fbpx

WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-2-CEP TELEFONLARININ SAÇA OLUMSUZ ETKİSİ

3.12.2024

2. Kongrede dikkat çekien bir diğer konu Dr. Rajesh Rajput tarafından sunulan bir bilimsel çalışmada çevresel faktörlerin ve özellikle cep telefonları ve ekranlı cihazların saçlarımıza olumsuz etkileriydi. 

“Elektromanyetik (EMG) alanların ve bu alanda maruz kalınan radyasyonunun yarattığı Oksidatif Stresin, genlerimize ve saç kaybına etkilerini belgeleyen çalışmayı linkinden detayları okuyabilirsiniz.

Çalışma özet olarak şunları söylüyor:

Dünya nüfusunun %90’ına yaklaşan mobil telefon kullanımı ile beraber yüksek oranda elektromanyetik (EMG) radyasyona maruz kalmaktayız. Ekranlı ürünlerle (bilgisayarlar, televizyonlar, telefonlar) ile geçirilen süre uzadıkça sağlığımız üzerindeki zararlı etkileri de artmaktadır.  Saç kaybını başlatmak ve hızlandırmak yönünde de etkileri görülmektedir. 

Çalışmalara göre, EMG, genetik yapıyı, sinir dokusunu, endokrin düzenlemeyi ve sperm hücrelerini etkileyebiliryor.  Araştırmalar, EMG radyasyonunun DNA kırılması ve Reaktif Oksijen Spesiyeleri (ROS) oluşumu yoluyla inflamasyonu artırarak saçlı derideki hücre yapısına ve üretimine zarar verdiğini vurguluyor. 

Özellikle mobil telefonla yapılan tekrarlanan ve uzun süreli konuşmalar sonucu (30 dk.yı aşan sürelerde), şakak bölgesinde saç dökülmesinin arttığı gözlemlenen vakalar üzerinden bir çalışma yapılıyor.  Biyopsi ve yapılan sağlık analizlerinde, yaşam şekli (hareketsiz ve uzun süre telefonla iletişimde kalmak) dışında  saç dökülmesine etki eden başka bir patolojisinin olmadığı vakalarda, saç kaybının sebebi “uzun süre manyetik alan maruziyet” olarak tanımlanmış.  

Saç Sağlığını Olumsuz etkileyen diğer Çevresel Faktörler:

  • Hava kirliliği, güneş ışığına sürekli maruz kalmak
  • Aşırı sıcak ve soğuk maruziyeti, duman ve isli hava
  • Sigara kullanımı ve pasif içici olarak dumana maruz kalmak
  • Klorlu ve sert sular (cilt pH’ını ve yağ/nem dengesini olumsuz etkilemesi)
  • İnşaat alanlarındaki toz, duman, çimento, madenlerdeki havasız ortam ve is
  • Kullanılan ürünlerden gelen kimyasal, plastik ve petrol atıkları
  • Yüksek basınç, özellikle uçakla sık seyahat eden kişiler ve hava personeli
  • Sık şehir değiştirmek, iş yeri ve ev değişikliği (duygu ve fiziki  durum değişikliği ile stres parametreleri ve oksidatif stresi artırıyor) 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar:

WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-1-SAÇ EKİMİNDE SAÇ DERİSİ SAĞLIĞI ÖNEMLİ

WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-3-ÇOCUKLARDA SAÇ BEYAZLAMASI

WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-4-SAÇ DÖKÜLMENİZİN SEBEBİ HORMONLU SPİRAL OLABİLİR Mİ? 


Comments are closed here.