fbpx
Kansızlık ve Saça Etkileri

Kansızlık ve Saça Etkileri

12.06.2017 1

Sağlıklı saç oluşumu için kan değerlerimizin iyi olması çok önemlidir. Saç hücrelerimiz güçlü bir saç oluşturmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi, oksijeni ve besini kan dolaşımından alır. Saç hücreleri vücudumuzda “en hızlı bölünen” hücre yapılarından biridir. Bu sebeple kan değerlerimiz eksildiğinde, kansızlık belirtilerini saçımızdaki değişimden anlayabiliriz.

Kan değerlerimiz düşük olduğunda, saçlarımız dökülmeye başlayabilir, matlaşır, cansızlaşır; bazen kırılma ve kopma gibi sorunlar yaşayabilir. Bunların yanı sıra kansızlık, kadınlarda genetik alt yapılı saç dökülmelerini tetikleyip saç kaybının daha erken dönemde başlamasına ve daha şiddetli seyretmesine neden olabilir.

Saçı birebir etkileyen en önemli kan değerlenin başında Demir, Feritin, B12, Çinko, folik asit, biotin ve D vitamini gelir. Saç kaybına yatkınlığı olan ve ya saç şikayeti olan kişilerde, bu değerlerin ideal sınırlar içinde ancak alt sınırlara yakın olması durumunda dahi saçta kayıp yaşanabilir. Kansızlık bulgusu olmadan da sadece demir depolarının azalması bile saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Saç ve saç derisi problemlerini tetikleyen pek çok faktör olabilir. Akademi Saç Terapi Merkezi olarak kişiye özel detaylı Saç Analizi yaparak, saçı etkileyen faktörleri tanımlar ve sizi en iyi sonucu alabileceğiniz bakım yöntemlerine yönlendiririz.   
Yaklaşık 1 saat süren Saç Analizimiz detaylı soru-cevap, saç ve saç derisinin elle ve mikroskopla incelenmesi, saç dökülmesi analizi şeklinde ilerler. Detaylı bilgi ve randevu için bize hemen ulaşın!

Kansızlığa Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Kansızlığa neden olabilen pek çok farklı sağlık sorunu olmakla birlikte kansızlığın en sık karşılaşılan nedenlerinden biri demir eksikliğidir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, adet kanamalarında çok miktarda kan kaybedilmesi, demirden yoksun bir diyetle beslenmek, mide ve bağırsakta emilim bozukluğu ve rahatsızlıkları sebepleriyle gelişebilmektedir. Kansızlığın tanısı için tam kan sayımı yapılması ve anemi varlığı sorgulanırken Demir ile birlikte, demir bağlama kapasitesi ve demir deposunu gösteren feritin değerleri de ölçülmelidir.

Saç kayıplarının kontrolünde kansızlık sebebinin doğru tanımlanması ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Saçımız vücudumuz için hayati bir organ değildir ve vücuttaki kısıtlı kaynaklardan payını alabilmesi için bu kaynakların saça iletilebilecek kadar bol olması gerekir. Özellikle saç kaybı şikayeti olan kadınlarda saç sağlığını iyileştirmek için, feritin değerinin ortalamanın üstüne çıkarılması durumunda saç kalitesinde artış gözlemlenmektedir.

Demir eksikliği ve kansızlık tedavisi için tıbbi yardım alınması; demir açısından zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. Ayrıca demir emilimini artırmak için (pişirme teknikleri, yenilmemesi gereken gıdalar, demirle beraber alınması gereken vitaminler ve mineraller vb ) gereken doğru bilgiler açısından bir diyetisyen desteği de alınabilir.

Demir vücutta yavaş depolanan bir mineraldir; demir alımı ile vücut öncelikli olarak kendi için hayati bulduğu organlara öncelik sağlar. Bu nedenle demir depolarının dolması ile saçtaki olumlu değişimler ancak 2-6 ay arasında gerçekleşmektedir. Kansızlık sebebiyle oluşan kusurlu saç yapılarında ağızdan destek alırken, saç dışarıdan da topikal uygulama ve ürünlerle de desteklenirse, sağlıklı saçlara çok daha hızlı kavuşulur.


1 Yorum

  • ZA Zehra Akçara

    Demir eksikligine bagli kansizligim var nerdeyse 6 aydir ferro sanol duodenal kullaniyorum fakat saçlarim dokulmeye devam ediyor hatta şu sira baya yogun dokuluyor ve kafamda cok az miktarda sacim kaldi lutfen bana yardimci olun