü ve dolgun saçlarınız olsun istiyorsanız yine websitemizde detaylarına ulaşabileceğiniz Trichogenesis ürününü inceleyebilirsiniz. Bu losyon 4 aylık kullanımda saçların daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlıyor.

  • MY Muhammet YILMAZ

    Merhabalar. Yağlı ve kepekli saç için danışmak istiyorum. Normalde bir markanın yağlı ve kepekli saçlar için olan şampuanını kullanıyordum. Onu kullanırken kepeklerim yok denecek kadar azalıyor ama 3 gün yıkamadım diyelim yağlanma ağır artıyor ve kepeklerim de bununla beraber çoğalıyor. Saçlarım da dağınık, dalgalı hale geliyor yıkadıktan 1 saat sonra. Farklı bir markanın hindistan cevizi sütlü yağlanma karşıtı şampuanını kullandığımda saçlarım ilk günden harika bir hacme kavuştu. Dalga ve dağınıklık yok oldu. Bekledim. 4.günde ancak yağlanma azar azar başladı. Kepek karşıtı olmadığı halde yağsız saçlarda kepek oluşumu 1 ayda başladı. Sizce sıkıntı şampuanda mı? Ne yapmalıyım kepek/yağlanma ikisinden kurtulmam için. Uzun yazı için kusura bakmayın teşekkürler.

    • Merhaba Muhammet Bey, saç derisinin yağlanmasını yağ bezleri ve androjen hormonlar kontrol ediyor. Saçınızın yağlı olması yapısal bir durumdur bunu şampuanlar önleyemez. Ancak kepek karşıtı şampuanlarda bulunan içerikler (ketakonazol, Piroctone Olamine, Selenyum Sülfit veya genel olarak Tar diye adlandırdığımız katran içerikleri) kepeğin kontrol altına alınması ve önlenmesi açısından cildi daha iyi arındıran, cilt yüzeyinde bulunan mikro organizmaları iyi temizleyen niteliktedir. Bu tip ürünlerle saç bir miktar kuruyabilir ve sertleşebilir. Bunun önüne geçmek için saçınız kısa bile olsa bir miktar saç kremi kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi sütü içeren ürün saçınızı daha iyi nemlendirdiği için saçınıza iyi gelmiştir. Bazen cildin sürekli kepek şampuanları ile yıkanması da cildi kurutabilir ve kuru kepek yapabilir. Diğer şampuan saç derisini nemlendirdiği için de daha iyi hissettirmiş olabilir. Kepek ve yağlanma sorununuz varsa saçınızı günlük tercihen iki günde bir yıkamanızı öneririm, yıkamak için 4 gün beklemeyin. Şampuanları da dönüşümlü kullanarak etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Bir gün kepek karşıtı şampuan diğer gün nemlendirici şampuan. Ya da kepek yoğunlaştığı zaman kepek şampuanı kullanımını sıklaştırabilirsiniz. Ama mutlaka her hafta haftada 1-2 kepek karşıtı şampuan kullanmak cilt yapınız itibari ile çok fayda sağlar. Sıkıntı şampuan da değil cilt yapınız kepek üretebilen bir yapıya sahip. Dönemsel olarak yediğimiz, içtiğimiz, uyku düzenimiz, yorgunluğumuza ve vücut direncimize bağlı olarak kepek azalıp artabilir. Bazen her zaman iyi gelen şampuan da iyi gelmeyebilir. Böyle zamanlarda farklı şampuanlara şans vermek gerekebilir. Bazen de ciltte kalabilen losyon bazlı ürünleri gece saça sürüp sabah yıkamak şeklinde rutinler daha etkili olacaktır.

