fbpx

DUPA SAÇ DÖKÜLMESİ

18.09.2023

DUPA; İngilizce “Diffuse Unpatterned Alopecia”nın baş harflerinden kısaltılmış bir terimdir.  ”Difüz Düzensiz Saç Kaybı- DUPA Saç Dökülmesi” tüm kafa bölgesinde saçın seyrelmesi ile karakterize olan bir saç kaybı şeklidir. 

Erkek ve kadın tipi genetik saç kaybı, saçın sadece üst tepe bölgesinde seyrelme ile ilerleyen, bilimsel literatürde Hamilton ve Norwood skalaları ile görselleştirilmiş, şakaklarda derinleşme, ön çizgide gerileme, tepede ve saç ayrımında açılma şeklinde gözlemlenen kayıp şeklidir. DUPA ise bu klasik “kalıbın” dışında; tüm baş bölgesindeki saçın zayıflaması ile seyreder.

Saç kaybının başın her bölgesinde eşit olarak gözlemlendiği bu saç kaybı şekli genetik saç kaybı şeklinin bir alt türü olarak tanımlıdır.

DUPA Tipi Saç Kaybı hem erkekleri hem de kadınlarda görülebilir.

Genetik alt yapılı saç kayıplarında, saç ön kafa bölgesinin tamamı boyunca önden tepeye kadar incelir ve seyrelir. Bu bölgedeki terminal sert kıllar zayıflar, küçülür ve minyatürleşmeye başlar. Ancak genetik bölge dışında kalan başın arka ve yan kısımları bu kayıptan etkilenmez. Buradaki saçlar eski kuvvetinde korunur.

Bu tip saç kaybı, genetik saç kaybını geciktirme ve azaltma hedefli pek çok tıbbi, kozmetik, terapik ve saç ekimi tedavileri ile desteklenebilir. Tepede genel seyreden saç kaybında, saçın arka ve yan bölümü sağlıklı ve güçlü saçlar açısından zengin olduğu için saç ekimi ile başarılı sonuçlar alınabilecek bir saç kaybı şeklidir. 

Diffüz Düzensiz Alopesi veya “DUPA” adı erkeklerde nispeten nadir görülen bir saç dökülmesi modelidir. Kadınlarda daha yaygındır, erkeklerin yaklaşık %2-6’sında görülür.  DUPA tipi saç kaybında saç ön, üst ve aynı zamanda yan ve arka kısımlarda da incelir ve azalır. DUPA’da saçların büyük çoğunluğu minyatürleşme sürecindedir.  

DUPA tipi saç kaybında saçın donör bölgesi olan arka, yan ve ensedeki saçlar da zayıfladığı için bu kişilere saç ekimi yapılamaz. DUPA’da saç ekimi yapılmaya çalışılırsa da saç birkaç yıl iyi görünebilir ancak ekilen saçlarda da zamanla incelme ve dökülme olabileceğinden saçın kayba devam etme riski çok yüksektir. 

DUPA tipi saç kaybı klasik genetik saç kaybı tedavi ve destek programları ile belirli oranda desteklenebilir.


Comments are closed here.