fbpx
Mevsimlerin Saç Dökülmesine Etkisi

Mevsimlerin Saç Dökülmesine Etkisi

13.10.2018

Mevsimsel olarak saç dökülmesinin artış gösterip göstermediği bugün çok daha detaylı bir çalışma istese de küçük ölçekli araştırmalarda saç dökülmesinin özellikle yaz ve sonbahar aylarında arttığı “geri bildirim” olarak gözlemlenen bir konudur. Ancak mevsimlerin saç dökülmesine etkisinin herkes için geçerli olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

British Journal of Dermatology’de (İngiliz Dermatoloji Dergisi) yayınlanan bir makale, ilginç bir çalışmaya yer veriyor. 

Johns Hopkins ve Washington Üniversitesindeki araştırmacılar, 4 kıtadan sekiz ülkede Google’da “saç dökülmesi” terimiyle yapılan arama verilerini 2004’ten 2016’ya kadar ay, ay ve mevsim, mevsim derleyerek mevsimlerin saç dökülmesine etkisini ölçmüş. Sekiz ülkenin tamamında insanlar “saç dökülmesi” terimini içeren aramaları yaz ve sonbahara aylarında, kış ve ilkbahar mevsimine göre daha fazla yapmış. 

Bu bulgular doktorlara ve uzmanlara en etkili tedavi şeklini bulmada faydalı olmak amaçlı kullanılabilir. Ancak, bu dökülme döngüsünün neden böyle olduğunu ve hastaların ne yapması gerektiğini tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi dermatoloji yardımcı profesörü olan MD, Shawn Kwatra, “sıcaklığın arttığı aylarda artan saç dökülmesinin normal” olduğunu söylüyor. “Bu spekülatiftir ama evrimsel bir bakış açısından bakıldığında, saçın temel faydalarından biri vücut için ısı regülâsyonu yapması ve sıcaklık sağlamasıdır. Yaz aylarında baş bölgesinde ısıyı korumak daha az gerekli” diyor ve bazı mevsimlerde saç dökülmesi artışının metabolik bir tepki olduğunu vurguluyor.

Kış aylarında daha kalın bir kürk yapısının geliştiği –ve ekstra tüyleri yaz aylarında dökme eğilimi- maymunlar, kediler, köpekler ve develer gibi çeşitli hayvanlarda da belgelenmiştir. Mevsimlerin saç dökülmesine etkisini  erkeklere göre kadınlar daha fazla hissediyor.

Saç dökülmeniz sizi korkutuyorsa ve saç hacminizde %10-20’den daha fazla bir azalma yaratıyorsa dikkat…

Amerikan Dermatoloji Akademisi günde 50 ila 100 saç telinin dökülmesini normal kabul ediyor. Ancak, ekstra saç dökülmesi sizi korkutuyorsa ve saç hacminde %10-20’den daha fazla bir azalma yaratıyorsa, doktorunuzla veya biz Trikolog’larla görüşmeye değer olabilir.  Sebep olan ya da süreci kötüleştiren herhangi bir sağlık durumunun olup olmadığının tespit edilmesi, saç dökülmesinin kontrolünde atılacak en doğru adımdır.


Comments are closed here.