  • FG Ferit Gülmüş

    Evrim hanim merhabalar kolag gelsin. Benim saçlarim saçlarımda yağlanma ve dökulme var. Saç tellerim de çok ince buna nasil bi cözum bulabilir. Şimdiden teşekkür ederim

    • Merhaba Ferit Bey, yağlı saç derisi yapısal bir durumdur ve erkeklik hormonlarının kontrolü altında yağ bezleri aktif çalışır. Yağlanmayı durdurmak mümkün değildir. Yağlanmaya karşı şampuan kullanımı önemlidir. Saçınızı günlük yıkamanızı tavsiye ederim. Haftada 2 defa ketoral şampuan (eczanelerde bulunur) kullanmanız etkilidir. Bizim serilerimizden Svenson Anti-agin şampuan ve Juniper Ecualyptus şampuan dönüşümlü olarak kullanıldığında yağlanma kontrolü sağlanabilir. Bunun dışında sevdiğim ürünler Phyto, La Roche Possay ve Organicum markalarıdır. Bu serilerin de şampuanlarını değerlendirebilirsiniz. Saç telleriniz yapısal olarak mı ince, sonradan mı inceldi bunu da ancak gördüğüm zaman değerlendirebilirim. Yapısal incelik değiştirilemez ancak sonrada inceldiyse ürün kullanarak farklı markaların saçtaki etkilerine bakmak gerekir.

  • R Rıfkı

    Merhabalar, dışarıdan aldığımız gıda takviyeleri ( Omega, balık yağı, kabak çekirdeği yağı kapsülü vs) saçlarımızın yağlanmasını arttırabilir mi? Ayrıca yağlı yiyecekler bu soruna yol açabilir mi? Yukarıdaki gıda takviyelerinden kullanıyorum son dönemde saçlarım 24 saatte yaglanmaya başladı. Bu süre takviyeden önce biraz daha uzun gibiydi. Son olarak duşta saçımızı 3 kez sampuanlamak zararlı mı? Yoksa iki kez en ideali mi?

    İyi çalışmalar dilerim.

    • Merhaba Rıfkı Bey, yağlı gıdalarla beslenmek cilt yağlanmasını artırabilir ancak kapsül olarak alınanlar da böyle bir etki duymadım. Yağlanma genel olarak hormonların kontrolü altındadır. Stres dönemlerinde artabilir. Saçınızı istediğiniz sıklıkta yıkayabilirsiniz. 3 defa şampuanlamak zararlı değil ancak gerek var mı bilemedim. 2 defa genelde yeterli olur.

      • R Rıfkı

        Yanıt için minnettarım, bir şey daha ilave etmek istiyorum. Bende saç tarama hastalığı var. Saçımı genelde iki gunde bir (Bazen her gün) yıkıyorum. Ve dus sonrası saçımı 30 40 dakika boyunca kuruyana dek tariyorum. Aslında bunun temel sebebi havlu ve tarakta dökülen saç görmek istememem. Saçlarım uzun ve yıkamadan sonra taradığımda hiç sac teli gormeyene dek tarıyorum ne zaman havlu ve taraga sac teli gelmemeye başlıyor o zaman bırakıyorum. Bu yıllardan beri böyle, bunun takıntı olduğunu biliyorum ve ne yazık ki buni yenemiyorum psikolojik destek bile almayi düşünüyorum. Ayrica saç dökülmesi noktasında genetik yatkınlıkta var. Saçlarımı sadece dus sonrası tariyorum yikama yapmadığımda taramiyorum. Bu kadar uzun süre saç taramak zararlı olabilir veya dökülme noktasında bir artış sağlar mı? Öneriniz nedir?

      • Tekrardan merhaba, saçınızı uzun süreli taramanız, saç dökülmesini artırmaz ancak saç tellerinizi yıpratır ve tel yapısına zarar verebilir. Saçımız özellikle ıslakken yapısal olarak daha hassastır, uzun süreli tarama kırılıp kopmasına ortam hazırlayabilir. Bir de taramanın saç derisindeki etkisiyle yağ bezlerin aktive olup daha fazla yağ salgılayabilir.Siz saçınızı saç gelmeyene dek taradığınızda saç dökülmenizi azaltmıyorsunuz, belki 1 günde dökeceğiniz saçı, tarama esnasında yarım saatte döküyorsunuz. Yani günün sonunda değişen bir şey olmuyor.

