fbpx

Ani ve Aşırı Saç Dökülmesi Neden Olur?

17.05.2022

Saçta ani kayıplar ve yoğun saç dökülmeleri farklı şekillerde ve farklı sebeplerle görülebilmektedir. Saç dökülmesi günlük 200 tel ve fazlası şeklinde oluyorsa, saçta 1-3 ay gibi kısa bir sürede %50’ ye varan oranda bir kayıp oluşuyorsa bu saç kaybı şekli ani ve aşırı saç dökülmesi olarak tanımlanabilir.

Temelde Anagen Effluvium ve Telogen Effluvium olarak tanımlanan 2 tip ani saç kaybı şekli mevcuttur.

Anagen Effluvium

Anagen Effluvium, normal koşullarda büyümesi devam edecek olan saçlarda,

  • Saç kökünde hücre bölünmesini sonlandıracak etkileşimde bir tedavi, ilaç kullanımı sonrasında,
  • Toksik etkideki bir kimyasala maruz kalınması durumunda,
  • Saçlı bölgede kıl kökü seviyesinde görülen iltihaplı bir hastalık sonucunda veya sistemik bir hastalık sonucunda (sistemik liken), saçın folikül içinde kırılarak ani şekilde dökülmeye başlaması durumudur.

Toksik etkili saç kaybı olarak da tanımlanır. Saç dökülmesi, maruz kalınan maddeye temastan 1-2 hafta sonra başlayıp, 1-2 ay içinde yoğun şekilde görülebilir.  

Bu tip kayıpları genelde bir tedavinin ve ilaç kullanımının yan etkisi olarak görürüz. Özellikle Kemoterapi, Radyoterapi gibi tedaviler sonrasında oluşan saç kayıplarını içerir.  Tedavi sonlandıktan sonra normal koşullarda dökülen saçların geri kazanımı gerçekleşir.  Sadece baş bölgesine alınan ışın tedavileri sonrasında doku hasarlanması sebebiyle saçın geri kazanımı mümkün olmamaktadır.

Bu duruma sebep olan diğer bir saç kaybı şekli ise Saçkıran‘dır. Saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır, ailesel ve genetik bir yatkınlık barındırır. Stresle ve bağışıklığı düşüren çeşitli enfeksiyonlar sonrası tetiklenen ve tekrar edebilen bir rahatsızlıktır. Saçkıran bölgesel ve genel olabileceği gibi oval şekilde saçsız bölgelerin oluştuğu tipine daha sık rastlanmaktadır.  Saç kaybının yoğunluğu ve şekli kişiye göre değişmektedir.  Saçkıran alt yapılı saç kayıplarının bir kısmı kendiliğinden iyileşirken, bazen sürece medikal tedaviler ve terapik yöntemlerle destek olunması gerekir. Kesin bir tedavisi yoktur, ancak destek sonrası başarılı sonuçlar alan vakalar kadar hiç sonuç almayan kişiler de olabilir. 

Akut Telogen Effluvium

Ani gelişen ve yoğun saç kaybı ile seyreden bir diğer Saç Kaybı şekli ise Akut Telogen Effluvium’dur. Vücut metabolizmasını olumsuz etkileyen, fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı bir dönemden sonraki 6-10 hafta içinde başlayan, günde 150-400 tel saç dökülmesi ile seyreden, saçın %50’sinin kaybedilebileceği bir süreçtir. Dönemsel ve geçici bir saç kaybı şeklidir. 

Özellikle ön saç çizgisinde zayıflama ve gerileme görülebilir. Pademi döneminde, Koronavirüs  (Covid 19) enfeksiyonunu geçiren bazı vakalarda hastalık sonlandıktan 2-3 ay sonrasında görülen şiddetli saç kaybı “Akut Telogen Effluvium” dur.  

Bu tip saç kayıplarında maruz kalınan faktörler sonlandığında ve sağlık değerleri ile ilgili eksikler desteklendiğinde saç dökülmesi kendiliğinden düzelmektedir.

