fbpx

Covid-19 ve Saç Dökülmesi

COVID-19 HASTALIĞININ BİR DİĞER ETKİSİ SAÇ DÖKÜLMESİ Mİ?

Bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüs (Covid-19) salgını, fiziksel ve ruhsal sağlığımızı pek çok yönden olumsuz etkilemeye devam ediyor. Covid-19 hastalığını geçirdikten sonra ve hastalığın yarattığı korku, endişe ve duygusal stres sonrasında merkezimize “saç dökülmesi”  şikâyeti ile başvuranların sayısında artış görülmeye başladı.

Vücutta bağışıklığı düşüren ateşli bir hastalık,  geçirilen bir ameliyat veya duygusal bir travma sonucunda saç dökülmesinde dönemsel bir artış görülebilir. Normalde saçımızın %90’nı büyüme ve uzama evresindeyken, sadece %10 saç teli dökülme evresindedir. Ancak saçın büyümesini sekteye uğratan “vücutta şok etkisi” yaratan hastalık veya yüksek duygusal stres sebebiyle saçın %50 si büyümede kalabilirken %40 oranında saç dökülme evresine geçebilmektedir.  Bu duruma “ geçici saç dökülmesi” yani “Telogen Effluvium” adı verilir.

Elbette bu durum herkes için geçerli değildir; bazen bir hastalık ağır geçirildiği halde sonrasında saç dökülmesi yaşanmazken diğer taraftan basit bir gribal enfeksiyon sonrasında önemli ölçüde saç dökülmesi görülebilir, bu tamamen kişisel bir duyarlılıktır. 

Covid19 yüksek ateş, halsizlik, yoğun kas ağrıları ve iştah kaybı semptomları ile görülüyor, tüm bunlara eşlik eden stres artışı ile beraber hastalık sonrasında saç dökülmesi görülebiliyor. Covid-19 hastalığının yarattığı ölüm riski, hastalığın bilinmezlerle dolu etkileri ve vücutta yarattığı travma böbrek üstü bezlerinden yükselen stres hormonu Kortizol’ü yükseltebiliyor; bu durum sonucunda hayati organlar öncelik haline geliyor saça giden kan sirkülasyonu azalıyor bunun sonucunda saç dökülmesinde artış  görülüyor.

COVID-19 HASTALIĞINI ATLATTIKTAN SONRA BAŞLAYAN SAÇ DÖKÜLMESİ

Özellikle covid-19 hastalığını atlattıktan sonraki 2-3 ay içinde başlayan ve günlük 300- 400 tele varan saç dökülmesi artışına şahit oluyoruz. Bunun dışında hastalığı geçirmediği halde, bir yakının hastalığa yakalanması ile zor günler geçiren, Covid-19 sebebiyle bir yakınını kaybeden, iş kaybı veya finansal olarak zorluk yaşayan ya da sadece izlediği haberler sebebiyle kaygı düzeyi çok yükselen kişilerde de günlük saç dökülmesi belirgin şekilde artabiliyor.

COVID-19 SONRASINDA GÖRÜLEBİLEN ”SAÇ KIRAN”

Covid-19 hastalığı bazı vakalarda ise “saç kıran” tipi saç kayıpları için tetikleyici olabiliyor. Saç kıran saç ve sakal bölgesinde “para” şeklinde açılmalara sebep olan, vücutta kaş, kirpik ve diğer vücut tüylerinde de kayba yol açan bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Bunun, bazı Covid hastalarında görülen sitokin fırtınasının bağışıklık sistemini etkilemesinden kaynaklanabileceği düşünülüyor.

COVID-19 SONRASI GÖRÜLEN SAÇ SORUNLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Telogen Effluvium olarak adlandırılan hastalık sonrası saç dökülmeleri geçicidir ve saç dökülmesi 2-4 ay içinde kendiliğinden düzelir. Bu süre içinde sakin kalabilmek ve sağlıklı yaşam alışkanlılarımızı korumak ve desteklemek gerekir.  Özellikle saç için önemli kan değerlerinin (Demir, feritin, B12, folik asit, magnezyum, çinko, B12, TSH, D vitamini) bilinmesi ve saçın enerji alması için gerekli optimum değerlerde olması gerekir. Çok yönlü ve proteinden zengin beslenme, yeterli uyku alımı ve tercihen açık havada yapılacak hafif spor aktivitelerinde bulunmak fayda sağlar.

Ağızdan alınacak gıda takviyelerinin yanında, saça topikal olarak uygulanacak ve yeni saç oluşumunu tetikleyecek nitelikte ürünlerin kullanımı da iyileşmeyi hızlandırır.  Bütünsel bir yaklaşım saç dökülmesini daha hızlı kontrol altına almanıza, dökülen saçların güçlü ve sağlıklı olarak yerine gelmesine destek olur.


Comments are closed here.