  • NG Nur GÜZEL

    Merhaba benim saçlarım yağlı ve biraz yapranmış saçlarımı her yıkadığımda gereğinden çok fzla dökülme yapıyor gerçekten çok dökülüyor saçlarımı düşüne düşüne pisikolojim alt üst oldu gerçekten yıkadıktan sonra fzla dökülüyor ne yapmalıyım lütfen ceavp veririmisniz¿ veya ne kullanmalıyım¿¿

    • Merhaba Nur Hanım, saç dökülmeniz koparak dökülmeye mi bağlı kökten dökülmeye mi öncelikle bunu anlamak gerekir. Kökten dökülme durumunda mutlaka detaylı kan testi yapılmalıdır. Kansızlık, vitamin ve mineral yetersizliği olabilir. Tam kan sayımı, Demir, Demir Bağlama kapasitesi, feritin, B12, folik asit, çinko, Biotin,D vitamini, ESR,CPR,TSH,T3, T4 gibi değerler öncelikli olarak bakılmalıdır. Bunların dışında yaşınız, saç bakım alışkanlıklarınız, beslenme, uyku düzeniniz, kilo değişimleri, ciltte tüylenme artışı, sivilcelenme olup olmadığı gibi fiziksel bulgularda önemlidir. Ezbere bir ürün kullanmak ile bu durum kontrol altına alınamaz. Sebepleri tanımlanmalı ona göre ürüne karar verilmelidir. Saçınızı günlük yıkayın, saç uçlarınıza mutlaka saç kremi kullanın. Kan değerlerinize göre doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uyun. Gerekirse tekrar iletişime geçiniz. Saygılarımla, Evrim Bayraktar.

  • BK Burak Kalın

    Merhaba evrim hanım ben 21 yasındayım sacımı yaglı oldugundan hergün yıkıyorum güzelde sampuan var günlük dökülmem 15 telle 20 tel arası bu normalmi ve ben 10 günde bir (cam terapendi,badem yagı ve jojo yagıyla beraber bemix ve evingen karısyırıp bakım yapmak istiyom yaglı saca mantıklımı sizce simdiden tesekkürler

    • Merhaba Burak Bey,

      Saçınızın dökülme sayısı normal, saçınızda hacimsel bir azalma görmüyorsanız saçın günlük 100 tele kadar dökülmesi normal kabul edilir. Bahsettiğiniz karışımdan fayda sağlar mısınız emin değilim. Ancak deneyerek saçınızdaki etkilerine bakabilirsiniz.

      Saygılarımla,
      Evrim Bayraktar

  • Gi Gülizar ince

    Merhabalar
    Doğum sonrası saç dökülmesi yaşıyorum ve saçlarımın yapısı yağlıdır, hergün yıkıyorum ve her yıkamada da çokça dökülüyor : (
    Şimdi sizin önereceğiniz şampuanı öğrenmek benim için çok önemli
    Öncelikle yağlı saçlarım için mi kullanmalıyım yoksa dökülmeye karşı mı
    Market şampuanı değil de gerçekten bu size çok iyi gelebilir dediğiniz şampuanları benimle paylaşırsanız çok çok sevinirim
    Şimdiden çok teşekkür ederim

    • Merhaba Gülizar Hanım, saç deriniz yağlı ise yağlanmaya karşı bir şampuan seçmeniz doğrudur. Dökülmeyi şampuan ile önlemek mümkün değil. Doğum sonrası saç dökülmesi normaldir. Bu konu ile ilgili yazımı okumanız da fayda sağlar.
      Saçınızın yapısına göre bazen market tipi şampuan da kullanabilirsiniz. Hızlı yağlanan bir saçınız varsa market tipi ürünlerde erkekler için özel üretilen Kepeğe karşı diyen tanımlanan şampuanları da denemenizi öneririm. Eczanelerde ise cok farklı markalar var, onlar içinden de makul bütçeli gayet iyi sonuçlar alacağınız ürünler vardır, deneyerek anlama şansınız var. Benim sevdiğim ve önerdiğim markalar, La roche possay, Phyto, Organicium, ancak heryerde olmayabilir bu ürünler o nedenle sadece bunları kullanın diyemem, body shop, kiehl’s, yves roche gibi markaların da yağlanma karşıtı serileri var. Size en uygun şampuan biraz deneyerek anlaşılacak bir durum. Yağlı saçlar için arada kepek karşıtı şampuan da kullanmak gerekir.
      Saygılarımla, Evrim Bayraktar.