 Akut Telogen Effluvium’a neden olan temel faktörler:

  • Enfeksiyonlar ve ateşli hastalıklar
  • Doğum yapmak
  • Ameliyat olmak
  • İlaç yan etkileri antibiyotikler, kalp/tansiyon ilaçları, anti-depresanlar, hormon ve kortizon ilaçları
  • Hızlı kilo kaybı
  • Şok, yas, yoğun stres
  • Yaralanmak, kan kaybetmek

Akut Telogen Effluvium tipi saç kayıpları genelde geçidir. Maruz kalınan durumun vücuttaki etkisi geçtikçe, dökülmeler normale döner ve saçlar en geç 1 yıl içinde eski formunu yakalar.

Travmatik Saç Kaybı

Ani gelişen Saç Kaybı şekillerinde TRAVMATİK Saç Kayıpları da yer alabilir.

Travmatik saç kaybı, saç tellerinin sürtünme, basınç, çekme veya diğer kimyasal ve fiziksel travmalarla zorlanması sonucu kırılmasından kaynaklanır.

Özellikle yüksek ısı uygulanan işlemlerde, sık düzleştirici kullanımıyla, genellikle açıcı ile yapılan boya  uygulamalarında, özellikle zayıf yapılı saçlarda keratin bakımı ve saç botoksu işlemleri sırasında, uzun süre, postij ve ekleme saç kullanımı sonrasında  saçta koparak travmatik kayıplar görülebilir. Bu tip uygulamaların profesyonel kişilerce, uygulama talimatlarına bağlı kalınarak yapılması önemlidir. 

Saçı kuruyken taramak, sürekli çekerek toplamak, baş örtüsü kullanımı sebebiyle saçı çok sıkı toplamak koparak dökülmelere sebep olabilir. 

Saç kaybının kontrolünde doğru tespit önemli

Anagen, Telogen Effluvium ve Travmatik Saç kayıplarını tanımlayabilmek kişinin sağlık öyküsünün dikkatli dinlenmesi buna ek olarak, çekme ve dökülme analizi yapılması (saç kırılarak mı yoksa kökten mi dökülüyor?) ve saç derisinden video mikroskop görüntüsü alınması gerekir. Bazen kesin tanı için medikal tetkikler yapılması ve özellikle Anagen Effluvium vakalarında biyopsi yapılması gerekebilir.  

Saç gelişimi için gereken vitamin/ mineral değerlerinin yeterliliğin tanımlanması ve tamamlanması, var olan sağlık sorunları için medikal destek alınmasını önermekteyiz.

Saç Dökülmesinin kontrolünde vücut sağlığı kadar, “saç derisin sağlığının” da iyi olması ve saç bölgesinin de uyarılması önemlidir.  

Akademi Saç Terapi olarak saç derisin sağlığının optimum seviyede tutulması ve saç kökünün topikal desteklerle uyarılması ve yeni saç gelişiminin desteklenmesi hedefli bakımlar uyguluyoruz.

Buna ek olarak iyileşmeyi bedensel ve zihinsel bir bütün olarak gören Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu lisansına sahip Trikologlar olarak, kişinin yaşam, bakım, uyku ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesine de önem veriyoruz. Danışanlarımızı, yaşam kalitelerini artırmak ve sağlıklı yaşam alışkanları edinmelerini yönünde motive ediyoruz.

Akademi Saç Terapi’de saç derisine sürülerek uygulanan, yüksek geçirgenlik özelliğine sahip bitki bilimi ile geliştirilen Trikolojik formülasyonlar ve Terapik Bakımlar kullanıyoruz. Bu bakımlar hem genel saç sağlığına katkı sağlıyor hem de saç dökülmesini daha hızlı kontrol altına almamızı sağlıyor. Merkezimizde yaptığımız Trikolojik Saç Analizi ve Danışmanlık hizmetimizle yeniden güçlü ve sağlıklı saçlar kazanmanıza yardımcı oluyoruz. 


Comments are closed here.