fbpx

Kepeğim Neden Geçmiyor?

Kepekli bir cilde sahip olan kişilerin bir kısmı “çok şey denediklerini ve saçta kepek sorunu için çok az üründen performans olarak memnun kaldıklarını” belirtirken; bir kısmı da “çok şey denedim hiç biri işe yaramıyor” şeklinde geri bildirimde bulunabiliyor.

Öncelikle kepeğin bazı kişiler için bir cilt yatkınlığı barındırdığını ve dünyada %70 kişinin cildinde kepeklenmeye müsait bir cilt mikrobiyotası olduğunu belirtmek gerekir.  Yani; kepek oluşumuna müsait bir cilt yapınız varsa kepeğin süreklilik gösterebileceğini, dönemsel olarak artabileceğini ve tetiklenebileceğini kabul etmek gerekir.  Bu sebeple kepeğin “ürün kullanımı ile” tamamen geçmesini beklemek yerine; kontrol altına alınmasına yardımcı olacağını baştan kabul etmek gerekir.

Kepek kimi zaman doğru bir şampuan seçimi ile kolaylıkla kontrol altına alınabilirken bazen de çok faktörlü ilerleyen ve bir cilt hastalığı boyutunda ele alınması gereken bir konudur.

Kepek Ne Zaman Artar?

Kepek oluşumunu etkileyen pek çok faktör var. Bunlardan birincisi ve en önemlisi cilt hijyenidir.  Saç derimizde cildimizi koruyan bir yağ ve nem dengesi vardır. Ancak kolay yağlanan ciltlerde ve sık yıkanmayan ciltlerde derideki yağ miktarı arttığında,  cilt üzerinde mikroorganizmalar daha hızlı çoğalır bu durum cildi irite eder ve kepeklenmeyi artırabilir.

Kepek oluşumunda cildin savunma mekanizması önemli bir faktördür.  Bağışıklık sistemini zayıflatan faktörler kepeklenme sorunlarını da artırır.  Uykusuzluk, stres, kötü ve yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliği, geçirilen gribal enfeksiyonlar, geçirilen operasyonlar ve kilo kaybı bu durumlardan bazılarıdır.  Kepek çoğu zaman tiroit fonksiyon yetmezliği, egzama, şeker hastalığı ve  romatizmal hastalıklar gibi diğer bağışıklık sistemi hastalıkları ile beraber seyreder.

Kepek oluşumunda beslenme, sindirim ve bağırsak sağlığı da çok önemli bir yer tutar. Vücudumuzda bağışıklığımızı destekleyen hücrelerin %80 bağırsakta yer alır. Bu sebeple gıda duyarlılıkları, gıda alerjileri, bağırsak sorunları da kepek sorunları ile beraber değerlendirilmeli ve iyileştirilmelidir.

Süt ve süt ürünleri, mayalı içecek ve yiyecekler, baharatlı yiyecekler, şekerli gıdalar, çikolata, gluten duyarlılığı, alkol kullanımı bazı bünyelerde kepek sorunlarını artırabilir veya iyileşmesini geciktirebilir.

Tüm bu durumların yanı sıra kişilerin cildinde kepek sandığı basit bir kozmetik sorun olmaktan ziyade egzama ve sedef gibi kronik ve süreklilik gösteren cilt hastalığı da olabilmektedir. Bu durumda sadece bir kepek şampuanı kullanmak yeterli değildir; kişinin medikal şampuan, tonik veya diğer tedavi seçenekleri için hekim desteği alması gerekir.

Kepek Hakkında Bilmeniz Gerekenler:

  • Kepek çok faktörlü bir sorundur.
  • “Şampuan kepek yaptı” kadar basit bir sorun değildir. 
  • Saçı iyi durulanmadığında saçta kalan tabaka kepek değildir.
  • Saçını düzenli yıkamadığı halde saçında kepek olmayan çok kişi vardır.
  • Kepek bir cilt yatkınlığı barındırır.
  • Kepeğe yatkınlığı olan kişiler saçını SIK yıkamalıdır.
  • Kepek karşıtı şampuanlar uzun dönemli kullanılmalıdır.
  • Farklı nitelikteki kepek şampuanlarını deneyimleyerek ilerlemek gerekir. 
  • Medikal içerikli şampuanlar günlük kepek şampuanları ile dönüşümlü kullanıldığında etkili olur.

Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.


Comments are closed here.