  • AC Asya Canbudak

    Merhaba. Saçlarım yağlı ve boyalı, saçımı sabah yıkadıysam gün içinde ağırlaşıyor, kafama yapışıyor ve akşama doğru yağlanıyor. Saçım boyalı olduğu için her gün saçımı yıkamak boyayı normalden daha hızlı akmasına neden olacağını düşündüm ve boyalı saçlar için şampuan kullansam, onlar daha çok boyadan dolayı yıpranan saçları onarmak ve nemlendirmek amaçlı olduğu için saçımı daha hızlı yağlandıracağını düşündüm. Ne yapmalıyım?

    • Merhaba, yağlı saçlarda yağlanan saç derisidir. Bu nedenle yüzümüzü yıkadığımız sıklıkta saçımızı da yıkayabiliriz. Yıkama sıklığı beraberinde daha sık saçı kurutma ve tarama işlemleri getirebileceği için saçı biraz yıpratabilir ancak bunu en aza indirmek için saç kremi ve maskelerinin kullanımını tavsiye ediyoruz. Boyalı saçlar için şampuanlar saç rengini korumak için düşünülmüş ürünlerdir ancak dediğiniz gibi saç derisi sık yağlanan kişilerde saçı biraz daha ağırlaştırabilir. Bence şu şekilde yapmalısınız: saçınızı günlük yıkayın ancak boyalı saçlar şampuanı ile yağlı saçlar için formüle edilmiş şampuanı değişimli kullanın. Hatta kepeğe karşı şampuanı da rutininize katarsanız saçınızın yağlanmasını kontrol etmek daha kolay olacaktır. Kepeğe karşı serilerde benim en sevdiğim markalar Phyto; La Roche Possay Kerium, Svenson Juniper Eucalyptus, Philip Kingsley Flaky Itchy Scalp. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • B Bedriye

    Merhana benim saclarim kendimi bildim bileli yaglidir iki gun en fazla ucuncu gun saclarim cok yagli oluyo ve sagliksiz kirli gorunuyo ayrica cansiz bir sac tipim var ve ben saclarima nasil bakim yapmaliyim sampuan krem serum vs bakim icin gerekli olan kozmetikleri soylermisiniz

    • Merhaba Bedriye Hanım, saçlarınızı lütfen günlük yıkamaya çalışın. Evden çıkmadığınız günler veya fazla aktivitede bulunmadığınız günler saçınızı 2-3 günde bir yıkayabilirsiniz. Ancak bilinmelidir ki yemek buharı, terleme, is, toz hepsi saça yapışır saç daha yağlı görünür. Özellikle daha sıcak günlerde saçın sık yıkanması uygundur. Ben şampuan önerisi yaparken kişinin saç ve saç derisi durumuna göre tercih yapıyorum. Çok yağlı saçlara genelde market tipi şampuanlar önermiyorum ancak elbette istisnalar oluyor. Çok yağlı saçları iyi arındıralım derken bazen seçilen şampuanlar fazla kurutucu etkiler gösterebiliyor. Market ürünü kullanacaksanız erkeklere göre üretilen serilerden şampuan tercih edebilirsiniz. Bir de kepeğe karşı formüle edilen market markaları daha başarılı sonuçlar vermektedir. Eczanelerde de makul fiyatlı farklı seçenekler de bulmak mümkün La Roche Possay , Phyto, Organicium vb markalar olabilr. Kuaför markaları olarak makul fiyatlılar Davines, İnsight yağlanmaya karşı seriler elbette bütçenize göre markalar çok farklı. Saçınıza günlük kullanacağınız bir şampuan dışında hafta 1-2 kez de kepeği arındıran bir şampuan da kullanmalısınız. Saçınızı aşırı sıcak su ve fönden korumalısınız. 10 günde bir kez saç diplerinize yüze de uygulanan peeling ürünlerinden kullanabilirsiniz. Saça özel üretim yapan markalar da var Body Shop ve Kiehl’s gibi, Yves Roche’nin de şampuanlarını deneyebilirsiniz. Biz bir bakım kliniği olarak ürünlerimizi tedavi ve bakım amaçlı seçiyoruz. Saç derisi aşırı yağlı olan kişiler de Düzenleyici Bakım Programları serumlar çok ise yarıyor (AP23, J losyonları) şampuan olarak da Svenson Anti-aging serisi, Juniper Eucalyptus serisi çok memnun edici sonuçlar veriyor. Akademi Saç Terapi e-magazamızda ürünleri görebilirsiniz. Saçınız uzunsa ve işlemli ise saç uçlarına minik bir miktar krem kullanabilirsiniz. Hedef saç derisi olduğunda krem de özel bir markaya gerek yoktur.

