fbpx

YAĞLI SAÇLARIN NEDENİ NEDİR?

Saç derisinin yağlanması, her bir saç kılıfına bağlı bulunan yağ bezlerinin sayısı, aktivitesi ve androjen hormonların kontrolünde gerçekleşir.  Saçın yağlanması cinsiyet hormonlarının salgılanmaya başlandığı ergenlik döneminde başlar ve özellikle testosteron hormonundaki artışa paralel artar. Yağlı saçların nedeni nedir, saçta yağlanma ne zaman artar, saçta yağlanma arttığında saç derisinde mikroorganizmalar çoğalır mı, yağlı saçlar için bakım önerileri nelerdir? gibi sorular ışığında yağlı saçlar hakkında merak edilenleri açıklayalım.

Erkeklerde erkeklik hormonu seviyesi daha yüksektir bu nedenle erkek saç derisi, kadınlarınkine göre daha yağlıdır. Saç derisinde yağlanma aynı zamanda kalıtsal ve yapısal bir durumdur. Saçtaki yağlanma kozmetik ürün kullanımı ile durmaz ancak saçın yağlı görünmesi doğru ürün kullanımı ve bakım alışkanlıkları ile kontrol edilebilir.

SAÇTA YAĞLANMA NE ZAMAN ARTAR?

Saç derisinde yağlanma;

  • Ergenlik döneminde artar,
  • Kadınlarda regl döneminde artar,
  • Fiziksel aktivite artışında artar,
  • Bağışıklık sistemi zayıfladığında artar,
  • Stres arttığında artar,
  • Uyku düzeni bozulduğunda artar,
  • Gribal enfeksiyon döneminde artar,
  • Kilo artışı sonrası artar,
  • Kadınlarda hormonsal düzensizlikler (insülin direnci, PCOS, metabolik sendrom varlığında, tiroit fonksiyon bozuklukları) varlığında artar,
  • Saç derisi yeterli sıklıkta yıkanmadığında artar.

Saçta yağlanma arttığında saç derisinde bu yağdan beslenen mikroorganizmalar da çoğalır.

Saç derisinde günlük üretilen yağın saçı nemlendirme, koruma, cilt PH’nı düzenleme yönünde olumlu etkileri vardır. Ancak saç derisi kolay ve hızlı yağlanıyorsa saç derisi bu yağdan iyi arındırılmadığı takdirde saç derisinde yağla beslenen hastalık yapıcı mikrorganizmalarda artış gerçekleşir.

Saç uzun süre yağlı bırakıldığında çoğalan mikroorganizmalar cildi irite eder, kaşıntıyı artırır, sivilce oluşumuna sebep olur, saç folikülü içine yerleşerek yağ bezlerini enfekte edebilir. Bu durum sonucunda yağ üretimi artar ve bir kısır döngü olarak saç derisi daha fazla yağlanmaya başlayabilir.  Fazla üretilen yağ, zaman içinde folikül içinde birikir, folikül içinde toksik olarak etki eder ve saç folikülü içinde inflamasyona sebep olabilir. Tüm bunların sonucu olarak saç sağlığı ve üretimi olumsuz etkilenir.

Tüm bu sebeplerle yağlı saç derisi olan kişilerin saç derisini düzenli sıklıkta yıkaması ve saç derisini derinlemesine temizleyen ürünleri kullanması önerilir.

Saçlarınız hızlı yağlanıyorsa…

Akademi Saç Terapi olarak kolay yağlanan saçlara, saç derisinin durumuna göre şampuan/tonik/deri bakımı ürünleri ve yıkama sıklığı öneriyoruz.  Saçtaki yağlanma oranına göre ve saç derisinde yağlanmaya paralel kepeklenme, hassasiyet veya kaşıntı olma durumuna göre ürün seçilmesini tavsiye ediyoruz.

Yağlı saçlar için temel ve fayda sağlayacak ‘’saç bakım’’ alışkanlıkları:

Saçı sık yıkamak,

Mutlaka yağlanma karşıtı bir şampuan seçmek,

Yıkama öncesi kullanılan arındırıcı -pre-shampoo- ürünler kullanmak,

Haftada 1-2 kez kepeği arındıran bir şampuan kullanmak,

Saç derisi peelingi kullanmak,

Aşırı sıcak su kullanımından ve sıcak fönden kaçınmak,

Yağlı saçlar için ‘’saç derisi detoks programı’’

Yağlanma artışında, saç derisinde folikül içinde biriken mikro organizmaların ve yağ stoklarının da etkisi oluyor.  Günlük şampuan kullanımı her zaman yeterli olmayabiliyor. Bu sebeple etkili bir yağlanma kontrolü sağlamak için saç kılıflarını derinlemesine arındırma özelliği olan detoks ürünlerini ve bakımlarını öneriyoruz.

Deri sağlığını destekleyici ve yağlanmayı geciktirici olarak Akademi Saç Terapi’de Svenson Düzenleyici Bakım Losyonlarını (AP23, J, Cade  Losyon) kullanıyoruz. Uygulamaları 5-10 haftalık terapik seanslar şeklinde planlayarak Svenson Anti-aging  Şampuan, Bio_Corrective Şampuan ve  Juniper Eucalyptus Şampuan, Deri Peelingi ve Tonik  kullanımı ile birlikte “yağlanma ve kepek” sorunlarını kontrol etmekte başarılı sonuçlar alıyoruz.


Comments are closed here.