fbpx

İnsülin Direnci ve Saç Dökülmesi

25.02.2021

Saçlanmayı teşvik etmek ve saç dökülmesini kontrol etmek için vücutta çalışmayan veya eksik çalışan, vücut metabolizmasını olumsuz etkileyen faktörleri tanımlamayarak ilerlemek gerekir. Saçımız kanla beslenen bir organ ve diğer tüm organlarla ilişki içindedir, bu sebeple bir yapıda sorun oluştuğunda saçımız da bu durumdan olumsuz etkileniyor. İnsülin direnci ve saç dökülmesi arasında ilişki var mı? Birlikte inceleyelim.

Özellikle erken yaşlarda başlayan, hızlı ilerleyen ve 30 yaşından önce genetik bölgede kayıpla sonuçlanan dökülmelerde İnsülin Direnci ve Diabet sonucunda ve beraberinde görülen kardiyovasküler rahatsızlıklar, yüksek kolesterol, obezite ve polikistik over gibi hastalıklar başrol oynuyor.

Kanda insülinin yüksek seyretmesi ile ilişkili olan İnsülin direnci ve Tip2  Diyabet varlığı, kalp sağlığını ve saçınızın büyüyebilme kapasitesini de olumsuz etkileyen bir dizi metabolik soruna sebep olabiliyor.

Ne zaman insülin direncinden şüphelenmeli?

İnsülin direnci kadınlarda kilo alımı, yumurtlama bozuklukları, kısırlık, tüylenme, saç dökülmesi ve sivilce/akne problemleri gibi pek çok sağlık sorununa sebep olurken, Erkeklerde “kellik sorununu”  30 yaş öncesine çekiyor.

Bu sebeple erken yaşta saç kaybınız varsa, ailenizde diyabet, hipertansiyon, damar sertliği/kalp damar hastalığı varsa, kolay kilo alıp zor veriyorsanız, kan yağlarınız yüksekse, kilo sorununuz varsa,  bel çevreniz kalınsa,  karaciğer yağlanması, polikistik over sendromu gibi bir probleminiz varsa, ürik asit yüksekse, mutlaka İnsülin Direnci testleri yaptırmanız gerekir.  

İnsülin ve ”insülin direnci”

İnsülin direncinde, rafine şekerle dolu aşırı işlenmiş, nişastalı, karbonhidratlı gıda tüketimi büyük rol oynar. Vücudumuz, besinlerden gelen hayati bir şeker molekülü olan glikozu kullanmak ve enerjiye çevirmek için depolar ve farklı maddeleri glikoza dönüştürebilir.  

Glikoz, Pankreas tarafından salgılanan İnsülin hormonu sayesinde hücrelere alınır. Ancak yüksek şekere ve İnsülin seviyelerine maruz kalan hücreler, aşırı insüline karşı duyarsızlaşıp kandaki glikozu hücrelere alamaz hale gelirler.  Kanda yükselen insülin ve şeker seviyesi  “İnsülin Direnci” olarak tanımlanır.  

İnsülin Direnci ilerleyen dönemde Tip 2 diyabate, yüksek kolesterol değerlerine, obesite ve metabolik sendromla sonuçlanan hastalıklara zemin hazırlar.

İnsülin direnci ve DHT hormonu ilişkisi

İnsülin direnci,  kilo fazlalığı,  yüksek kan yağları, damar sertliği, yüksek tansiyon ve karaciğer yağlanması gibi sorunlarla beraber görülebilmekte. Tüm bu sorunlar günün sonunda saç köklerinin minyatürleşme sürecine hız katmaktadır.  İnsülin direnci saça ulaşan kan damar sisteminde dokusal harabiyete, mikro dolaşım bozukluğuna, saç damar ağı çevresinde daralmaya sebep olabilir ve saçın büyümesini olumsuz etkileyebilir.  Yüksek kolestrol varlığında yağ dokudan dönüşebilecek Testosteron, lokal olarak saç yıkımına sebep olan DHT’ye dönüşerek, saçın büyüme evresini kısaltmakta rol oynar. İnsülin direnci ve beraberinde gelişen disfonksiyonların kontrolü, GENETİK Saç kaybının ilerlemesini sınırlamak için önemlidir.

Bu durumların varlığında, saç kaybını sınırlamak ve saçlanmayı teşvik etmek için saçlı deride lokal olarak kanlanmayı artırmak ve DHT’yi bloke etmek hedeflenmelidir. 

Akademi Saç Terapi, size nasıl destek olabilir?

Akademi Saç Terapi Trikoloji Merkezimizde kullanılan kozmetik topikal losyonlar çok farklı yönlerden saç metabolizmasını desteklemektedir. 

Düzenleyici losyonlarımız, saç folikülü çevresindeki  inflamasyon ve deri harabiyetini önlerken, Lupex 2000, Lupex 4000, Trichopeptide, XLR8, Phytax serilerimiz DHT oluşumuna sebep olan 5- alfa redüktaz enzimini, patentli bitkisel içerikleri ile bloke etmeyi sağlıyor. 

Merkezimizde kullandığımız Vitex 17,  Follicular Activator, Trichogenesis, Lupex 4000, Revansyl ve XLR8  serisi ise hedef bölgede damarlanmanın ve kan dolaşımının artırılmasında tercih ettiğimiz ürünler. 

Saç büyümesini teşvik etmek için Merkezimizde uygulanana Losyon uygulamalarına Lazer Terapi ve Derma roller uygulamaları da eşlik edebiliyor.

Referans makaleyi okumak için buraya tıklayın.


Comments are closed here.