      Saygılarımla,
      Evrim Bayraktar

  • ku Kadir uğur

    merhaba. benim saçım yağlı, bazen yıkamadan fazla yağı peçeteyle alıyorum, sizce faydalı birşeymi? yağın saçıma verdiği zararı azaltırmı?

    • Merhaba Kadir Bey, saçınız çok yağlı ise en faydalı şey saçınızı gerekirse sabah akşam yıkamaktır. Saçınızı günlük kullanıma uygun formüle edilen kepeğe karşı şampuan ile yıkarsanız daha rahat edersiniz. Ancak haftada 1-2 defa da eczanelerde bulunan “ketaconazole” içeren (ketoral, nizoral, kenazol) şampuanını da kullanmanızı tavsiye ederim. Yağ saçınıza zarar vermez, ancak yağlı bırakılan saçlarda mikroorganizmalar hızlı şekilde çoğalır; kaşıntı ve kötü kokuya sebep olur. Ketaconazole içeriği derisinde bulunan mikro organizmaları temizleyebildiği için daha iyi bir temizlik hissi verecektir. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • MA MİRZA AFFANOĞLU

    evrim hanım iyi günler son 3 aydır saclarım asırı yağlanıyo ve felaket dökülmeye başladı..
    zeytin yağlı sasun kullanıyorum ne yapmam lazım acaba….

    • Merhaba Mirza Bey, bu dönemde saç derinizi yıkadığınız ürünler çok önemlidir. Saçınızın yağlanmasındaki artış ile dökülmede artış beraber ilerliyorsa vücut metabolizmasını olumsuz etkileyen bir durum söz konusu olabilir. Stres seviyesindeki artış, fiziksel aktivite artışı, uykusuzluk, kötü beslenme (hazır gıda ve paketlenmiş gıda tüketimi), androjen hormon seviyelerinde artış olup olmadığı değerlendirilmelidir. Saçınızın yağlanması yağ bezlerinin aşırı aktif hale gelmesi ve sürekli yağ salgılaması ile ilgilidir. Bu durum bir süre sonra cilt üzerindeki mikro organizma sayısını da artırır. Saç ve saç derisi sağlığı olumsuz etkilenir. Benim tavsiyem saçınız hafta 1-2 sıklığında ketaconazole içeren (ketoral, nizoral, kenazol) şampuanlarla yıkayarak saç derisinde mikro organizma oluşumunu sınırlamanızdır. Sabun aynı görevi görmez. Saç deriniz için çok kurutucu değilse sabunu şampuan kullanmadığınız günler kullanmaya devam edebilirsiniz. Sabun saç dökülmenizi de önlemeyecektir. Saç dökülmenizi gözlemleyerek yorumlamak gerekir. Yukarıdaki sebeplerle ilgili olup 2-3 ay içinde dengelenebilir. Ancak devam ederse ailenizde de genetik saç kaybı yaşayan kişiler varsa erken önlem almak daha iyidir. Ürün seçenekleri çok fazla, bütçenize uygun, saç bölgesindeki kan dolaşımını artıracak nitelikte ürünlerle ürün kullanmanızı tavsiye ederim. 2-3 ay içinde sonuç alıyorsanız ürün kullanımını haftada 2 sıklığında 6 aya kadar devam ettirip daha sonra sonlandırabilirsiniz. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • EP Emre Pınar

