fbpx
Saç Dökülmesi ve Demir Eksikliği

Saç Dökülmesi ve Demir Eksikliği

18.12.2018

Kadınlarda saç dökülmesinin sebepleri arasında genetik yatkınlık, hormonsal düzensizliklerin yanı sıra saç dökülmesi ile demir eksikliği arasında bir bağın olduğunu gösteren “demir eksikliğine bağlı kansızlık” çok sık duyduğumuz etken faktörler arasında. Araştırmalar demir eksikliği olan kişilerde saç dökülmesinin arttığını, demir depoları dolduğunda ise yeni saç oluşumunun hızlandığı ve dökülmenin azaldığına işaret ediyor. Ancak, çalışmalar “demir eksikliği” veya “kansızlık” tanısı olmadan da, “sağlıklı” kişilerde saç dökülmesi görülebildiğini gösteriyor. Bu sebeple, kandaki demir miktarını değerlendirirken 4-5 farklı değere beraber bakılması gerekiyor. 

“Sağlıklı tanımlanan” kişilerde “anemi” olmadan da saç dökülmesi görülebiliyor…

Saç dökülmesi için demir eksikliğini değerlendirirken kanda çoğu zaman sadece hemoglobin (Hgb) değerine bakılmakta ve kansızlık olmadığı belirtilmektedir. Bazen “serum demir” de bakılmakta eğer değerler referans aralığı içindeyse yine kansızlık tanısı konulmamaktadır. Ancak yapılan çalışmalar demir değerleri “sağlıklı tanımlanan” kişilerde “anemi” olmadan da saç dökülmesi görülebildiğine işaret etmektedir. 

Bu sebeple, saç dökülmesinde kandaki demir miktarını sağlıklı değerlendirmenin en etkili yolu kan değerlerinde Hemoglobin, serum demir, toplam demir bağlama kapasitesi, bağlanamayan demir kapasitesi ve ferritini beraber ölçmektir. 

Demir eksikliği 3 farklı kategoride değerlendirilir:

  1. Ferritin Düşüklüğü: Vücutta demir tükenmesi- Iron deplation”: Ferritin yani demir depoları azalmış ancak dolaşımda fonksiyonlara katılan serum demir normal seviyededir. 
  2. Serum Demir Düşüklüğü: “Anemi” olmaksızın demir eksikliğiiron-deficiency” Demir depoları eksilmiş, dolaşımdaki demirde eksik; ancak anemi gelişmemiş.
  3. Hemoglobin düşüklüğü ile gelişen “Anemi” ve demir eksikliği”: Tüm vücut demiri azalmış ve sonuçta hemoglobin yapımının etkilenmesi ile anemi de gelişmiştir.

Konu saç dökülmesi olduğunda, kandaki demirin miktarını değerlendirirken mutlaka ferritin düzeyini ölçmek gerekir. Ferritin, demiri depolama işinde önemli rol oynayan bir proteindir. 

Normal ferritin seviyesi erkeklerde 12-300ng/ml, kadınlarda ise 12-150 ng/ml aralığı olarak kabul edilir. Bu geniş aralık nedeni ile 10-25 ng/ml ferritine normal denilir; fakat bu saç sağlığı için yetersiz bir miktardır. Serum ferritin seviyesi 70 ng / mL altına düştüğünde saç dökülmelerinde artış görülebilir ve ya var olan saç dökülmeleri iyileşmekte gecikebilir. 

Yoğun adet kanaması, demir eksikliği anemisi, vegan ve vejetaryen beslenme, sindirim sistemi organlarında görülen kanamalar (ülser), bağırsaklarda ve midede emilim sorunlar nedeniyle ferritin düşüklüğü görülebilir. 

Demir desteği tek başına saç dökülmesinin kontrolünde yeterli bir tedavi aracı değildir. Mutlaka doktor kontrolü ve tavsiyesi ile demir dozuna ve takviyesine karar verilmelidir.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.