    Merhabalar Evrim hanım, size sorum saçlarım kısa olmasına rağmen yıkadıktan ertesi gün sanki 1 haftadır yıkamamış şekilde yağlanıyor. Hergün yıkamakta saçlarım ince telli olduğundan zarar verip döküleceğini düşünüyorum. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz veya önerebileceğiniz şampuan var mıdır? Teşekkürler

    • Merhaba Emre Bey, saçınızın yağlanması yapısaldır. Dönemsel olarak stres seviyenize, vücut direncine, beslenme şeklinize ve hormonsal değişikliklere bağlı olarak saçta yağlanma seviyesi farklılaşabilir. Saçınızı günlük yıkamanızın hiçbir sakıncası yoktur. Nasıl ki yüzünüzü her gün yıkadığınızda yüz tüyleriniz, kaşınız, kirpiğiniz incelip dökülmüyorsa saçınızda da bir şey olmayacaktır :) Saçınızı günlük olarak yıkayınız. Yağlanmaya özel formüle edilen erkek serisi şampuanlar tercih ediniz. Farklı seriden şampuanlar kullanarak -eczanelerdeki markaları da deneyerek- kendinize en uygun şampuan serisini bulmanız mümkün. Saçınızı haftada 1-2 kez de kepek karşıtı şampuan ile yıkayınız. Hatta yüz peelingi yapan ürünlerle 10 günde bir kez saç derinize de masaj yaparak saç derinizin daha iyi arınmasına yardımcı olabilirsiniz. Saçınızı yağlı bırakmayın, yağlı bir saç derisi daha fazla mikro organizma üreterek yağlanmayı artırır. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • a Ali.e.

    Merhaba, ben 24 yaşındayım, saçlarımı uzatıyorum, saçlarım çok dalgalı yani kıvırcık yapıda, saçım kuru saç kremi öneriniz var mı veya nasıl bir bakım önerirsiniz

    • Merhaba, kuru saçlara ve uzun saçlara mutlaka krem öneriyoruz. Saç kremi saçın dış kutikil katmanını sararak saçı yıpranmadan koruyor;saça nemi hapsediyor, tarama kolaylığı sağlıyor. Saçı uzatmaya çalışırken de uçlarından az da olsa kestirin. Haftada 1-2 kez saç kremini saçınızda daha uzun süre tutarak 5-10 dk bakım olarak da saçınızı destekleyebilirsiniz. Elbette daha yoğun içerikli maske bakımlardan da faydalanırsanız saçınız daha sağlıklı kalır. Bir nacizane tavsiyem de saçınızı olabildiğince sık su ile buluşturmanız ve yıkama sonrasında da su bazlı saçta kalan leave on bakımlarla da desteklemenizdir. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • E E

    Merhaba saçımda kabuklanma oluyor ve kaşınıyor ne yapabilirim. Hemen yağlanıyor saçım

    • Merhaba, saç derinizdeki sorunun daha hızlı kontrolü için bir dermatologdan destek almalısınız. Saç derinizde kabuklanma ve kaşıntı egzamasal bir sorunun belirtileri olabilir. Doktorunuz sorunun kontrolü için size medikal ve kozmetik alternatifler sunacaktır. Bizim de bu konuda destek bakım programlarımız var. Ancak yine de naçizane tavsiyem mutlaka kepek önleyici şampuan kullanmanız olur. Özellikle ketoral, nizoral, kenazol tipi bir kepek şampuanı hafta -1-2 defa yıkama rutininizde olmalıdır. Saçınız kısa ise günlük yıkamanızı tavsiye ederim aksi takdirde iki günde 1. Diğer günler için saç derisini nemlendiren iyi bir şampuan kullanmalısınız. Şampuanlarınız için eczaneden ürün seçmenizi tavsiye ederim. Bizim Svenson Serisinden Juniper Eucalyptus şampuan serisi bu problem için formüle edilmiştir. Saygılarımla, Evrim Bayraktar.

  • BD Berivan Dursun

    Saçlarım çok çabuk yağlanıyor. Her yıkamadan sonra kurutmak zorundayım. Ertesi gün ise hep fön falan çekiyorum. Ama o günden sonraki zamanda sırılsıklam. Ve çok yıprandı ne yapabilirim

    • Merhaba Berivan Hanım, saç derisinin yağlanması yapısal bir durumdur. Yani büyük bir oranda değişmez ancak kontrol edilebilir. Yağlanmada androjen hormonlar başrolü oynar. Özellikle dönemsel olarak, fiziksel aktivite veya stres arttığında Testosteron hormonu yağ bezlerinin çalışmasını artıran temel hormondur. Elbette uyku düzeni, beslenme şekli… Tüm bunlarda saç derisinin yağlanmasını artırabilir. Öncelikle market tipi şampuanlar tercih etmeyin. Eczanelerde iyi şampuan seçenekleri çok fazla, bazen daha profesyonel ürünler de kullanabilirsiniz, özellikle yağlı saçlara formülüze edilen ürünleri tercih edin. İyi şampuan fark yaratır. En iyi ürünü, deneyerek bulabilirsiniz. Saçınızı mutlaka sık yıkamalısınız, tercihen her gün. Haftada 1-2 defa kepek önleyici nitelikle şampuan kullanmanızı tavsiye ederim. Özellikle Ketacanozole içere Ketoral, Nizoral, Kenazol, Piracton Olaminie, Zinc Priythione içeren şampuanları hafta 1-2 sıklığında kullanabilirsiniz. Saç derisine kullanılan peeling etkili ürünleri şampuan öncesi olarak haftada 1 rutininize katarsanız, saçınızın günlük performansını artıracak, saçınız daha uzun süre yağlanmadan durabilecektir. Saçınızın yıpranması içinse dış bakım, maske tipi ürünlerden destek almalısınız. Boya varsa, açıcı işlemlerden uzak durmalı dip boya ile işlem yaptırmalısınız. Fön ve ısı işlemlerini de en az şekilde tercih etmelisiniz. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • Aa Ahmet alan

    iyi akşamlar Evrim hanım benim saçlarım yılardır yağlı her gün yıkıyorum yıkama yapmadığım zaman hemen kaşıntı ve yağlanma yapıyor bunun için bana bir oneriniz varmıdır acaba şimdiden tşk ederim

    • Merhaba Ahmet Bey, saç derisinin yağlanması yapısal bir durumdur ve testosteron hormonunun kontrolü altındadır. Erkeklerde saç derisi daha yağlıdır. Ergenlik dönemlerinde bu durum daha da artar. Belirli bir yaş sonrası bir tık daha azalabilir, özellikle 50 yaş sonrası nispeten azalır. Yağlı saç yapısı olan kişilere önerimiz saçlarını her gün yıkamasıdır. Her gün yıkamak saçı daha da yağlandırmaz. Saçın kaşınmasının sebebi saç derisinde artan mikro organizmalardır. Bu nedenle özellikle yağlanmaya karşı formüle edilen serilerden şampuan kullanmanız ve tercihen eczane tipi ürünler kullanmanızı öneririm. La Roche Possay ve Phyto markaları benim sevdiğim markalardır. Saç derisi yağlı olan kişilerin haftada 1-2 kere saçını kepeğe karşı formüle edilen şampuanlarla yıkaması önerilir. La Roche possay’in Kerium kepek önleyici şampuanı güzeldir, alternatif olarak ketakonazol içerikli şampuanlar da tercih edilebilir. Svenson serisinin Juniper& Eucalyptus serisi de Akademi’nin yağlanma için tavsiye ettiği iyi bir şampuandır. Bazen sabun kullanımı da tercih edilebilir. Ancak sabun çok kurutucu olduğu için ilk tercih şampuan alternatiflerini denemektir. Saçınızı yıkadıktan sonra çok fazla taramamak ve ellememek gerekir, bir de saçı yüksek ısı kurutma tercih edilmemelidir. Kiehl’s gibi markaların da şampuan öncesi saç derisi peeling ürünleri de daha iyi bir yıkama performansı açısında memnun edici sonuçlar yaratıyor. Saygılarımla, Evrim Bayraktar

  • ŞA Şule ATAŞ

    Merhaba benim sacim da çok çabuk yaglaniyor ve kepek sorunum saç dökülmem olmaya basladi

    • Merhaba Şule Hanım, saçta yağlanma ve kepek sorununuz için yardım istemişsiniz. Saçın yağlanması yapısal ve hormon salgılarının kontrolünde şekillenir. Bazen hormonel sorunlar, bazen kilo artışı, bazen beslenme şeklimiz de saçın yağlanmasını dönemsel olarak artırabilir.Bunların hiçbiri olmadan da saç yağlı bir yapıda olabilir. Saç yağlanmasını azaltmak mümkün olmasa da doğru ürünlerle kontrol etmek mümkündür.

      Saç derisi yağlı ise market tipi şampuanlar tercih etmeyin. Eczanelerde daha kaliteli markalar bulma şansınız vardır. La Roche Possay, Phyto, Davines, bizim sevdiğimiz ve etkili markalardır. Bu markaların hem yağlanmaya karşı hem de kepeğe karşı formülüze edilen ürünlerini eczanelerde ve internette bulabilirsiniz. Artı olarak saçınızı yıkamadan önce Kiehl’s gibi markaların saç peeling’inden haftada 1, 10 günde bir saçınızı derinlemesine arındırmak için fayda sağlayabilirsiniz. Kepek içinse, kepeğin yoğunluğuna ve niteliğine bağlı olarak bazen daha medikal içerikli ürünler kullanmak gerekebilir. Ketacanozole içere Ketoral, Nizoral, Kenazol şampuanları kepeğin yoğunluğuna göre hafta 1-2 sıklığında kullanabilir. Saçınız mutlaka sık yıkamalısınız, tercihen her gün, saçınız uzunsa 2 günde 1.

      Biz kliniğimizde Kepek için Svenson Serisinin Juniper Eucalyptus şampuanı ve Philip Kingsley’in Flaky Itchy Scalp şampuanlarını kullanıyoruz. Bu markalar İngiltere’den gelen Trikolojik bakım şampuanlarıdır. Saç yağlanması için Svenson Anti-Aging ve Bio Corrective şampuanlarını kullanıyoruz (Bu ürünlerin şu an stoğu yok haftaya gelecekler).

      Saç derisinde daha farklı sonuçlar yaratmak içinse saç derisi için arındırıcı bakımlar yapıyoruz. Bu ürünler de Düzenleyici Bakım olarak E-Mağazamızda yer almaktadır. Saygılarımla, Evrim Bayraktar.

  • Ou Oğuz uzunpınar

    25 yaşındayım saçlarım yağlı ve cansız ayrıca ince telli bir saç yapım var.. dökülmeye karşı önereceğiniz bir şampuan veya sabun var mı?

    • Merhaba Oğuz Bey, saçınızdaki yağlanma yapısal ve hormonel olarak şekillenir. Yağlanmayı ortadan kaldıran bir şampuan veya tedavi bulunmaz ancak saç derinizin genel sağlık yapısını iyileştirecek bakımlar ve şampuanlar önerebiliriz size. Sampuan seçerken yağlanmaya karşı ve erkeklere özel formüle edilen serilerden destek almaya çalışın. Saç dökülmesini sadece şampuan kullanımı ile önleyemezsiniz. Daha profesyonel losyon bazlı saç derisinde belirli süre kalabilen ürünlerden sonuç alma şansınız daha yüksek. Çok fazla marka var, saçınızı birebir görmeden ürün ismi veremem. Ancak bütçenize uygun makul seçeneklerle ürün deneyimi yaşayarak saçınıza iyi gelecek uygun ürünleri bulabilirsiniz. Ürün içeriğinde DHT blokajı yapan seçenekler biraz daha etkili olacaktır.